Sadolin & Albæk: Logistikejendomme hitter hos investorerne

Investorernes jagt på afkast har sendt dem afsted efter "alternative alternativer" såsom logistikejendomme, hoteller, ungdoms- og studieboliger, lyder det i ny markedskommentar. Her manes til ro i forhold til nybyggeriet på boligmarkedet.
Peter Winther, adm. direktør og partner hos erhvervsmægleren Sadolin & Albæk. | Foto: PR
Peter Winther, adm. direktør og partner hos erhvervsmægleren Sadolin & Albæk. | Foto: PR

Stadigt lavere afkastmuligheder på kontor- og boligejendomme har skærpet investorernes appetit på andre typer ejendomme, hvor især logistikejendomme har oplevet prisstigninger og tilsvarende fald i afkastkravene.

Sådan lyder det fra erhvervsmægleren Sadolin & Albæk i virksomhedens seneste markedskommentar.

Her fremgår det, at afkastkravene på industriejendomme, der både omfatter lager-, produktions- og logistikejendomme, er faldet med 0,25 procentpoint fra årets første til andet kvartal.

Dermed ligger det gennemsnitlige startafkast på 5,75 pct. i København mod 6 pct. i Aarhus, når det gælder lejemål med lang løbetid.

"I de senere års lavrentemiljø har den institutionelle sektor generelt reallokeret fra især obligationer til alternativer. Og i takt med, at de direkte afkast på kontor- og boligejendomme er faldet, retter investorernes interesse sig i stigende grad mod ”alternative alternativer”, f.eks. ungdoms- og studieboliger, hotelejendomme og logistikejendomme," skriver Peter Winther, adm. direktør og partner i Sadolin & Albæk, i kommentaren.

Kontorer ses stige 10 pct.

På kontormarkedet i København er der udsigt til yderligere lejestigninger på 10 pct. inden for de næste 18 måneder, men det faldende afkast får investorerne til at rette blikket mod andre sektorer, lyder det.

"Denne markedsudvikling betyder naturligt nok, at det såkaldte built-to-suit nybyggeri stiger. Men det medfører samtidig, at investorernes risikovilje øges, og at der vil blive igangsat nye kontorbyggerier i spekulation, dvs. uden forhåndsudlejning," hedder det i kommentaren.

Ifølge Sadolin & Albæk vil der formentlig tidligst i slutningen af 2020 – og sandsynligvis snarere i 2021-2022 – komme mange nye eller frigjorte kontorarealer i spil.

"Det er således Sadolin & Albæks vurdering, at vi i de kommende 18-24 måneder vil opleve en fortsat lav tomgang for kontorer og stigende lejepriser."

Priskorrektion på boliger

Hvad angår boligmarkedet, vil der især i de to største danske byer blive færdiggjort et betydeligt antal nybyggeri inden for de kommende 24 måneder, hvilket smitter af på udlejningshastigheden:

"Hvor investorerne for ikke længe siden med rette kunne forvente, at et nybyggeri af boliger var stort set fuldt udlejet fra dag 1, ses det i stigende grad, at det tager tid at få udlejningen af nye boligprojekter stabiliseret," skriver Sadolin & Albæk, som dog ikke ser grund til overdreven bekymring.

"Det er Sadolin & Albæks vurdering, at vi i de kommende to år vil se et fald i antallet af påbegyndte boligprojekter i København. Udbuddet vil derfor på sigt aftage. En mindre korrektion i leje- og salgspriser kombineret med en forventet ganske pæn lønudvikling i de kommende år vil samtidig øge efterspørgslen fra boligsøgende mod København på bekostning af omegnskommunerne," lyder prognosen.

Erhvervsmægler får bedste resultat i 51 år – sender 64 millioner ned i foret på partnere

2018 starter i fuld fart på markedet for erhvervsejendomme

Chef går fra Sadolin & Albæk

Ejendomsinvestorer forventer fald i afkastet i 2018 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også