3XN skal gøre Utzon kunsten efter i Sydney

Det australske projekt Sydney Fish Market kommer til at koste 250 mio. australske dollars og er tegnet af det danske arkitektfirma 3XN.
Det danske arkitektfirma 3XN skal tegne et nyt vartegn i Sydney. Det oplyser selskabet. | Foto: Foto: Free/3xn
Det danske arkitektfirma 3XN skal tegne et nyt vartegn i Sydney. Det oplyser selskabet. | Foto: Foto: Free/3xn
AF RITZAU

Et nedslidt fiskemarked på havnen i den centrale del af Australiens største by, Sydney, skal genopføres for over en milliard kr. Og en dansk arkitektstue har vundet opgaven.

Projektet Sydney Fish Market kommer til at koste 250 mio. australske dollars, (ca. 1,3 mia. kr.), og er tegnet af arkitektfirmaet 3XN. 

Det er anden gang inden for få år, at det danske arkitektfirma vinder en stor opgave i Sydney. Dermed følger 3XN i fodsporene på Jørn Utzon, der stod bag det verdensberømte operahus i byen. 

"Opgaven er at genoplive Sydney Fish Market og skabe en destination for mad og restauranter i verdensklasse. 3XN har stor erfaring med at designe prisvindende bygninger i havnemiljøer over hele verden, fra Skandinavien til Nordamerika og nu Sydney," siger chefen for projektet, Barry Mann, i en pressemeddelelse.

Sydney Fish Market ligger vest for den centrale del af byen. Det blev skabt i 1945 og er et af verdens største fiskemarkeder.

Det er blevet til en turistattraktion i sig selv og har fået en stribe fiskerestauranter, der trækker folk til, der ikke nødvendigvis skal købe fisk en gros.

"Danske arkitekter leverede det ikoniske operahus, og vi har store forventninger til, at danskerne igen vil levere, når det kommer til det nye Sydney Fish Market," siger adm. direktør for Sydney Fish Market, Bryan Skepper, i meddelelsen.

Det forventes, at tegningerne til det nye fiskemarked vil være klar senere i år, og at byggeriet vil starte i 2018.

I 2014 blev 3XN i en international konkurrence udvalgt til at designe en skyskraber i Sydney. 

Quay Quarter Tower, som kontorhuset hedder, skal opføres på havnefronten i Sydney lige bag Utzons operahus. Den over 200 meter høje bygning ventes at stå klar i løbet af 2020. 

Og så må de danske arkitekter håbe på et godt samarbejde med bygherrerne i modsætning til det, der overgik Jørn Utzon. 

Han lå konstant i konflikt med entreprenørerne om operahuset. Det endte med, at han forlod projektet i frustration i 1966.

Operahuset stod færdig i 1973. Jørn Utzons design blev valgt i 1957.

3XN har hovedsæde i København og omsatte i regnskabsåret 2015/16 for 75,9 mio. kr. med et resultat på 2,4 mio. kr. Det blev betegnet som utilfredsstillende.

Arkitektstuen blev startet i 1986 og beskæftiger omkring 75 personer.

I Sydney har 3XN et kontor med en håndfuld ansatte. 

"Men det antal forventer jeg bliver fordoblet i løbet af det kommende år på grund af de her to opgaver," siger arkitekt og medstifter af firmaet Kim Herforth Nielsen.

Arkitektfirmaet 3XN udvider partnerkreds med canadisk direktør

MT Højgaard vinder totalentreprise på 590 mio. kr. til sjællandsk byprojekt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Visualisering af første fase af Coop Byen. | Foto: PR-visualisering / Arkitema

Coop sælger fra for milliardbeløb