EjendomsWatch

Korte lån dominerer finansieringen af erhvervsejendomme

To ud af tre er finansieret med korte lån, viser tal fra Realkreditrådet. Mægler nedtoner problematikken.

Foto: Torben Stroyer/Polfoto

Ifølge tal fra Realkreditrådet garderer de færreste virksomheder sig mod rentestigninger ved at binde renten på ejendomslån på længere sigt. Det skriver Berlingske i annoncetillægget Business Ejendomme.

Af udlån på godt 700 mia. kr. til ikke-finansielle virksomheder - både virksomheder, der bruger ejendommene i egen drift, og egentlige ejendomsselskaber, der lejer ud - er 30,2 pct. fastforrentede lån. Til sammenligning er ca. 38 pct. af den udestående lånemasse til ejer- og fritidsboliger faste lån.

Længden af rentebindingen har særlig interesse for de egentlige ejendomsselskaber, der lejer ud. Ifølge den seneste markedskommentar fra Sadolin & Albæk køber for mange for tiden ejendomme til meget lave startafkast, men opnår til gengæld en gearingseffekt ved belåningen. Peter Winther, adm. direktør i Sadolin og Albæk, ser ikke en betragtelig risiko for, at ejendomsselskaberne vil komme i problemer, hvis rente pludselig skulle komme i problemer.

"Det er klart, at hvis man kører med variabel rente på en ejendom, der har en meget lavt direkte afkast, så eksponerer man sig mod et problem, hvis renten stiger. Men for det første belåner disse investorer sjældent mere end 60 pct. af ejendommens værdi, og det vil sige, at der en del luft i cash-flowet under alle omstændigheder. For det andet vil de fleste, der køber til et lavt startafkast, antage, at de har et potentiale til at forbedre driften. For det tredje har de fleste en opfattelse af, at hvis renten stiger, vil det formentligt være, fordi inflationen og beskæftigelsen stiger, og så gør lejeindtægterne det sikkert også. Så der er en risiko, men det er en risiko, som kan styres, og som investorerne har forholdt sig til," siger Peter Winther til Business Ejendomme.

Startafkast på ejendomme fortsætter nedad

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 2: Over grænsen

Udenlandske investormilliarder tilflyder i højere grad end nogensinde før det danske ejendomsmarked, hvilket skaber grobund og et lukrativt marked for lokale aktører, der ønsker at give en hjælpende hånd.

Arkitektchef fratræder "efter gensidig aftale"

Erik Arkitekter i Viborg har ved årsskiftet sagt farvel til sin adm. direktør, der også har været partner. Forretningsudvikling kræver et blik for nuancerne hos hver kunde, uddyber virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier