EjendomsWatch

Ny nordisk entreprenørfusion varsler skærpet konkurrence

Milliardkoncern, der også er tilstede i Danmark, vil efter en fusion fokusere på bolig- og kontor- og logistikbyggeri, infrastruktur og projektudvikling.

Foto: Ritzau Scanpix / Jan Dagø

En ny nordisk entreprenør og projektudvikler er i støbeskeen. Omdrejningspunktet skal være byudvikling, der skal være "en motor for vækst og indtjening", lyder det.

Det er de to finske virksomheder YIT og Lemminkäinen — der også har aktiviteter i Danmark — der mandag morgen meddeler, at de vil fusionere til én koncern med en samlet årlig omsætning, der i 2016 lød på over 25 mia. kr. og et driftsoverskud på i omegnen af 630 mio. kr.

"Kombinationen af YIT og Lemminkäinen skaber en stærk, ledende nordeuropæisk spiller og reformator," lyder det fra YIT's bestyrelsesformand Matti Vuoria i en meddelelse til Nasdaq Helsinki, hvor begge selskaber er børsnoterede.

Den nye koncern med tilsammen 10.000 ansatte får fire forretningsområder: 1) Boligbyggeri, 2) erhvervsbyggeri med kontorer, produktions- og logistikbygninger samt løsninger til sundhedsvæsenet, 3) infrastruktur i form af veje, broer og tunneler samt vedligehold af disse, 4) ejendomspartnerskab, der bliver et nyt forretningsområde, der skal udvikle og finansiere større projekter samt eje grunde og udviklingsområder med henblik på at finde det optimale tidspunkt at sælge.

Sammenlægningen er planlagt til at ske, så YIT vil udgøre 60 pct. af det nye selskab mod 40 pct. til Lemminkäinen. De samlede synergier er opgjort til 40 mio. euro (knap 300 mio. kr.), der vil skulle indhøstes årligt fra 2020, fremgår det.

I Danmark er Lemminkäinen en betydelig aktør inden for vejbyggeri og asfaltudlægning, mens YIT har rødder til den nuværende teknikinstallatør Caverion, som tidligere blev udskilt fra YIT.

Mere fra EjendomsWatch

Schweiz-investor i nyt opkøb – rådgiver på trapperne med 1 mia. kr. yderligere

Swiss Life med knap 650 mia. kr. i ejendomme har med hjælp fra Kristensen Properties købt op i Aarhus for over 100 mio. kr. Kent Hoeg Sørensen, adm. direktør i selskabets danske brohoved, er igang med at lægge sidste hånd på fire køb mere. ”Swiss Life er ikke færdige i Danmark. De kan genkende en god investering,” siger han.

Østjysk vækstkommune går på investorjagt

I Hornslet, 20 km nord for Aarhus, søger Syddjurs Kommune nu ”en ambitiøs partner”, der udover at gøre byen større, også skal gøre den bedre. Projektleder håber på interesse fra både udviklere og pensionskasser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier