Arkitekt og eksminister krydser klinger om Lynetteholm

Ny bog, ”Tænk os om”, giver bud på alternativer til Københavns store byudviklingsprojekt Lynetteholm. Den er omdrejningspunkt i ny podcast fra Dansk Arkitektur Center.
Arkitekt Ane Cortzen (tv.) diskuterer Lynetteholm med tidligere minister Ole Birk Olesen.
Arkitekt Ane Cortzen (tv.) diskuterer Lynetteholm med tidligere minister Ole Birk Olesen.
AF REDAKTIONEN

“Idéen med ”Tænk os om” er at sige til kritikerne: Godt, hvad havde du så forestillet dig? Vi bliver flere mennesker, der vil ind til København, og vandstanden stiger. Så det er faktisk et konstruktivt indspark til en ellers meget følelsesladet debat.”

Sådan forklarer arkitekt Ane Cortzen om den lille gule bog, hun er redaktør på. Her har en række eksperter og praktikere givet deres bud på alternativer til det store byudviklingsprojekt Lynetteholm. For der er behov for en ny tænkning, mener hun, og det har der ikke været plads til i udviklingen af Lynetteholm, hvor debatten efterhånden har udviklet sig til en skyttegravskrig. 

Men kunne det have været anderledes? Kan det blive anderledes?

Det spørger Dansk Arkitektur Center om i det seneste afsnit af podcasten ”Byen forfra”, hvor Ane Cortzen, der udover at være arkitekt, tv-vært og redaktør på ”Tænk os om”, er gæst. Hun sidder overfor Ole Birk Olesen, der er medlem af både Folketinget og Københavns Borgerrepræsentation for Liberal Alliance og som i sin rolle som transportminister var med på pressemødet i 2018, dengang Lynetteholm første gang blev præsenteret for offentligheden.

Han tager gerne debatten, selvom også han mener, at den har en karakter, som ikke ligefrem er konstruktiv:

“Hvis vi havde læst det bedre, så ved jeg ikke, om vi skulle have gjort noget anderledes. Jeg ved jo godt, at modstanderne siger, at der har været noget galt i den proces, der er foregået. Men jeg tror, at modstanderne af den slags byggerier altid vil sige, at der er noget galt med processen, hvis det resultat, der kommer ud, ikke er det, de synes om. Så uanset, hvordan processen havde været, ville den blive kritiseret af modstanderne.”

De to bliver næppe helt enige om projektet Lynetteholm, men kan de og vi blive enige om præmissen for at debattere et byudviklingsprojekt af den karakter og i en tid, hvor sociale medier kan sætte strøm til især uenighederne? 

Podcasten ’Byen forfra’ og afsnittet ”Hvad er der galt med debatten om Lynetteholm” kan aflyttes gratis her: https://podcasts.apple.com/dk/podcast/byen-forfra/id1492082141?i=1000628687003

Programchef hos Dansk Arkitektur Center Anne Katrine Harders er vært.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også