Ti forslag til fremtidens Refshaleø

Idékonkurrencen for det tidligere industriområde i København er en af tre faser, hvor ejerne indsamler input til den videre udvikling. Næste fase er en strukturplankonkurrence senere i år.
Refshaleøen var oprindeligt et stort industriområde og skibsværft, men skal på sigt forvandles til en ny og moderne bydel. | Foto: Jens Dresling
Refshaleøen var oprindeligt et stort industriområde og skibsværft, men skal på sigt forvandles til en ny og moderne bydel. | Foto: Jens Dresling

En idékonkurrence afholdt af Refshaleøens Ejendomsselskab og By & Havn har kastet ti reelle forslag af sig til, hvordan det tidligere københavnske industriområde kan videreudvikles.

Det fremgår af en bedømmelsesrapport fra Refshaleøens Ejendomsselskab, der er ejet af en række pensionsselskaber, og det kommunalt og statsligt ejede By & Havn.

Deltagerne har indsendt i alt 75 forslag fordelt på fem kategorier, hvoraf ti blev udvalgt som de bedste.

Ifølge bedømmelsesudvalget har det ikke været muligt at finde en enkelt vinder i hver kategori, så man har i stedet vurderet, at enkelte kategorier har fået to vindere. Af den grund er den samlede præmiepulje ikke blevet ligeligt fordelt, lyder det i rapporten.

I kategorien videreudvikling af Refshaleøens kreative miljø modtog to vindere begge 60.000 kr.

  • Forslaget Fra Tænketank til Handletank fra Hele Landet - Sociale Arkitekter lyder på at følge tre dogmer: Intet forlader øen, fortid skal farve fremtid og etableringen af frizoner til permanent midlertidighed.
  • Fra Georg Stage og Arki Lab hedder forslaget Københavns Maritime Park, der skal være et samlingssted for maritim uddannelse og rekreation. Derudover ønsker man med forslaget at styrke erhvervsuddannelser med fokus på havet og den grønne omstilling.

I kategorien transformation af Refshaleøens bygninger var der tre vindere, som hver især blev tildelt 30.000 kr.

  • Det aarhusianske arkitektfirma Sleth vandt med forslaget Refshaleøens ressourcebank, der forsøger at bibeholde industriområdets æstetik ved at genbruge øens eksisterende materialer, når man udvikler de kommende forskellige bykvarterer i området.
  • Fra rådgiverne Tredje Natur, Briq Group og Arup ville man med forslaget genopbygning overgår skabelse helt konkret oprette laboratorier for fremtidens byggebranche, en ressourcebank, sørge for lokal produktion af bæredygtige byggematerialer og fastholde muligheden for festivaler og andre større events.
  • Et hold bestående af Atelier for Byers Rum og Nyboe Andersen Landskab kalder deres pitch stedets integritet, hvilket skal skabe overblik over områdets muligheder, der prioriterer offentlige rum samt en nænsom, omhyggelig og begrænset udvikling.

I kategorien udvikling af Refshaleøens bynatur og biodiversitet blev der fundet en enkelt vinder, som modtog 60.000 kr.

  • Vinderen blev arkitektfirmaet Bogl i samarbejde med rådgivningsvirksomheden Amphi Consult, der med forslaget grønt håb i tide, har udviklet en strategi for områdets udvikling, hvor natur, mennesker og habitater er ligestillet med traditionelle byudviklingshensyn.

I kategorien udvikling af Refshaleøen som en blandet bydel blev to aktører udråbt til vindere af 30.000 kr. hver.

  • Arkitektfirmaet Cobe har med forslaget 1.000.000 kvm valgt at sætte fokus på antal kvm pr. person ved at afsætte 800.000 kvm til forskellige boligtyper og 200.000 kvm til andre funktioner.
  • Søren Skovgaard har med sit indspark, Uden Titel, visualiseret 13 bygninger, der er en blanding af bl.a. boliger, arbejdspladser, værkstæder og restauranter i karréer rundt omkring de gamle industribygninger.

I den sidste kategori, Åben Kategori, fandt dommerne to vindere, der begge modtog 60.000 kr.

  • Holscher Nordberg Architecture and Planning, Karres End Brands og Urban Creators er gået sammen om projektet Kontraster, hvor idéen er at belyse områdets potentiale for en blanding af store og små bygninger, der er i direkte kontrast til de klassiske fem etager i København.
  • Effekt Arkitekter har udformet et forslag, som kaldes A Playbook. Her vil man med et hierarki sætte fokus på cirkularitet og begrænse forbrug samt udledninger inden for de planetære grænser, hvorefter det sociale kommer næst, og det forretningsmæssige er mindst vigtigt.

Idékonkurrencen er den anden fase af i alt tre, hvor områdets ejere over to år vil indsamle idéer og indspark til Refshaleøens fremtid. Den næste fase bliver en strukturplankonkurrence, der vil strække sig over efteråret 2024, og hvor man forventer at finde en vinder i første kvartal af 2025.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også