Kommune strammer kontrol med rådgivere efter at projekt er kørt i hegnet

Efter kollapset af et stort anlagt byudviklingsprojekt vil Frederikssund Kommune nu køre en skrappere stil over for juridiske rådgivere.
Et byudviklingsprojekt i Vinge i Nordsjælland, der skulle have tiltrukket 20.000 nye borgere, kollapsede. Frederikssund Kommune vil nu stramme linjen over for juridiske rådgivere. | Foto: PR
Et byudviklingsprojekt i Vinge i Nordsjælland, der skulle have tiltrukket 20.000 nye borgere, kollapsede. Frederikssund Kommune vil nu stramme linjen over for juridiske rådgivere. | Foto: PR
AF NICOLAI RAASTRUP, ADVOKATWATCH

I kølvandet på en fiasko med et større byudviklingsprojekt, hvor advokatfirmaet Horten har spillet en nøglerolle, vil Frederikssund Kommune nu køre en langt hårdere stil over for juridiske rådgivere, skriver Frederiksborg Amts Avis.

En planlagt milliard-byudvikling i byen Vinge i Nordsjælland kørte sidste år af sporet, hvilket har udløst store økonomiske udfordringer for Frederikssund Kommune og medført kritik af Horten, der var kommunens rådgiver i sagen. Kommunen vedtog onsdag at bevilge 300.000 kroner til ekstern juridisk og finansiel rådgivning vedrørende Vinge-projektet i år, hvor man igen vil forsøge at sælge grunde. Af kommunens sagsfremstilling fremgår det, at styringen med den eksterne rådgivning bliver af en helt anden karakter end tidligere.

"Det skal bemærkes, at brug af juridisk rådgiver påtænkes at ske på den måde, at administrationen for hver enkel opgave, der ønskes vurderet af en advokat, aftaler honorarform, herunder får et overslag eller tilbud på den pågældende opgave, såfremt dette vurderes hensigtsmæssigt. Herudover lægges der op til månedlige statusopgørelser med henblik på stram økonomisk styring," skriver forvaltningen ifølge Frederiksborg Amts Avis.

Kommunen har indhentet tilbud fra tre advokatkontorer og forventer at indgå en rammeaftale med ét af dem, dog uden at kommunen forpligter sig til at købe et specifikt antal timer.

100 mio. kr. mangler

Frederikssund Kommune lancerede et byudviklingsprojekt i milliardklassen i Vinge centrum i 2017. Der skulle opføres nye boliger og en station, hvilket skulle tiltrække 20.000 nye borgere. Men udviklingsaftaler med AP Ejendomme og MT Højgaard brød sammen, og det lykkedes ikke kommunen at sælge byggerettigheder for 163 mio. kr., som ellers var indregnet i 2017-budgettet. Det fejlslagne projekt har nu ført til en spareplan for 100 mio. kr. i kommunen, og der er blevet skudt med skarpt efter advokatfirmaet Horten, der fik 29 mio. kr. for at yde juridisk rådgivning til kommunen. I januar betalte advokatfirmaet næsten 9 mio. kr. tilbage til Frederikssund Kommune.

Det er undervejs kommet frem, at Frederikssund Kommune ikke havde en skriftlig kontrakt med Horten, da man i første omgang forsøgte at realisere Vinge-projektet.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AdvokatWatch.)

AP Pension genoptager dialog med kommune om vingeskudt milliardprojekt

Investor sælger grunde i vingeskudt byprojekt tilbage til kommunen

Nyt forsøg på at få liv i vingeskudt milliardprojekt

Borgmester afviser undersøgelse af fejlslagent byudviklingsprojekt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også