Bæredygtigt pilotprojekt vokser frem i Jernbanebyen

Byggeriet af syv projekthuse i den nye bydel Jernbanebyen ved Sydhavnen i København starter i dag. Fire virksomheder viser offentligheden konceptet for første gang. Formålet med projektet er at vise, at kvalitet ikke er en modsætning til lav CO2-udledning og godt indeklima.
Konceptet Levesteder er udviklet af Velux i partnerskab med Effekt Arkitekter og ingeniørfirmaet Moe og bygger på en bæredygtig tilgang til bygninger. Enemærke & Petersen skal bygge. | Foto: PR-visualisering
Konceptet Levesteder er udviklet af Velux i partnerskab med Effekt Arkitekter og ingeniørfirmaet Moe og bygger på en bæredygtig tilgang til bygninger. Enemærke & Petersen skal bygge. | Foto: PR-visualisering

I dag, tirsdag skyder fire virksomheder og Københavns Kommune projektet Boligværkstedet igang.

Syv prototyper af bygninger skal opføres uden at gå på kompromis med kvalitet, klima eller pris. De skal stå i den nye Jernbaneby, hvor projektet er et eksperimentelt udstillingsbyggeri med bæredygtighed som omdrejningspunkt, fremgår det af en pressemeddelelse.

Samarbejdet er med Københavns Kommune, arkitekter fra Effekt, Enemærke & Petersen, Moe og Velux.

”Den grønne omstilling af byggeriet kan starte i dag. Byggebranchen står overfor en radikal omstilling, hvis vi skal lære at bygge inden for de planetære grænser,” udtaler Sinus Lynge, partner i Effekt Arkitekter.

Unesco-hovedstad

De syv huse er prototyper, der inkluderer boliger, et udstillingsområde og en event-pavillon. Områdets ansigtsløft skal være færdig til foråret næste år, hvor København er udnævnt til at være Unescos arkitekturhovedstad.

”Det er helt oplagt, at de syv forsøgsboliger opføres her i Jernbanebyen, som netop skal være en ny bydel med et ekstraordinært fokus på bæredygtighed, uden biler og med mere grønt. Til næste år kommer verdens øjne til at hvile på København som verdens arkitekturhovedstad. Her skal vores evne til at gå forrest, når det kommer til bæredygtige og innovative løsninger stå helt i forgrunden, og det vil dette projekt bidrage til,” lyder det fra Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).

Skalerbare løsninger

I løbet af næste år er det planen, at Boligværkstedet skal bruges som platform for debat omkring arkitekturens rolle i fremtiden, og hvordan byggeriet kan blive mere bæredygtigt. Iøvrigt er husene designet til at blive skilt af, så materialerne kan blive genbrugt.

”Det ambitiøse projekt vil resultere i skalerbare løsninger, der kan sætte nye standarder for den næste generation af bæredygtige boligområder. Vi designer boligerne og vælger materialer ud fra Paris-aftalens mål for at opnå en væsentlig CO2-reduktion,” forklarer Steffen Maagard, teknisk direktør i ingeniørfirmaet Moe.

Byggeriet er første eksempel på konceptet, Levesteder, som har et CO2-fodaftryk tre gange lavere end gældende standard, fremgår det.

”Med konceptet Levesteder viser vi, hvordan vi kan skabe boliger med både et meget lavt CO2-aftryk og godt indeklima til gavn for både dem skal bo i boligerne og for vores fælles planet. Vi er meget glade for, at vi i partnerskab med visionære aktører kan udvikle og vise konkrete løsninger på klimaudfordringerne i byggeriet med boliger, som er både bæredygtige, bygbare og betalbare,” uddyber Tina Mayn, der har titel af executive vice president hos Velux.

DSB-grund bliver til studielandsby

Ked af afsked med Jernbanebyen: ”Jeg er langt fra færdig med ejendomme”

Nrep henter chef fra Carlsberg Byen til Jernbanebyen

Nrep-konsortium køber 78.000 kvm i Jernbanebyen i København

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også