EjendomsWatch

Pensionsmilliarder skaber 18.000 nye job i byggeriet

Milliardinvesteringerne fra pensionskasserne har været med til at sikre beskæftigelse til tusindvis af bygningsarbejdere. De institutionelle investorer investeringer i ejendomme er kommet tættere på murerskeen, siger professor.

Foto: Colourbox

Byggebranchen nyder godt af pensionskassernes tiltagende investeringer i ejendomsudvikling, skriver Fagbladet 3F. Dansk Byggeri vurderer, at investeringerne har kastet cirka 18.000 nye job af sig.

"Der er ingen tvivl om, at pensionskasserne bidrager til at holde gang i jobskabelsen i byggeriet, hvor det de seneste år har været svært at tilvejebringe kapital. Pensionskasser har altid investeret i boliger. Før købte de typisk færdige boliger — i dag er de kommet tættere på murerskeen. Forskellen skyldes, at de indledende bygherrer har sværere ved at finansiere i dag end for 10 år siden," Niels Westergaard-Nielsen. professor ved Copenhagen Business School, til Fagbladet 3F.

Hos Pensiondanmark melder adm. direktør Torben Möger Pedersen, at man har investeret ca. 8 mia. kr. i 25 byggerier siden efteråret 2010. Ifølge pensionskassen har det kastet 10.000 jobs af sig, fordelt på 6000-6500 job/årsværk i bygge-og anlægsbranchen og 3500-4000 i følgeerhverv som industri, transport, handel, rådgivning og arkitekter.

Hos PFA fortæller Michael Bruhn, direktør i PFA Ejendomme, at investeringerne siden 2010 beløber sig til 7,5 mia. kr, hvilket ifølge Dansk Byggeri og Danmarks Statistik generer en sådan investering samlet ca. 6000 byggejob/ årsværk og 3750 indirekte job/årsværk i andre brancher. Nordea Liv & Pension oplyser, at de siden 2010 har investeret 4,2 mia. kr. i nybyggeri, svarende til 3300 byggejob og 2100 afledte jobs.

Pensionskasse finansierer boligprojekt i Københavns Sydhavn

Pensionskassers udlån til byggeprojekter bekymrer Finanstilsynet

Projektudviklere uforstående over bekymringer for pensionskassers byggelån

 

Mere fra EjendomsWatch

Ejendomsadvokater på spil i endnu en fond: Far og søn lavede millionaftaler

FINGRENE I FONDSMIDLER: To advokater, der er far og søn, har modtaget millioner af kroner fra fond, siden faren blev bestyrelsesformand i 2017. Sønnen har fået ansvaret for et stort ejendomsprojekt, mens faren har tjent en million på at investere fondens penge. Honorarer kan være i strid med loven såvel som de advokatetiske regler.

Briefing uge 3: Nye lejekammerater

Af nød eller ej, vælger flere og flere virksomheder at sælge deres ejendomme og blive lejere. Det frigør penge, der kan bruges på kerneopgaven. I denne uge skabte Parken opstandelse med nyheden om, at professionelle investorer måske overtager nationalarenaen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier