Arkitekt-boss efter overtagelse af livsværk: "Det er en god stor mundfuld"

For Torben Skovbjerg Larsen, adm. direktør og medstifter af Aart-koncernen, spiller uafhængighed en stor rolle for en arkitektvirksomhed, og sådan vil det fortsat være, efter at man har overtaget den traditionsrige tegnestue Mangor & Nagel. Et opkøb af Aart vil ikke komme på tale, fortæller han bl.a. i et interview med EjendomsWatch.
Torben Skovbjerg Larsen stiftede Aart i 2000 sammen med Anders Strange og Anders Tyrrestrup. | Foto: Mathias Svold/ERH
Torben Skovbjerg Larsen stiftede Aart i 2000 sammen med Anders Strange og Anders Tyrrestrup. | Foto: Mathias Svold/ERH

Når den aarhusianske arkitektvirksomhed Aart opkøber Mangor & Nagel, sådan som EjendomsWatch kunne annoncere tirsdag eftermiddag, er blevet en realitet, sker det både med strategi og en grundtanke om uafhængighed for øje.

Det fortæller Torben Skovbjerg Larsen, stiftende partner og adm. direktør i Aart-koncernen, til EjendomsWatch.

”Vi tror på, at arkitekturen har en stærk rolle i forhold til at udvikle samfundet og dets organisationer – alle de mennesker vi betjener – og der tror vi, at vi står stærkest med arkitekturen, hvis de beslutninger, der træffes omkring den, træffes af arkitekter og i sidste ende af arkitektejere,” siger Torben Skovbjerg Larsen.

”Det lykkes vi med her i og med, at det er en stærk arkitektvirksomhed, der køber en stærk arkitektvirksomhed og derigennem bliver endnu stærkere og får en endnu stærkere arkitektonisk position i markedet.”

Aart-topchefen ønsker ikke at komme ind på opkøbets økonomiske omfang, men beskriver det som ”en fin handel for begge parter.”

Fra Aart-ledelsens side forventede man inden opkøbet af Mangor & Nagel en omsætning i det skæve regnskabsår 2021/22 på 172 mio. kr. mod 147 mio. kr. året forinden. Opkøbet forventes at bidrage med 50 mio. kr., hvilket betyder, at vækstforventningerne hæves fra 17 til 51 pct.

En god stor mundfuld

Arkitektbranchen har de seneste år befundet sig i en markant konsolideringsfase, der bl.a. har haft den konsekvens, at Schmidt Hammer Lassen i dag er del af amerikanske Perkins+Will, mens eksempelvis Henning Larsen Architects er solgt til Rambøll.

”Det er vores indtryk, at det også betyder en del for flere af vores store kunder, at de frit kan vælge arkitekt og så siden ingeniører og andre rådgivere, og at de kan sammensætte den rådgiverpakke, som de mener, er den stærkeste til den givne opgave. Vi tror på, at det er arkitekten, der skal sidde for enden af bordet,” fortæller Torben Skovbjerg Larsen.

Han lægger ikke skjul på, at Aart selv inden for de seneste år har været genstand for interesse hos både indenlandske og udenlandske aktører – noget, der ifølge Torben Skovbjerg Larsen ”er rigtig fint og støtter selvtilliden,” men så heller ikke mere end det.

”Det er slet, slet ikke en del af vores dagsorden. Vi har så meget vi skal her i Skandinavien. Vi er ikke til salg, og vi er ikke i salgstanker overhovedet,” siger han.

Er der flere opkøb på vej fra jer?

”Det her er et stort opkøb for os, og det skal vi gå til med stor respekt, omhu og grundighed, så det har vi nok at gøre med et stykke frem i tiden,” lyder svaret fra Torben Skovbjerg Larsen, der uddyber:

”Vi har markeder i Norge og Sverige, som også vokser. I Norge købte vi i sin tid SJ Arkitekter i Oslo og har i dag den tegnestue fuldt integreret i Aart. I Sverige vækster vi organisk, og det har vi ret godt held med i øjeblikket, så nej, der er ikke aktuelle opkøbstanker ud over det, vi er i nu. Det er en god stor mundfuld, som vi skal tage alvorligt på vegne af de kunder, vi betjener og de medarbejdere, vi har fået ind i butikken. Så én ting ad gangen.”

Nagel-brødre i ny rolle

Fra Mangor & Nagels side vil man bl.a. bidrage med ”solide kompetencer inden for det almene boligsegment, som vi ser et stort potentiale i at gøre landsdækkende som en del af Aaart,” lyder det fra Bente Priess Andersen, adm. direktør hos Mangor & Nagel – nu dog med tilføjelsen ”en del af Aart.”

”Samtidig kommer Aart med solide, in-house kompetencer inden for bæredygtighed, som vi kan løfte ind i udviklingen af vores allerede stærke fodfæste på det sjællandske marked,” siger Bente Priess Andersen i en pressemeddelelse og suppleres af den hidtidige ejerduo, brødrene Torben og Karsten Nagel.

”Sammen med Aart sikrer vi ikke alene et godt generationsskifte hos Mangor & Nagel. Vi samler også næsten 100 års arkitektfagligt virke. Vi vil dermed møde vores kunder med en faglig tyngde – en dybde og bredde i kompetencer – som giver tryghed i vores rådgivning,” lyder det fra Torben og Karsten Nagel, der i første omgang bliver del af bestyrelsen og derefter får en ambassadørrolle i virksomheden.

Fra næste år bliver Mangor & Nagel en fuldt integreret del af Aart. ”Organisatorisk,” hedder det imidlertid i meddelelsen, ”vil Mangor & Nagel i store træk forblive som i dag.” Det betyder, at Bente Priess Andersen fortsætter som adm. direktør, mens den øvrige ledelse består af teknisk direktør Jacob Andersen, kreativ chef Claus Søndergaard og markeds- og tilbudschef Søren Stoustrup.

Torben Skovbjerg Larsen understreger, at han er fuldt bevidst om, at det er ”et livsværk,” man overtager i form af Mangor & Nagel, der har trekvart århundrede bag sig, men understreger samtidig, at der er tale om ”et super godt match.”

”Der er en geografisk hensigtsmæssighed i, at vi har Skandinavien – Norge, Sverige, Jylland og en lille smule på Sjælland – men Mangor & Nagel sidder jo godt og stabilt på hele det københavnske og sjællandske marked og er super stærke inden for nogle segmenter, hvor vi ikke har så meget fat; blandt meget andet inden for det almene boligsegment,” siger Torben Skovbjerg Larsen.

M&A-partner: Mangor & Nagel har kostet et trecifret millionbeløb

Arkitektfirma med over 100 ansatte lader sig opsluge efter 74 år

Aarhus-arkitekter halverer overskuddet – toplinjen står i stampe

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også