EjendomsWatch

Fejlagtige arealopgørelser kan koste kassen

Revisor hos BDO advarer om store konsekvenser af, at data i det offentlige BBR-register er forkerte. En ny arealopgørelse kan afværge tvister, siger landinspektør.

Foto: PR

Forkerte data i det offentlige BBR-register over bygningers areal og anvendelse kan blive en dyr fornøjelse for udlejere af fast ejendom, advarer landinspektørfirmaet LE34 i en pressemeddelelse.

Firmaet henviser til, at Østre Landsret for nylig afgjorde en sag mellem lejer og udlejer af en større bygning på Kalvebod Fælled i København. Her var arealet fastsat for lavt i BBR, hvilket gjorde den årlige husleje cirka 800.000 kr. lavere, end den burde være.

"På trods af de fejlagtige arealoplysninger dømte landsretten, at det ikke var muligt at ændre lejen. Arealangivelsen er lige så ofte for højt sat, hvilket dermed kan blive dyrt for lejere, der ikke på egen hånd kontrollerer arealet," hedder det i meddelelsen om den konkrete sag, der tidligere er blevet omtalt på EjendomsWatch.

Erhvervsudlejere snyder sig selv i opmålingen

Sidste år blev der handlet ejendomme for 47 mia. kr. i Danmark, og da en ejendoms anvendelige arealer ligger til grund for den pris, der fastsættes, er der anseelige beløb på spil, påpeger en revisor.

Korrekt areal har stor betydning for prisen

"Forestil dig en erhvervsejendom med en årlig husleje på 1,2 mio. kr. Trækker vi driftsudgifterne fra, er der cirka en million tilbage, som er det tal, vi går ud fra, når ejendommens værdi fastsættes. Ved en typisk startforrentning på fire pct. ganger vi med en faktor 25, og ejendommen vurderes således til 25 mio. kr. Men hvis denne ejendoms areal er ukorrekt angivet i BBR, så bliver prisen derefter. Er ejendommen for eksempel større end først antaget og dermed burde have en husleje på 1,3 mio. kr., så bliver ejendommen 2,5 mio. kr. dyrere," lyder det i meddelelsen fra Dan Bøøk Malmstrøm, statsautoriseret revisor hos BDO.

Ifølge ham retter folk sig ofte blindt efter BBR-meddelelsen, men navnlig på erhvervsejendomme er der grund til, at udlejere får lavet nye og sikre arealopgørelser, mener han.

Hos LE34 oplever man ligeledes ofte et fejlbehæftet BBR.

"Der forekommer desværre væsentlige fejl i de oplysninger, der foreligger i BBR, og derfor anbefaler vi, at udlejere får opmålt arealerne, så de har en plan over ejendommen, der viser de enkelte lejemål og adgangsarealer med mere. En grundig arealopgørelse kan afværge nogle af de tvister, der kan opstå, når udlejer og lejer er uenige om, hvordan huslejen skal opgøres," siger Lars Vognsen Christensen, partner og landinspektør, i meddelelsen.

Ny portal kaster lys over ejerne af danske ejendomme

Mere fra EjendomsWatch

Klumme: Nye finansieringsvilkår ændrer markedet for ejendomsudvikling markant

Det nuværende rentemarked og kommende krav fra Finanstilsynet vil medføre en kraftig forringelse af ejendomsbranchens finansieringsvilkår. Det skaber muligheder for både ejendomsudviklere og ejendomsinvestorer, især dem, som formår at agere i et tiltagende komplekst juridisk miljø, lyder det fra Bech-Bruun-advokat i denne klumme.

Krise tvinger ejendomsmæglere til at barbere i staben

Den finansielle uro har også ramt landets mæglere. Tiderne med fuld fart fremad er sat på hold – organisationerne skæres til, medarbejdere fyres, men enkelte ser det som en mulighed for at opsnappe de bedste kandidater. ”Medvinden skal nok komme tilbage,” siger Colliers-direktør.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier