EjendomsWatch

Ejendomsforening kræver ligestilling af familievirksomheder

Det må være slut med, at familieejede virksomheder forskelsbehandles skattemæssigt alt efter om de investerer i ejendomme eller i maskiner, mener Ejendomsforeningen Danmarks direktør. Især i landets yderområder kommer familieejede ejendomsvirksomheder i klemme, lyder det i nyt politisk udspil.

En særskat på familieejede ejendomsselskaber risikerer at tage livet af store dele af branchen, lyder advarslen fra Ejendomsforeningen Danmark.

Det er den forkætrede beskatning ved generationsskifter, som rammer ekstra hårdt hos ejendomsselskaber, fordi de skattemæssigt betragtes som passive pengetanke og som følge deraf skal aflevere 48 pct. af egenkapitalen, hvis de generationsskifter.

"De familieejede ejendomsvirksomheder i Danmark har 60.000 medarbejdere og arbejder lige så hårdt som alle andre. Alligevel får de pengetank-stemplet og halveres efter skat ved et generationsskifte. Det er en ulogisk særskat for passionerede virksomheder, og den skader de lokalområder, hvor de bygger, ejer og driver gode ejendomme," siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark, i en pressemeddelelse.

Han peger på, at det især i provinsen er udbredt, at ejendomsselskaber er ejet af familier.

"Lukninger, salg og kapitaldræn truer balancen på hele ejendomsmarkedet, fordi familievirksomhederne er så afgørende for lokalsamfundene i hele Danmark. Det er uholdbart, når vi samtidig ved, at der for at møde efterspørgslen skal bygges 24.000 nye boliger om året i hele Danmark – foruden produktionshaller og kontorbygninger til virksomhederne," fortsætter Jannick Nytoft.

Foreningen lancerer derfor nu et politisk udspil, der skal gøre op med forskelsbehandlingen.

Heri er der også tænkt i såkaldte værnsregler, der skal forhindre, at en lempelse af reglerne udnyttes til at ophobe værdier, der så efterfølgende kan trækkes ud som udbytter. Blandt andet foreslås det, at ejendommene skal være ejet i tre år, før et generationsskifte og tilsvarende skal være ejet i mindst tre år efter skiftet.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har tidligere sagt, at han vil arbejde for at få forskelsbehandlingen bragt til ophør ved at bringe sagen op for skatteminister Karsten Lauritzen (V), hvorunder regelsættet hører.

Hele udspillet kan læses via dette link.

Ny direktør for ejendomsbranchen: Tænk, at vi skaber job til 100.000

Dyre generationsskifter ender på regeringens bord 

Mere fra EjendomsWatch

Her er de seneste tinglyste ejendomshandler

Lokal udviklers køb af Svendborg-ejendom optræder på dagens liste. Oversigten over de i alt to handler bringes i samarbejde med dataplatformen Resights og omfatter tinglyste ejendomshandler i Danmark på over 10 mio. kr.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier