EjendomsWatch

Regeringen vil gøre det lettere at udnytte fredede ejendomme

Kulturministeren vil med tre tiltag sikre, at bygningsarven ikke går tabt, heller ikke i landets yderområder. Fokus er på at udnytte værdien samtidig med, at historien bevares.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Regeringen igangsætter nu tre tiltag, der er rettet mod fredede bygninger og bevarelsen af historiske kulturmiljøer, oplyser Kulturministeriet.

Initiativerne har blandt andet fokus på at gøre det mere attraktivt at bosætte sig i de historiske miljøer og skal bidrage til at styrke turismen og den lokale udvikling i kommunerne, lyder det.

"Fredede huse og unikke kulturmiljøer har en uvurderlig og til tider underkendt værdi i lokalområderne, og en positiv betydning i forhold til bosætning, turisme og den lokale udvikling. Vi skal beskytte og udnytte vores bygningskulturarv endnu bedre, og jeg har derfor igangsat en række nye tiltag, som skal afdække, hvordan vi kan udnytte statens ressourcer på området bedst," siger kulturminister Mette Bock (LA) i en pressemeddelelse.

"Vi skal hele tiden have blik for, hvordan vi kan udnytte værdien af vores historiske bygninger og samtidig sikre deres bevaring. Netop beskyttelsen og potentialet i bygningerne er noget af det, som jeg ønsker at se på med disse tiltag," fortsætter hun.

De tre nye tiltag har følgende indhold:

  • Modernisering af støtte- og fradragsordninger:

Fredede bygninger i yderområder er ofte i dårlig stand, da den fritagelse for grundskyld og muligheder for fradrag, der følger med fredede bygninger, ikke kommer ejerne til gode i tilstrækkelig grad, skriver ministeriet:

"Skattefradrag kan kun udnyttes, hvis ejeren har en indtægt og grundskyldsfritagelsen er sjælden særlig høj i yderområder. Begge dele trækker i retning af, at ejere, som ikke er økonomisk velstillede, kan have økonomisk svært ved at vedligeholde bygningerne tilstrækkeligt. Den problemstilling vil kulturministeren nu til bunds i ved at igangsætte en undersøgelse af den måde, de økonomiske ressourcer bliver fordelt på."

  • Beskyttelse af fredede bygninger i landområderne:

Ministeriet ønsker at kunne stille helt skarpt på de konkrete problemer med bevaring af udsatte, fredede bygninger rundt i landet.

"Derfor igangsætter Kulturministeriet en undersøgelse af de konkrete forhold for de udsatte, fredede bygninger i landområderne," skriver ministeriet.

  • Bevaringsværdige by- og kulturmiljøer:

Kulturministeren vil indgå i dialog med kommunerne om bedre bevaring af de kulturmiljøer, som findes rundt omkring i landet.

"Fredede bygninger er statens ansvar, mens bevaringsværdige bygninger er kommunernes ansvar. I mange tilfælde udgør bygningerne et samlet hele, som har en særlig kulturmiljøværdi. Kulturministeren ønsker, at staten og kommunerne sammen får et bedre blik for bevaring af disse miljøer, så de kan udnyttes positivt som værdi hos kommunerne," skriver ministeriet.

Kulturminister Mette Bock igangsatte sidste år et arbejde med at ændre bygningsfredningsloven og har allerede gennemført den første revision af loven.

Ministeren ønsker nu at undersøge, hvordan man kan forbedre loven endnu mere og gøre det mere attraktivt for borgere at bo og eje fredede bygninger.

Styrelse svarer igen i omstridt sag om fredning 

600-årig ruin skal flyttes for at gøre plads til nybyggeri

Fredede ejendomme skal lettere kunne ombygges

En ombygget spritfabrik skal tiltrække international opmærksomhed 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 48: Olsson sejrer 1-0 på udebane over skeptisk vagthund

Trods advarsler fra bl.a. Finanstilsynet er det lykkedes AP Pension at indkassere en gevinst på sit samarbejde om finansiering med ejendomsudvikler Jens Schaumann. Med risikosky banker, der har tilsynets ånde i nakken, er det ikke underligt, at ejendomsdirektøren i AP Pension, Peter Olsson, har mod på mere af det samme.

Familiekontor køber over 10.000 kvm boligejendomme i København

Bilimportør-familie er i gang med at opbygge en ejendomsportefølje, fortæller adm. direktør, der netop har overtaget otte boligejendomme i København. "Hvis vi bliver introduceret for interessante ejendomme, så vil vi se på det. Også på den korte bane," siger han til EjendomsWatch.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier