Mangel på lager- og logistikejendomme tvinger virksomheder til at bygge selv

Flere udenlandske investores indtræden i Danmark er en af årsagerne til, at antallet af udbudte lager- og logistikejendomme er faldet i 2021. Det viser netop offentliggjorte markedstal fa EDC Erhverv Poul Erik Bech. ”Ekstremt stærkt år” lyder det fra EDC-chef.
"Hvis virksomheder vil fastholde en beliggenhed tæt på hovedstaden, må de indstille sig på dels at have mærkbart færre lokaler og ejendomme at vælge imellem, og dels at skulle betale mere for deres kvadratmeter," lyder det fra EDC-direktør Thor Heltborg. | Foto: PR / EDC Erhverv Poul Erik Bech
"Hvis virksomheder vil fastholde en beliggenhed tæt på hovedstaden, må de indstille sig på dels at have mærkbart færre lokaler og ejendomme at vælge imellem, og dels at skulle betale mere for deres kvadratmeter," lyder det fra EDC-direktør Thor Heltborg. | Foto: PR / EDC Erhverv Poul Erik Bech

Ifølge EDC Erhverv Poul Erik Bechs seneste markedstal har især markedet for lager og logistik oplevet ”massiv efterspørgsel,” oplyser mæglerkæden i en pressemeddelelse.

”2021 var et ekstremt stærkt år målt på omsætningen af ejendomme og ikke mindst på efterspørgslen, bl.a. fordi flere specialiserede udenlandske investorer er blevet aktive i Danmark. Skandinavisk Transportcenter ved Køge satte for eksempel i starten af året ca. 700.000 kvm grundareal til salg, og inden udgangen af første kvartal kunne de melde udsolgt,” udtaler Thor Heltborg, direktør for Koncernkunder i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Ifølge meddelelsen er antallet af udbudte lager- og logistikejendomme siden januar 2021 faldet med ca. 730.000 kvm svarende til 1 pct. af den samlede bygningsmasse.

Det betyder, at antallet af udbudte lokaler i januar i år var nede på 1,4 pct. for hele Danmark.

Mangel på byggejord

I København, hvor der i forvejen ikke er overflod af industriejendomme, er der oplevet et dobbelt så stort fald nemlig på 2 pct.

”Hvis virksomheder vil fastholde en beliggenhed tæt på hovedstaden, må de indstille sig på dels at have mærkbart færre lokaler og ejendomme at vælge imellem, og dels at skulle betale mere for deres kvadratmeter. Samme tendens ser vi i resten af landet, hvor udbuddet af lokaler i de store byer sender virksomhederne ud af storbyerne for at finde ledige lager- og logistiklokaler,” lyder det fra Thor Heltborg.

Ifølge EDC Erhverv Poul Erik Bechs forventningsundersøgelse 2022, som havde mere end 1700 besvarelser, er boligudlejningsejendomme, ligesom de foregående år, det mest eftertragtede blandt investorer og virksomheder. Dog tæt efter følger ejendomme til lager, logistik og produktion.

58 pct. af de adspurgte virksomheder og investorer i forventningsundersøgelse forventer øgede priser i år sammenlignet med 2021.

”Men den største udfordring - og måske den største faktor for øgede ejendomspriser og højere leje - er manglen på byggejord. Vi ser en klar tendens til, at erhvervsområder kommer under pres i byudviklingen og gradvis bliver omdannet til boligkvarterer,” uddyber Thor Heltborg.

Briter indleder jysk kapitel med logistikopkøb for knap 100 millioner

Bestseller bygger ny logistik for milliardbeløb

Amerikansk logistikinvestors shoppetur har ingen ende

EDC Poul Erik Bech skal udleje Balders fyrtårnsprojekt

Amerikansk investor slår til i Danmark for sjette gang

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også