EjendomsWatch

Boligindgreb efter dansk model udløser prisfald i Oslo

Begrænsninger i visse boligejeres lånemuligheder — som den danske regering er undervejs med — har allerede sat sine spor på prisudviklingen i Norges hovedstad, skriver Berlingske.

Foto: Visitoslo/F.W. Foto

Tocifrede prisstigninger på boligejendomme i København har fået regeringen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen til at bebude en opstramning af, hvem der kan få adgang til variable og afdragsfrie lån.

Nu viser erfaringer fra Oslo, at lignende opstramninger her har betydet klare prisfald på boligmarkedet i den norske hovedstad, skriver Berlingske.

Som i København har prisniveauet ellers været støt stigende over en årrække, men over det seneste halve år er det faldet med 8,6 pct., efter at der er indført mekanismer, der bremser prisudviklingen, herunder ved at gøre det dyrere for dem, der køber en bolig nummer to i investeringsøjemed eller som forældrekøb.

"Jeg mener ikke, at priskorrektionen indtil nu har haft dramatiske konsekvenser for det professionelle ejendomsmarked. Men hvis faldet i priserne fortsætter, vil det bestemt føre til færre konverteringer af kontorer til boliger," siger Håvard Bjorå, analysechef hos mæglerfirmaet Cushman & Wakefield i Norge.

Ifølge Berlingske har indgrebet i Norge tvunget boliginteresserede til at leje i stedet for at købe, hvilket har sendt lejeniveauerne op.

Ifølge Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker hos Nykredit, er stramningerne i Norge strammere end dem, der er på vej i Danmark. Han peger desuden på, at hvor priserne på ejerlejligheder i Oslo steg med 24 pct. gennem 2016 var stigningen i København nede på 10 pct. — samtidig er kvadratmeterpriserne i Oslo, trods prisfaldet, stadig op mod 50 pct. højere end i København.

Alligevel minder han om, at vedvarende prisstigninger på 10 pct. om året ikke kan vare ved, og at når priserne først begynder at falde, holder boligkøbere typisk igen, fordi de forventer endnu lavere priser. Dermed er en selvforstærkende effekt i gang, påpeger han.

Ny ejendomssatsning hos Thylander Gruppen trækker tunge investorer til

Liberal Alliance er parat til at aflive finansiel vagthund

Finansiel vagthund melder om et mere risikabelt finansielt system

Regeringen griber ind over for boliglån i storbyer

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 4: Flyvende udskiftning

Der blev i den forgangne uge både taget afsked og budt velkommen i de højere luftlag hos en håndfuld større danske ejendomsaktører. Hos DSB måtte en overrasket chefveteran eksempelvis for første gang i sit liv prøve, hvordan det er at være arbejdsløs.

Danske Mipim-deltagere glæder sig til igen at netværke

MIPIM 2022: Europas største ejendomsesse, Mipim, vender tilbage til marts, og mange i branchen ser frem til at mødes efter en længere corona-pause. "Det er voldsomt effektivt," siger Exometric-topchef om en af årsagerne til den store interesse. Også Elf Development og Carlsberg Byen er topklar.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier