EjendomsWatch

Regeringen griber ind over for boliglån i storbyer

Regeringen har valgt at følge anbefaling fra Det Systemiske Risikoråd og lægger op til at kræve en begrænsning i boligbelåning med variabel rente eller afdragsfrihed for låntagere med høj gæld i Københavnsområdet og i Aarhus.

Foto: /ritzau/Rune Aarestrup Pedersen/

Regeringen vil køle boligmarkedet i København og Aarhus ned.

I hvert fald har regeringen mandag formiddag meldt ud, at man vælger at følge den henstilling, som vagthunden for den finansille stabilitet, Det Systemiske Risikoråd, kom med tidligere på året om at begrænse den risikobetonede långivning i Københavnsområdet og i Aarhus.

Finansiel vagthund opfordrer til indgreb på ejendomsmarkedet

"Regeringen anmoder derfor kreditinstitutterne om maksimalt at yde 15 procent af deres nye lån til boligkøb i Københavnsområdet og Aarhus til familier, hvis samlede gæld overstiger fire gange deres indkomst før skat, og hvor lånene inden for 80 pct. af ejendomsværdien samtidig ydes med afdragsfrihed og/eller variabel rente," lyder det i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Handler om forsigtighed

Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bør kreditinstitutterne udvise særlig forsigtighed ved udlån i vækstområderne, da boligpriserne i de største byer er steget betydeligt siden 2013, og fordi mere risikable lån er steget som andel af det samlede nyudlån i vækstområderne, udtaler han i meddelelsen:

”Regeringen har derfor – som opfølgning på en henstilling fra Det Systemiske Risikoråd - besluttet at anmode alle kreditinstitutter med udlån i Københavnsområdet og Århus om at begrænse den mere risikobetonede långivning i disse vækstområder. Jeg forventer, at dette styresignal reducerer opbygning af store risici i institutterne og dermed mindsker sandsynligheden for, at yderligere indgriben bliver nødvendig,” udtaler ministeren.

Styresignalet er gældende fra den 1. oktober 2017 og gælder i vækstområder, som de er defineret af Finanstilsynet i forbindelse med Vejledning om kreditvurdering ved belåning af boliger i vækstområder mv.

Foruden anmodningen til kreditinstitutterne har erhvervsministeren også bedt Finanstilsynet om kvartalsvist at indsamle data fra institutterne med henblik på at overvåge, at styresignalet efterleves.

"Finanstilsynet vil kvartalsvist orientere erhvervsministeren om erfaringerne med efterlevelse af styresignalet. Finanstilsynet kontakter institutterne med henblik på at informere, hvordan der konkret ønskes indberettet på styresignalet. For at reducere de administrative byrder forbundet med styresignalet fritages institutter med et udlån i de omfattede vækstområder på mindre end 50 mio. kr. imidlertid for at indberette til Finanstilsynet i forhold til styresignalet," står der videre i pressemeddelelsen.

Finansiel vagthund: Øget risiko for store prisfald på ejendomme

(Denne artikel er leveret af FinansWatch — et søstermedie til EjendomsWatch.)

Mere fra EjendomsWatch

Schweiz-investor i nyt opkøb – rådgiver på trapperne med 1 mia. kr. yderligere

Swiss Life med knap 650 mia. kr. i ejendomme har med hjælp fra Kristensen Properties købt op i Aarhus for over 100 mio. kr. Kent Hoeg Sørensen, adm. direktør i selskabets danske brohoved, er igang med at lægge sidste hånd på fire køb mere. ”Swiss Life er ikke færdige i Danmark. De kan genkende en god investering,” siger han.

Østjysk vækstkommune går på investorjagt

I Hornslet, 20 km nord for Aarhus, søger Syddjurs Kommune nu ”en ambitiøs partner”, der udover at gøre byen større, også skal gøre den bedre. Projektleder håber på interesse fra både udviklere og pensionskasser.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier