Ejendomsadvokat er født med en sølvske i munden: Søn "arver" fars fonde som kunder

FINGRENE I FONDSMIDLER: Ejendomsrådgiver får det meste omsætning fra fonde, som er blevet ledet sin far. ”Det er jo ligesom alle andre mennesker, der arver noget,” siger søn. Begge afviser nepotisme.
"Det, jeg fik, var en chance, som jeg ikke ville have fået, hvis ikke min far havde meget at sige i fonden," siger Morten Heding Andersen, ejer og adm. direktør i Arup Hvidt. | Foto: PR / Advokaterne Arup & Hvidt
"Det, jeg fik, var en chance, som jeg ikke ville have fået, hvis ikke min far havde meget at sige i fonden," siger Morten Heding Andersen, ejer og adm. direktør i Arup Hvidt. | Foto: PR / Advokaterne Arup & Hvidt

Hvorfor være et advokatkontor, der er underlagt tilsyn af Advokatsamfundet i forhold til honorarer, når man kan tjene mere på at være en almindelig rådgivningsvirksomhed?

Det er dét spørgsmål, som har fået ejer og adm. direktør Morten Heding Andersen til at omdøbe ”Advokaterne Arup & Hvidt” til ”Arup Hvidt” og drive det knap 90 år gamle københavnske advokatkontor videre som et rådgiverfirma inden for udvikling af fast ejendom.

”Hvis jeg skal være ærlig, så er årsagen til, at jeg har lavet min egen rådgivervirksomhed, som ikke er en advokatforretning, at jeg gerne vil have mulighed for at lave mere lukrative indtjeningsaftaler med kunderne, end dem jeg kan lave som advokat,” siger Morten Heding Andersen til EjendomsWatch.

Advokaterne Arup & Hvidt har i årtier haft fondsledelse som sit speciale. Specifikt, ledelse af erhvervsdrivende almennyttige fonde med aktiver inden for fast ejendom, som også danner grundlaget for den nye rådgiverforretning.

”I min forretning udgør fondene tre fjerdedele af omsætningen. Vi laver ejendomsudvikling og ejendomsforvaltning og så en lille smule almindelig formueforvaltning,” siger Morten Heding Andersen, hvis far, Torben Heding Andersen, har været med til at drive Advokaterne Arup & Hvidt siden 1964.

Kan man ikke være lidt fræk og sige, at dit selskab er født med sølvske i munden, fordi man har de her fonde, som har været kunder i den advokatforretning, som du og din far har været en del af gennem mange år?

”Det kan man sige. Det er jo ligesom alle andre mennesker, der arver noget. Så kan du ringe til Robert Uggla og spørge, om ikke han er født med en sølvske i munden, fordi han sidder som formand for A.P. Møller Fonden, der også er almennyttig,” siger Arup Hvidt-ejeren.

Rasmus Kristian Feldthusen, juraprofessor på Københavns Universitet og medlem af Komitéen for god Fondsledelse, påpeger dog, at der for ledelsen i erhvervsdrivende fonde gælder særlige krav, som man er forpligtet til at overholde.

”Bestyrelsesmedlemmer i en erhvervsdrivende fond har ansvaret for, at fondens interesser bliver fremmet bedst muligt, herunder at indgåede aftaler er i fondens økonomiske interesse,” siger Rasmus Kristian Feldthusen til EjendomsWatch.

Fik ”pilotprojekt” som 28-årig

Morten Heding Andersen kom til Advokaterne Arup & Hvidt omkring årtusindskiftet, hvor han hurtigt fik smag for den mere lukrative udviklingsdel, som på dette tidspunkt ikke var et fokuspunkt for advokatkontoret.

”Da jeg starter herinde, er ejendomsadministration 80 procent af forretningen, og ejendomsrettet advokatforretning er de sidste 20 procent,” siger Morten Heding Andersen.

I 2008 fik Morten Heding Andersen tildelt ”et pilotprojekt,” som han selv kalder det. Her blev den dengang 28-årige jurastuderende – han blev først jurist i 2012 – sat i spidsen for et projekt til 80 mio. kr.

Opret et gratis prøveabonnement på EjendomsWatch her

Projektet var en totalrenovering af en 3000 kvm bevaringsværdig boligejendom i København, som var ejet af en af fondene, hvor faren, Arup & Hvidt-advokaten Torben Heding Andersen, havde været en del af ledelsen siden 80’erne.

”Det, jeg fik, var en chance, som jeg ikke ville have fået, hvis ikke min far havde meget at sige i fonden. Så lavede jeg et projekt og vandt en pris, og siden har det været mit arbejde,” siger Morten Heding Andersen og henviser til, at projektet vandt den Realdania-støttede ”Renoverprisen” i 2013.

”Så sker der det, at ejendomsudvikling bliver et større og større forretningsben, som bliver drevet under ansvar af mig. Og i de sidste par år har 90 procent af firmaets omsætning været ejendomsudvikling.”

Juraprofessor Rasmus Kristian Feldthusen påpeger her, at en fondsledelse skal være meget varsom, hvis man tildeler opgaver til enten familiemedlemmer eller ansatte i samme firma, idet der kan være tale om en situation, hvor interesser bliver sammenblandet.

”Det er væsentligt, at en fondsbestyrelse er sammensat således, at den til stadighed er i stand til uhildet at varetage fondens interesse og udøve den fornødne kontrol med aftaleparter og leverandører,” siger professoren og fortsætter:

”Fondsbestyrelsen skal endvidere være opmærksom på reglerne om inhabilitet, altså om de kan medvirke i forhandlingerne og beslutningen om fondens indgåelse af aftaler med konkrete leverandører. Endelig bør en fondsbestyrelse konkurrenceudsætte opgaver, hvis det f.eks. er familiemedlemmer eller kollegaer, der byder sig til som leverandører.”

”En af landets dygtigste”

I de seneste ti år har Morten Heding Andersen haft ansvaret for en række udviklingprojekter i den ejendomsportefølje, som advokathuset har bestyret. Ifølge Arup Hvidts hjemmeside har ejendomsrådgiveren afsluttet fire projekter, yderligere fire er under opførelse, og fem er under projektering.

Bygherrerne bag projekterne er altovervejende fonde, hvor Advokaterne Arup & Hvidt har siddet i fondsledelsen gennem en årrække. Dette rejser et spørgsmål om habilitet, fordi samme firma sidder på begge sider af forhandlingsbordet, forklarer Rasmus Kristian Feldthusen.

”Såfremt et medlem af en fondsbestyrelse er inhabil, da må medlemmet ikke træffe beslutning, deltage i en beslutning eller i øvrigt være tilstede ved behandlingen af den pågældende sag i bestyrelsen,” siger juraprofessoren.

Morten Heding Andersens far, Torben Heding Andersen, har været bestyrelsesformand – og er det i flere tilfælde stadig – i de fonde, som Arup Hvidt har lavet udviklingsprojekter for. Han understreger, at når opgaverne er blevet tildelt hans søn, så er det sket helt efter bogen.

”I og med der sidder nogle kvalificerede mennesker rundt om bordet – i det her tilfælde Morten, som er på top ti-listen i Danmark over indsigt i den slags ting – så lytter man selvfølgelig ret meget til ham,” siger Torben Heding Andersen til EjendomsWatch.

Hvis Morten skulle være den mest kvalificerede, så er det påfaldende, at hovedparten af hans opgaver kommer fra fonde, hvor Arup Hvidt selv har bestemmende indflydelse.

”Det er slet ikke rigtigt, det du siger. Det er til gengæld rigtigt, at hvis du vil udvikle gamle, danske ejendomme med vores flotte røde mursten, som er unik for København, så er der forskel på at vælge en udefra, som man ikke kender, og så én, som man kender som sin egen bukselomme. Der er jo ingen grund til at lade andre ødelægge tingene,” siger den 75-årige advokat.

Morten Heding Andersen istemmer, at han er blevet tildelt de pågældende udviklingsopgaver, fordi han er det bedste valg fra fondenes side.

”Hvis du tager mig, så kan du hurtigt konstatere, at jeg er en af landets dygtigste til det, jeg laver. Så kan man diskutere, om jeg tjener for mange penge,” siger han, inden han selv besvarer det spørgsmål:

”Det gør jeg ikke – det er nærmere det modsatte, fordi fondene kører med det her forsigtighedsprincip, og fordi advokatfirmaer er underlagt honorarkontrol. Så som jeg siger til dig, så er en del af min motivation for at komme ud af advokatregiet netop at komme ud af honorarkontrollen, for hvis jeg har skabt et rigtig godt projekt til en kunde, så vil jeg også forlange en ordentlig aflønning for det.”

Ejendomsadvokater med dobbeltroller har modtaget millioner fra velgørende fond 

Nyt rådgiverfirma for ejendomsudviklere opstår på advokaters fundament fra 1934

Ny chef for asset management skal bidrage til advokatfirmas øgede fokus på ejendomme 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også