EjendomsWatch

Husker du maj? Der var travlhed på byggepladserne

ÅRET DER GIK: EjendomsWatch har været en tur i arkiverne og bringer her højdepunkterne fra årets femte måned i den danske ejendomsbranche, hvor der var gang i byggeriet, og højhusplaner blev både offentliggjort og skudt i sænk.

Olav de Linde offentliggjorde planen for højhuset Mindet i Aarhus. Foto: Illustration: Byggeselskabet Olav de Linde.

ATP Ejendomme, Danica og Goldschmidt trak overskrifter med deres byggeplaner i årets femte måned, der var præget af nybyggeri, der kiggede mod himlen.

ATP Ejendomme indledte et milliardprojekt med overtagelsen, totalrenoveringen og udvidelsen af F.L. Smidths hovedkontor i Valby. Også 500 boliger var en mulig del af projektet.

Første etape af et byggeri til et trecifret millionbeløb i Åbyen i Aarhus var færdigt og blev dermed overtaget af Danica, der i samme ombæring skudte andel del af byggeriet på godt 12.000 kvm i gang.

Danica overtager boligprojekt til trecifret millionbeløb

M. Goldschmidt Holding tog hul på den nye bydel Frederiksbro i Hillerød, hvor selskabet vil bygge 66.000 etagemeter til egne bøger over de kommende år. Første etape, der skal bestå af knap 10.000 etagemeter og alene har en projektsum på et trecifret milliobeløb, ventes at stå klar i starten af 2020.

Der var både opture og nedture på markedet for højhuse. Norske Wenaasgruppens planer, der skulle gøre Radisson Blu Scandinavia til Danmarks højeste hus ved at vokse fra 88 til 125 meter, blev droppet, mens Aarhus-byggeselskabet Olav de Linde offentliggjorde sine planer om at bygge en ejendom på 144 meter fordelt på 36 etager under navnet Mindet.

Aarhus-matador vil bygge rekordhøjt ved havnen

Entreprenørkoncernen Züblin underskrev en kontrakt med Carlsberg Byen om at opføre et højhus på 80 meter i Carlsberg Byen i København.

PWC offentliggjorde sine planer om at opføre et nyt domicil på 28.000 kvm i Københavns Nordhavn, planer som dog senere er blevet skrottet, og flytningen af Prins Henriks Skole på Frederiksberg åbnede op for en byggemulighed på et område på 5160 kvm og bygninger med 7900 kvm.

Skoleflytning åbner for unik byggemulighed på dyre kvadratmeter

Kontorer var hotte

Foråret bød på høj efterspørgsel på kontorejendomme, hvor tomgangen tog sit største fald siden 2006, og det gjorde ejendommene til gode investeringsmuligheder, mens nye arbejdsformer fik en stor international aktør til at rette blikket mod Danmark.

Freja Ejendomme gennemførte en af sine hidtil største handler, da fem cityejendomme i København blev solgt i en handel til over 1 mia. kr., og på Fyn blev en kun 21-årig studerende ny ejer af 66 ejendomme med en værdi af over 200 mio. kr.

21-årig overtager 66 ejendomme i handel til en kvart milliard

Dynemilliardæren Lars Larsen investerede sammen med en gruppe af investorer i en kontorejendom på Finsensvej på Frederiksberg, der blev købt for et samlet beløb på 123 mio. kr., mens Wagner Ejendomme i Aalborg fortsatte sin udbygning af porteføljen med en strøgejendom i hjembyen.

Den høje efterspørgsel på kontorplads i Danmark fik det amerikanske koncept for kontorfælleskaber Wework til at give udtryk for deres interesse for at komme til Danmark. Det blev den første af flere gange, Wework teasede for et indryk på det danske marked for kontorfællesskaber.

Kontorgigant retter øjnene mod Danmark

Tidligere på måneden blev den danske arkitekt Bjarke Ingels, der står bag Bjarke Ingels Group (Big), chefarkitekt for Wework sideløbende med sin stilling i front for tegnestuen Big.

På området for flytninger fandt ATP Ejendomme en ny lejer til en tredjedel af en tom kontorejendom på Langelinie i København efter at have opgivet planerne om at leje ud til én stor lejer.

Falcks koncernchef Jakob Riis gav ved årsfesten for personaleforeningen 1200 medarbejdere nyheden om, at selskabet skulle forlade sit hovedsæde gennem 56 år Falck-Huset i Sydhavnen i København.

Falck forlader sit hovedsæde gennem 56 år

En anden historisk kontorejendom Pressens Hus i Skindergade 5-7 i København blev sat til salg i maj. Det var Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA, besluttede at sælge ejendommen, som Dansk Journalistforbund siden 1962 har ejet og haft hjemme i.

I Horsens flyttede detail-kæden Normal ind i en logistikejendom på 40.000 kvm, som var udlejet af kapitalforvalteren Fokus Asset Management

Rekrutteringer og afskedigelser

By & Havn fik en ny adm. direktør på plads i form af Anne Skovbro, der skulle overtage chefstolen efter Jens Kramer Mikkelsen fra 20. august 2018.

Der kom også ny topchef hos TK Development, der ansatte Søren Kempf Holm, hvilket samtidig gjorde, at hans tidligere arbejdsplads Topdanmark Ejendom stod uden adm. direktør.

TK Development henter ny topchef hos Topdanmark

Som et led i en plan om at styrke konkurrencekraften i entreprenørkoncernen MT Højgaard måtte de to koncerndirektører Arne Becker og Jesper Nordby forlade koncernen, og hos Newsec Datea satte bestyrelsesformand Björn Lindeborg i et interview med EjendomsWatch ord på, hvorfor topchef Flemming Engelhardt kort forinden havde forladt virksomheden.

Colliers International i Danmark forfremmede erhvervsmægler gennem 18 år Søren Lindbjerg til partner og medejer, og Gefion Group hentede en ny projektudviklingsdirektør fra Carlsberg Byen. Ansættelsen af Carsten Lygum som ny direktør betød samtidig et farvel til Jørgen Juncker, der tre år tidligere blev hentet til Gefion fra Sjælsø Management.

Gefion Group henter ny direktør i Carlsberg Byen

Erhvervsmægleren EDC Erhverv hyrede Dennis Ankersø som ny projektsalgschef hos EDC Projekt Poul Erik Bech. Før da var han indehaver af Realmæglerne Borregaard & Ankersø/Realmæglerne Aarhus City.

Regnskaberne væltede ind

Maj var også sæson for årsregnskaber, hvor blandt andre Jeudan, Aarsleff, Arkitema og Sadolin & Albæk fremlagde tal.

Jeudan løfter overskuddet gennem stigende lejeindtægter

Erhvervsmægler får bedste resultat i 51 år – sender 64 millioner ned i foret på partnere

Flere investorer med dybe lommer giver Sjælsø-direktør ro i maven

Aarsleffs ordrebog sætter rekord med over 10 mia. kr.

Arkitema-direktør om 2017-resultat: Det er "stærkt utilfredsstillende"

Bruun & Hjejle leverer tocifret omsætningsvækst

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier