Skrinlagt storcenter i Odense afløses af boliger og bypark

På den såkaldte Viva-grund har tre hold af arkitekter dystet om den fremtidige udformning. Nu er vinderprojektet fundet.
Viva-grunden tæt på Odense Banegård skal byudvikles med projektet Baneparken, står det klart efter en arkitektkonkurrence. | Foto: PR-visualisering: Cobe
Viva-grunden tæt på Odense Banegård skal byudvikles med projektet Baneparken, står det klart efter en arkitektkonkurrence. | Foto: PR-visualisering: Cobe

Byudviklingen i centrum af Odense har taget et stort skridt frem, da et vinderforslag nu er fundet for den såkaldte Viva-grund, hvor et shoppingcenter i milliardklassen tidligere var planlagt.

Det er arkitektfirmaet Cobe, der med Urban Creators, Moe og firmaet 103 Rådgivende Ingeniører, har vundet med sit forslag, Baneparken, foran konkurrerende forslag, som firmaerne Erik Arkitekter og Entasis stod i spidsen for, fremgår det af en pressemeddelelse.

”Det er bedømmelsesudvalgets klare opfattelse, at ”Baneparken” med sine grundige og præcise analyser og sit enkle og tidløse greb rummer det største potentiale for en videre udvikling i samarbejde med Odense Kommune. Projektet er på én gang traditionelt – i ordets positive forstand – og radikalt, idet jernbanerummet vendes fra en ulempe til en mulighed. Og frem for alt ligger ”Baneparken” godt i Odense, som havde den altid været der,” lyder begrundelsen fra dommerudvalget.

Karréstruktur

Forslaget Baneparken udmærker sig blandt andet ved en sammenhæng mellem Odense centrum, Nørrebro og Odense havn. Der arbejdes med en klassisk karréstruktur a la det eksisterende Odense centrum, mens én bygning hæver sig som et vartegn.

”Forslaget lægger op til udviklingen af en fodgænger- og cykelvenlig bydel. Et attraktivt byrumsforløb, der kan sammenlignes med Superkilen på Nørrebro i København, bugter sig gennem planen og kobler sig fint på Kongens Have og Byens Bro,” lyder det i meddelelsen.

I stueetagerne langs banestrøget er der i forslaget foreslået en blanding af bolig, detailhandel, restaurant og caféer, en offentlig daginstitution, et supermarked, hotel, et kontorhus, et kulturhus og et fælleshus for bydelen samt fælleslokaler til karréerne.

” En blanding, der sikrer rig mulighed for aktiviteter og liv døgnet rundt,” lyder det.

Opsmøgede ærmer

”For bare få år siden satte en arrig finanskrise mange gravemaskiner i stå; byudviklingen stod stille, og en forblæst plads i centrum af Odense blev et symbol på den stilstand. Med opsmøgede ærmer har vi i samarbejde med erhvervsliv og borgere efterfølgende indhentet vores ambitioner for udviklingen af byen, og vinderprojektet er på alle måder en fortsættelse af det arbejde,” udtaler borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel (S), der mener, at vinderprojektet tilfører byen ”en ny, levende bydel med en særegen identitet.”

Med offentliggørelsen af vinderprojektet går byudviklingsprojektet ind i en ny fase, hvor den endelige udviklingsplan for den nye bydel skal udvikles i samarbejde mellem vinderteamet og investorerne A. Enggaard og PKA.

”Med vinderforslaget har vi fået et fantastisk udgangspunkt, som nu skal bearbejdes og kvalificeres yderligere over de kommende måneder sammen med vinderteamet og i dialog med Odense Kommune, så vi ender ud med en robust og visionær plan for den langsigtede udvikling af en bydel, der vil bidrage til udviklingen af Odense som en grøn og levevenlig storby,” udtaler Kim Marcussen, projektudviklingschef i A. Enggaard.

Odense skrotter shoppingcenter i milliardklassen – satser på boliger i stedet

Storcenterejer bremser nye investeringer og sår tvivl om storstilede byggeplaner i Odense

Trods åbningsdato i 2015: Steen & Strøm har fortsat planer om fynsk butikscenter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også