Offentlige bygningers energiforbrug skal undersøges af nyt forskningsprojekt

Målet med EU-finansieret forskningsprojekt er at optimere energiforbruget i forbindelse med drift, renovering og nybyggeri i det offentlige.
Lars Vabbersgaard Andersen, professor ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet. | Foto: PR / Aarhus Universitet
Lars Vabbersgaard Andersen, professor ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet. | Foto: PR / Aarhus Universitet

Et nyt tværnordisk forskningsprojekt skal undersøge mulighederne for at spare på energien i offentlige bygninger. Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Reconcile hedder projektet, og her skal forskere fra Danmark, Sverige og Norge samle og udveksle erfaringer om energiforbrug i byggeprojekter.

"I projektet adresserer vi to problemstillinger: Den energi man bruger i drift, og den energi man bruger, når man opfører eller renoverer bygninger – den indbyggede energi," udtaler Lars Vabbersgaard Andersen, professor ved Aarhus Universitet og leder af den danske indsats i Reconcile.

Foruden universitetet skal også Aarhus Kommune bidrage til projektet, der ledes af Lunds Universitet i Sverige.

Erfaringsudveksling mellem landene er central, og målet er, at gøre offentlige bygninger mere energieffektive og samtidig sørge for, at de indsatser, man laver, er de rigtige.

"Det er en energimæssig belastning at rive noget gammelt ned og bygge noget nyt op, og der undersøger vi, hvor det kan svare sig at lægge ressourcerne, for at det bliver mest energieffektivt," udtaler Lars Vabbersgaard Andersen.

Projektet løber frem til oktober 2022 og har et samlet budget på 27,3 mio. kr. Finansieringen kommer fra EU's såkaldte ØKS-pulje, der bevilger støtte til tværnationale projekter i Øresund-Kattegat-Skagerrak-regionen.

Tocifret millionbeløb skal gøre byggebranchen grønnere

Nu begynder forhandlingerne om en endnu mere effektiv almen boligsektor

Grønt byggeri truet af mangel på gennemskuelighed

Lækket EU-klimaplan peger på skærpede krav for bygningers klimabelastning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også