Udvalgt trio sætter alment samarbejde i Jernbanebyen på skinner

Baneby Konsortiet og Freja Ejendomme indgår aftale med tre almene organisationer om udviklingen af Jernbanebyen i København. ”Det bedste udgangspunkt for et samarbejde er at inddrage partnerne så tidligt som muligt,” lyder det fra tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen, der i dag er byudviklingsdirektør hos Nrep.
Københavns største udviklingsprojekt, Jernbanebyen, breder sig over 365.000 kvm mellem Vasbygade, Enghavevej og Ingerslevsgade. | Foto: PR-visualisering / Cobe
Københavns største udviklingsprojekt, Jernbanebyen, breder sig over 365.000 kvm mellem Vasbygade, Enghavevej og Ingerslevsgade. | Foto: PR-visualisering / Cobe

De almene boligorganisationer Samvirkende Boligselskaber (SAB), Boligselskabet AKB, København og FSB bliver del af udviklingen af et af landets største byudviklingsprojekter, Jernbanebyen i København.

Trioen har indgået et partnerskab med Baneby Konsortiet og statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, om udviklingen af den sydøstlige del af området, fremgår det af en pressemeddelelse fra ejendomskoncernen Nrep.

Baneby Konsortiet, der er ligeligt ejet af Nrep, Novo Holdings og Industriens Pension, købte for et halvt år siden Freja Ejendommes andel af Jernbanebyen.

”Det er ikke et projekt, vi kommer til at gennemføre alene, og vi tror på, at det bedste udgangspunkt for et samarbejde er at inddrage partnerne så tidligt som muligt,” siger Jens Kramer Mikkelsen, byudviklingsdirektør hos Nrep, i meddelelsen.

”Det giver de bedste forudsætninger for at slippe kreativiteten fri og sætte de bedste idéer i spil. Her har de almene boligorganisationer vist et stort engagement og konstruktiv tilgang, som lover godt for det videre samarbejde.”’

Carsten Rasmussen, direktør hos Freja Ejendomme, beskriver aftalen som ”en stor og vigtig milepæl for projektet.”

”De har udvist stor forståelse for vores ambitiøse visioner for Jernbanebyen, og vores forventninger til at skabe en blandet og levende bydel er kun blevet større,” lyder det fra Carsten Rasmussen.

Alment lokalkendskab

I alt har 13 almene organisationer vist interesse for samarbejdet siden december sidste år, hvorefter investorerne bag Jernbanebyen gik i dialog med seks af dem og nu har valgt sine tre samarbejdspartnere.

Ifølge John B. Sørensen, formand for SAB, har området ”potentialet til at blive en ekstrem spændende og levende, ny bydel,” og Bjørn Petersen, formand for Boligselskabet AKB, København, noterer sig, at netop de to organisationer ”har tilsammen knap 4000 boliger i nabokvartererne.”

Det er endnu ikke besluttet, hvor stor en del af Jernbanebyen, der skal bestå af almene boliger. Det forventes dog at blive ”en betydelig del af områdets boligmasse,” som det formuleres.

”Der er grundlæggende brug for flere betalbare familieboliger i det centrale København,” understreger FSB-formand Jean Thierry.

”Men lige så vigtigt er det, at der bliver tale om byggeri, hvor Fsb sigter højt, når det gælder bæredygtighed og fleksibilitet. Vores ambition er at udvikle fremtidens almene storbyboliger i Jernbanebyen,” fortæller han.

Forventningen fra grundejerne, der udover Baneby Konsortiet og Freja Ejendomme tæller DSB Ejendomsudvikling, er, at der kommer til at foreligge et lokalplansforslag i indeværende år, som vil blive vedtaget i 2023. Parterne håber at kunne gå i jorden i 2023 eller 2024.

Nrep-konsortium køber 78.000 kvm i Jernbanebyen i København

Arkitektfirmaet Cobe vinder konkurrence om Jernbanebyen i København

Freja Ejendomme udbyder én samlet grund i Jernbanebyen efter stor investorinteresse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også