Danske arkitekter skal tegne nyt milliarddyrt norsk museum

Arkitektfirmaet Henning Larsen, der blandt andet står bag Moesgaard Museum, skal tegne stort museum i Norge.
Koncerthuset Harpa i Reykjavik, Island, er blot en af de kulturbygninger, som arkitektfirmaet Henning Larsen står bag. Firmaet har netop vundet en konkurrence i Norge om at tegne et museum i Tromsø. | Foto: Stoyan Nenov/arkiv/Reuters
Koncerthuset Harpa i Reykjavik, Island, er blot en af de kulturbygninger, som arkitektfirmaet Henning Larsen står bag. Firmaet har netop vundet en konkurrence i Norge om at tegne et museum i Tromsø. | Foto: Stoyan Nenov/arkiv/Reuters
AF RITZAU

Det danske arkitektfirma Henning Larsen skal tegne et stort museum i den nordnorske by Tromsø til en værdi af knap 1,2 milliarder danske kroner.

Det sker, efter at firmaet har vundet en konkurrence i Norge. Kontrakten er vundet i samarbejde med lokale Borealis Arkitekter.

Henning Larsen står blandt andet bag prisvindende bygninger som Moesgaard Museum i Aarhus, Umeå Kunstmuseum i Sverige og koncerthuset Harpa i Reykjavik, Island.

Netop den store erfaring med kulturelle byggerier har vejet tungt, da vinderne skulle findes, oplyser bygherredirektør i Statsbygg Synnøve Lyssand Sandberg.

"Vi har primært ledt efter nogen, som har ledet og koordineret store og komplekse projekter med samme funktioner som museet i Tromsø skal have, og som kan tage disse erfaringer med sig i projektet."

"Derudover har erfaring med skitsering og projektering af kulturbyggerier vejet tungt. På disse punkter var vindergruppen klart bedst," siger hun i en pressemeddelelse.

Museet bygges i tilknytning til byens universitet, der fokuserer på den arktiske natur og kultur. Det skal ud over at udstille også formidle samlinger fra universitets forskning.

Arkitekterne har ikke fremlagt nogen tegninger, og konkurrencen er vundet på deres kulturreferencer, samarbejdspartnere og tilbud på pris.

Tegnearbejdet går i gang, når Henning Larsen blandt andet har foretaget undersøgelser af vind- og solforhold.

Det skal sikre, at bygningen skærmer for den værste vind og udnytter soltimerne optimalt.

Ifølge Kasper Kyndesen, der er partner og ansvarlig for Henning Larsens aktiviteter i Norge, er målet at skabe en bygning, der bidrager til udviklingen af byens havnefront.

"Vi ved, fra vores arbejde med revitalisering af havnenære arealer i hele Europa, at det har stor effekt at få knyttet mennesker, byen og vandet tættere sammen."

"Vi ser et kæmpe potentiale i de blandede funktioner og brugere, som Universitetsmuseet skal huse," siger han i en pressemeddelelse.

Bygningen bliver maksimalt 19.700 kvadratmeter stor, hvilket svarer til cirka 2,75 fodboldbaner.

Ud over arkitektfirmaerne er også SLA, Cowi og Expology, som er specialister i udstillingsdesign, med på holdet, der skal designe museet.

Arkitektfirmaet Henning Larsen kom første gang til Norge i forbindelse med opførelsen af Trondheim Universitet i 1968.

Arkitekt: Byen går rabundus, når det er 23-årige ejendomsmæglere, der bestemmer

Henning Larsen vinder to europæiske projekter med milliardbudgetter

C.F. Møller skal tegne domicil for Islands største bank

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Michael Eriksen har 11 års direktionserfaring fra PWC, der stod bag flest handler i 2022 blandt corporate finance-aktørerne herhjemme. | Foto: Pr

PWC fritstiller mangeårig M&A-chef

For abonnenter