Bygherreforening tror på færre ekstraregninger og konflikter med nyt regelsæt

Byggeriets nye aftalesystem er nu sendt ud til branchen som erstatning for de over 25 år gamle aftaledokumenter. Bygherreforeningens direktør opfordrer til, at man kridter skoene og kommer ombord i systemet.
Foto: Cathrine Ertmann
Foto: Cathrine Ertmann

Efter tre års arbejde blev det længe ventede nye AB-system offentliggjort torsdag, da et enstemmigt udvalg afleverede det reviderede AB-aftalesystem til transport-, bygnings- og boligministeren, Ole Birk Olesen (LA).

Bygherreforeningen forudser en stejl læringskurve for branchen, men foreningens direktør, Henrik L. Bang, tror i den grad, der er gevinster at hente for medlemmerne:

"Særligt tror jeg, at vi fremover får langt bedre styr på ekstraregninger, mangler og konflikter. Det vil give bygherrerne nye muligheder for at sikre godt byggeri til tiden og prisen. Og det et godt incitament til at kridte skoene og komme ombord i systemet," udtaler Henrik L. Bang i en pressemeddelelse.

Der er rigeligt at få læst op på for branchen, for betænkningen til det nye aftalesystem fylder 572 sider inklusive alle aftaledokumenter og tilhørende bemærkninger.

I alt indeholder systemet ni elementer baseret på de gamle aftaledokumenter AB, ABR og ABT. Især AB-dokumentet, som er møntet på entrepriseaftaler og omfatter arbejder og leverancer i bygge- og anlægs-virksomhed, vækker begejstring hos direktøren. Kombineret med ABR-dokumenterne, som omfatter rådgivning fra både arkitekter og ingeniører, er der lagt op til en mere leverancebaseret tilgang til rådgivning og projektering med de nye aftaler, mener direktøren:

"Særligt leverandørtilgangen i ABR18 er en stor nyskabelse. Den vil betyde en større præcision i de ydelser, som leveres. Det vil dog også betyde, at bygherrerne skal være mere præcise i de ydelser, de efterspørger i udbudsmaterialet. Generelt strammes der op om ansvaret for at levere den fulde ydelse ved faseafslutning, ligesom der nu bliver en tydelig konsekvens af projektmangler."

Ole Birk Olesen er også positivt stemt over for det nye regelsæt. I en pressemedddelelse pointerer han, at udvalget er kommet med et system, der både varetager offentlige såvel som private spilleres interesser.

Henrik L. Bang, som selv sad med i AB-udvalget, håber, at foreningens medlemmer vil tage positivt i mod det nye system og investere tid og ressourcer på at komme over på det nye regelsæt ved årsskiftet, hvor udvalget har anbefalet, at det tages i brug 1. januar 2019.

Hvad sker der, når AB 18 afløser AB 92 som standardaftale?

Udsigt til færre retlige tvister med nyt regelsæt for byggeri

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også