Boligindgreb får Jyske Bank til at sænke værdien på andelsboliger

Andelsværdierne skal 15-16 pct. ned som følge af regeringens nye boligaftale, siger boligøkonom i Jyske Bank til DR. Netop andelsboligmarkedet er et område, hvor ejendomsbranchens parter har været uenige om konsekvenserne ved et 5-2-indgreb. Hvis Jyske Bank vil hæve prisen, må de gøre det, siger ministeren. (Opdateret)
En andelsboligforening på Østerbro. | Foto: Finn Frandsen / Politiken / Ritzau Scanpix
En andelsboligforening på Østerbro. | Foto: Finn Frandsen / Politiken / Ritzau Scanpix

Flere andelshavere kan se frem til en mindsket værdi på andelsbeviset, lyder vurderingen i Jyske Bank, der har gennemgået sine udlån til andelsboligforeninger, skriver DR.

"Vi har regnet på de andelsboliglån, vi har på bogen, og der er vi kommet frem til, at andelsværdierne skal 15-16 procent ned," siger boligøkonom Mikkel Høegh til mediet.

Det ligger et godt stykke fra Boligministeriets egne vurderinger, hvor man er nået frem til, at de valuarvurderede andelsboliger skal ned med omkring 3 pct.

I aftalen ligger blandt andet en friholdelse af andelsboligerne, der bliver skånet for den karensperiode, der skal holde boligspekulanter fra at sikre sig en hurtig gevinst på danske boligejendomme, men Mikkel Høegh mener ikke, det er lykkedes at friholde andelsboligerne, skriver DR.

Mens man i andelboligforeningernes talerør ABF er positivt stemt over for den nye aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet, har aktører blandt udlejere og investorer varslet store tab for både pensionskasser og andelsboligforeninger ved en regulering af 5-2-paragraffen.

ABF-direktør Jan Hansen har dog vurderet, at der kun ville være tale om en begrænset påvirkning, "da udlejningsejendomme i forvejen er steget i gennemsnit ti procent om året, og andelsboligforeningerne i gennemsnit har en buffer på fem procentm," sagde han til EjendomsWatch.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) siger til Berlingske onsdag, at det har været vigtigt for regeringen og de andre partier i aftalen, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet, at andelsboligerne ikke bliver ramt.

"Derfor har vi lavet karensperioden på en måde, hvor Finanstilsynet vurderer, at andelsboligerne ikke bliver ramt. Hvis Jyske Bank eller andre alligevel vil lægge renter og gebyrer oven i deres kunder, er det deres valg. Det kan vi ikke forhindre dem i," siger han til avisen.

Ministeren nedsætter nu et udvalg, der skal se på, om belåningsmulighederne i dag modsvarer de nye regler.

(Artikel opdateret 5. februar med kommentar fra boligministeren.)

Boligaftale deler vandene blandt brancheorganisationer

Kovending omkring boligindgreb: Minister lander aftale alligevel

ABF-direktør: Ministers udspil til boligindgreb imødekom andelsboliger fint

Boligindgreb nærmer sig: Ejendomdanmark skyder SF-idé om afkastloft ned 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også