EjendomsWatch

Regeringen vil gøre afkastkrav til ny vurderingsnøgle for erhvervsejendomme

Fremover skal de fleste erhvervsejendomme vurderes ud fra en afkastbaseret metode, lyder det i regeringens udspil. En omkostningsbaseret metode skal træde i kraft, når det er nødvendigt.

Foto: Jens Dresling/Polfoto/Arkiv

Fremover skal erhvervsejendomme vurderes ud fra en afkastbaseret metode, lyder det i regeringens og skatteminister Karsten Lauritzens (V) udspil til et nyt system til ejendomsvurderinger.

Den nye metode skal være med til at skabe mere gennemsigtighed på markedet for erhvervsejendomme.

Ifølge udspillet er det ikke muligt at opstille en beregningsmodel for vurderinger af erhvervsejendomme, der er baseret på priser for frie handler. I stedet skal vurderingerne foretages via den afkastbaserede metode eller omkostningsmetoden.

Årsagen er, at disse metoder allerede anvendes af markedsaktører ved vurderingen af erhvervsejendomme hos private valuarer, ejendomsmæglere, ejendomsadministratorer og investorer.

Skatteministeriet er i gang med at udarbejde et nyt system til at indsamle de markedsdata, der skal lægge til grund for vurderingerne.

Ifølge udspillet vurderer regeringen dog, at der for visse typer af erhvervsejendomme i dag ikke er et velfungerende marked, eksempelvis på grund af særlig anvendelse eller funktionalitet. Disse ejendomme kan derfor være vanskelige at vurdere ved hjælp af den afkastbaserede metode.

I stedet anvendes en såkaldt omkostningsbaseret metode. Med denne metode fastsættes en handelsværdi som summen af grundværdien og værdien af bygningen, estimeret på baggrund af bygningens genopførelsesomkostninger samt bygningens stand og alder.

Du kan læse det samlede ejendomsudspil her.

Regeringen varsler nyt boligskattestop

Ejere af erhvervsejendomme frygter nye skæve vurderinger

Ejendomsvurderinger får sin egen styrelse

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 26: Over for gult

Med dagens Tour de France-start i København viser hovedstaden endnu engang sin status som en international by. Ikke så sært, at udenlandske investorer stadig gerne vil have del i værdierne, også selvom de måske tager et dyk for en tid.

Trængt boligfond må alligevel skride til salg

Frederiksberg Boligfond er stadig i så sårbar økonomisk situation, at der skal skaffes penge via ejendomssalg – præcist det, der i 2018 udløste folkelige protester, da Blackstone var udset som køber.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier