Kapitalfond overtager kontrollen med Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Ny majoritetsejer skal booste væksten i den snart 100 år gamle tegnestue, lyder det. Partnerkreds fortsætter dog ombord. Direktør er ordknap. Nyt regnskab sætter rekord.
Det nye psykiatrisygehus i Slagelse er blandt de bygningsdesign, som Vilhelm Lauritzen Arkitekter har stået for. | Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Det nye psykiatrisygehus i Slagelse er blandt de bygningsdesign, som Vilhelm Lauritzen Arkitekter har stået for. | Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Den hæderkronede og 99 år gamle arkitektvirksomhed Vilhelm Lauritzen, der bl.a. har tegnet bygninger til Københavns Lufthavne, DR Byen og Radiohuset, har valgt at overdrage kontrollen med virksomheden til den tyske kapitalfond Laurie Fonden.

Af en pressemeddelelse fremgår det, at fonden har en række familieejede tyske virksomheder i ryggen, og at den udvidede ejerkreds giver muskler til et markant udviklingspotentiale.

"En ekstern partner, der deler vores værdier og visioner, er det helt rigtige valg for Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Vi leverer fortsat uafhængig rådgivning, og sammen booster vi den udvikling, vi har været godt i gang med de senere år," siger Gyrithe Saltorp, adm. direktør i Vilhelm Lauritzen Arkitekter, i meddelelsen.

Ifølge aftalen vil Laurie Fonden overtage 69,5 pct. af selskabet, mens den nuværende partnerkreds bestående af Thomas West Jensen, Thomas Scheel, Torsten Stephensen, Anne Møller Sørensen og Simon Svensson fortsætter sammen med Gyrithe Saltorp, der også indtræder som medejer.

”Ledelsen har været enige om, at en ny partner skal være forankret i vores kultur, der er bygget på uafhængighed og fællesskab. Vi har et ansvar for vores historie og de værdier, som mange kolleger har dedikeret halve og hele arbejdsliv til og som giver kunderne tillid til vores ydelser,” udtaler Gyrithe Saltorp.

Laurie Fonden er en blandt flere kapitalfonde, som den tyske forvalter Findos Investor administrerer. Af andre selskaber i Findos-porteføljen tæller bl.a. medejerskabet af det danske tøjmærke Mos Mosh i Kolding.

Overtagelsen af Vilhelm Lauritzen Arkitekter afventer godkendelse fra konkurrencemyndighederne.

Gyrithe Saltorp afviser over for EjendomsWatch at uddybe meddelelsen.

Rekordår i 2020

Af et nyt årsregnskab fra selskabet fremgår det, at 2020 bød på et resultat før skat på 37 mio. kr. ud af en omsætning på 127 mio. kr.

"Resultatet er det hidtil bedste i virksomhedens 100 år, og med en overskudsgrad på 29 procent og en soliditetsgrad på 43 procent betegner ledelsen den økonomiske udvikling og årets resultat for tilfredsstillende," skriver selskabet.

"Som 2020-resultatet viser, har vi en sund forretning, der står på et fornuftigt fundament. Vi er stolte over, at vi over en årrække er lykkes med at fastholde et højt aktivitetsniveau og samtidig levere spændende arkitektur af høj kvalitet og en stram styring af projekterne," udtaler Gyrithe Saltorp.

Over de senere år er en række arkitektfirmaer kommet på nye hænder. Schmidt Hammer Lassen blev i 2018 købt af amerikanske Perkins+Will, Henning Larsen er overtaget af Rambøll, Arkitema af Cowi, mens Årstiderne og Kant nu udgør Sweco Architects.

Københavnske arkitekter taber millionbeløb – stop for lufthavnsprojekter gør ondt

Farvel til Kant og Årstiderne Arkitekter

Københavnsk tegnestue løfter bundlinjen i år med "udfordringer og risici"

Arkitema øger omsætningen med 25 pct. og har lagt røde tal bag sig 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også