Ejendomsadvokaters tidligere topchef beskyldes for interessekonflikt

Karsten Kristoffersen var ledende partner hos Bruun & Hjejle, da Dades og Nrep indgik opsigtsvækkende aftale med et andet selskab, hvis ejere han samtidig repræsenterede. 
Karsten Kristoffersen, partner og tidligere topchef hos Bruun & Hjejle, har ingen kommentarer til beskyldningen. | Foto: Pr
Karsten Kristoffersen, partner og tidligere topchef hos Bruun & Hjejle, har ingen kommentarer til beskyldningen. | Foto: Pr
Af Rasmus Hadberg Fredsted og Peter S. Mygind

Repræsentanterne for en familieejet fond varetog ikke fondens interesser, da ejendomsselskaberne Dades, der er delvist ejet af fonden, og Nrep indgik en opsigtsvækkende forvaltningsaftale i 2021. 

Sådan lyder kritikken fra ejendomsveteranen Ole Danielsen, der er tidligere direktør hos Jorcks Ejendomsselskab og i dag selvstændig konsulent i ejendomsbranchen. 

Repræsentantskabet i familiefonden Aase og Ejnar Danielsens Fond – de historiske ejere af Dades – tæller bestyrelsesformand Karsten Kristoffersen, der er tidligere ledende partner hos Bruun & Hjejle og i dag partner samme sted, og erhvervsmanden Peter Carøe som medlem af bestyrelsen. 

Karsten Kristoffersen dukker op på begge sider af aftaleparterne. Foruden at være Aase og Ejnar Danielsens Fonds repræsentant i Dades’ bestyrelse, hvor han også selv var næstformand, var han samtidig ledende partner hos Bruun & Hjejle, der ved indgåelsen af aftalen repræsenterede Nrep. 

”Bestyrelsen har et ansvar for at varetage fondens interesse, og dét mener jeg, at de skulle have gjort bedre. Lige med Karsten Kristoffersen, som også er inde i andre selskaber, er det noget, man skal vurdere hver eneste gang, om man er inhabil,” siger Ole Danielsen, der trods navnesammenfaldet hverken har familiær eller professionel tilknytning til fonden.

Han mener, at aftalen ser forkert ud og er dyr for fonden.

”Fonden ejer kun Dades, og derfor mener jeg også, at man burde spørge, om man ikke kommer til at betale for meget.” 

”Enten har man gået lidt med bind for øjnene, eller også har man fået en forklaring, som man ikke har gået ordentligt i dybden med.” 

Aftalen har vakt opsigt, fordi Nrep står til at tjene foreløbigt 350 mio. kr. i bonusser og honorarer hensat fra Dades for at stå for forvaltningen af ejendommene. 

Intern kritik

Forvaltningsaftalen mellem Nrep og Dades kom i stand efter længere tids forhandlinger foranlediget af Novo Holdings, der er storaktionær i både Dades og Nrep. 

Og med Nreps overtagelse af forvaltningen af Dades’ 25 mia. kr. store ejendomsportefølje fulgte også en honorering af Nrep, der som følge af aftalen får et fast management fee for at forvalte porteføljen samt bonusser, der er afhængig af Dades’ resultat. 

Kilder tæt på forløbet fortæller, at Dades’ daværende direktør og bestyrelsesformand, Boris Kjeldsen og Steen Parsholt, begge var modstandere af aftalens vilkår. Dels fordi den var for dyr til at være i Dades’ interesse, og dels fordi der ikke var tilpas armslængde mellem dem, der indgik aftalen.

Kritikken gik blandt andet på, at centrale aktører på Dades’ side, heriblandt Karsten Kristoffersen, måske ikke til fulde havde Dades’ interesser for øje, ligesom der også blev sat spørgsmålstegn ved, om Karstens Kristoffersens beslutning blev påvirket af, at Nrep var en betydelig klient hos Bruun & Hjejle. 

Det gjaldt også for Johan Brønnum-Schou, der ligeledes sad i Dades’ bestyrelse. På samme tidspunkt var han senior partner i Novo Capital Investors, hvor han refererer direkte til managing partner i Novo Holdings Morten Beck Jørgensen, som også sidder i Nreps bestyrelse.

Blandt de øvrige medlemmer i Dades’ bestyrelse, heriblandt ejerne, som tæller Novo Holdings og Danielsens Fond, var der dog ingen lydhørhed for kritikken fra Boris Kjeldsen og Steen Parsholt, der delvist blev sat uden for indflydelse på aftalen, og efterfølgende begge har forladt Dades. 

Hverken Bruun & Hjejle eller Karsten Kristoffersen, der 1. januar 2022 trådte tilbage som ledende partner, ønsker at kommentere artiklen.

Frederik Waage, juraprofessor ved Syddansk Universitet, kalder det for ”meget alvorlige beskyldninger om tilsidesættelse af de advokatetiske regler.” 

”Jeg har ikke noget grundlag for at vurdere, om beskyldningerne har noget på sig. Men det vil nok være en god idé, at advokaten eller Bruun & Hjejle forklarer sig i forhold til beskyldningen om dobbeltroller.”

”Jeg vil nok mene, at det er lidt for en alvorlig beskyldning til, at man bare lade kan den blive hængende i luften. Men i sidste ende må de berørte parter klage til Advokatnævnet, hvis de mener, de har en sag om interessekonflikt.” 

Netop Advokatnævnet har Karsten Kristoffersen tidligere stiftet bekendtskab med. 

I 2018 og 2019, hvor han også var ledende partner for Bruun & Hjejle, modtog han i alt tre bøder fra nævnet efter at være kendt inhabil i forbindelse med et søgsmål mod den tidligere ledelse i det krakkede oliehandelsselskab OW Bunker. Advokatfirmaet trak sig efterfølgende fra søgsmålet som følge af sagen. 

Det hører ikke til sjældenhederne, at hammeren falder i Advokatnævnet, som sidste år stangede 134 bøder ud til advokater. Det fremgår af Advokatnævnets årsberetning for 2022. 

Usædvanlig aftale

Ole Danielsen beskriver aftalen mellem Dades og Nrep som usædvanlig og kritiserer særligt bonusordningen, der står til at sende store summer i retning af Nrep. 

Bonusserne er nemlig drevet af forhold, som Nrep ingen indflydelse har på. De kommer således fra udviklingen i renterne, der er fortsat med at stige, og stigende ejendomsværdier, der har givet gevinst hos Dades. 

Så da Dades med regnskabet for andet halvår af 2022 kunne præsentere en gevinst på 413 mio. kr. grundet renteswaps, selskabet indgik i 2015, altså længe før, Nrep kom til, blev 52 mio. kr. hensat til Nrep som bonus. 

Det tocifrede millionbeløb kommer oven i, at Dades ved aflæggelsen af årsrapporten for regnskabsåret 2021/22 satte 298 mio. kr. til side til Nrep. Med bonusordningen står Nrep dermed foreløbigt til at tjene 350 mio. kr. på forhold, som selskabet ingen indflydelse har på. 

”Det er her, kæden hopper af,” siger Ole Danielsen, der mener, at bonusser bør komme af den primære drift. 

Aftalen er ifølge Ole Danielsen lukrativ for Nrep. 

”Den kommer til at koste Dades og dermed aktionærerne, som blandt andet er familiefonden, en pæn sum penge. For hver krone, der ryger ud ekstra af Dades, des fattigere bliver fonden.” 

Ole Danielsen fortæller, at han vælger at råbe op, fordi formålet med den familieejede fond er velgørende. Fonden har således i over 40 år ydet støtte til lægevidenskab, samfundsvidenskab og byggeforskning. 

”Jeg synes, det er forkert, at der ryger så mange penge ud af en velgørende fond, hvis formål er at give tilbage til samfundet.” 

”Forkert skruet sammen”

Til at hjælpe Nrep med at køre aftalen i hus var de faste juridiske rådgivere gennem en årrække i form af Bruun & Hjejle.

Advokatfirmaet har over de seneste år bistået Nrep med juridisk rådgivning i en række store handler. For eksempel i 2021, da Nrep købte 32.000 kvm kontorejendomme i Storkøbenhavn for et trecifret millionbeløb, og igen senere samme år, da Nrep overtog i alt 46.000 kvm boligejendomme. 

Bruun & Hjejle var også med, da Nrep i sommeren 2022 solgte 11.500 kvm storcenter i Aarhus. 

”Uanset om Nrep vil gøre det kanongodt, så er der en grænse for, hvor meget Dades skal betale for den slags ting,” mener Ole Danielsen. 

”Nrep kan jo være meget dygtigere end den organisation, Dades var før, men selv om det er tilfældet, så synes jeg, at Nrep bliver betalt for meget for det. Jeg føler, at aftalen er skruet forkert sammen.” 

Christian Mostrup, pressechef i Novo Holdings, udtaler i et skriftligt svar: 

”Aftalen mellem Dades og Nrep er indgået i enighed mellem de to selskaber og med opbakning fra Dades’ aktionærer. Aftalen blev indstillet enstemmigt af bestyrelsen til godkendelse på selskabets generalforsamling.” 

Steen Parsholt, Boris Kjeldsen og Peter Carøe har ikke ønsket at kommentere artiklen, mens Johan Brønnum-Schou ikke er vendt tilbage.

Michael Willlumsen, efterkommer til stifterne af Aase og Ejnar Danielsens Fond, der i dag ejer 41,6 pct. af Dades, oplyser, at familien heller ingen kommentarer har. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også