Mikael Goldschmidt skummer nyt overskud på rumfartsfirma

For tre år siden ændrede Damec Research sit navn til Danish Aerospace Company. Det skete som følge af et ejerskifte, hvor ejendomsinvestoren overtog virksomheden.
Foto: Jyllands-Posten/Peter Nørby
Foto: Jyllands-Posten/Peter Nørby
RITZAU FINANS

Siden Danish Aerospace Company i 2013 blev overtaget af M. Goldschmidt-koncernen, der ejes af ejendomsinvestoren Mikael Goldschmidt, har det Odense-baserede rumfartsfirma haft en opgave med at genfortælle sig selv.

Inden overtagelsen hed selskabet Damec Research. Men da M. Goldschmidt-koncernen købte aktiemajoriteten i firmaet, betød det samtidig en navneændring og et efterfølgende imageskifte.

Det fortæller Thomas A. E. Andersen, adm. direktør hos Danish Aerospace Company, som udvikler medicinske løsninger til brug i rummet.

"Det er en proces, vi har været igennem i tre år, og som nu begynder at slå igennem. Under processen er det lykkedes os at fastholde vores aktiviteter og samtidig tilføre nye kontrakter og nye aktiviteter," siger direktøren

Den positive udvikling kan også ses på resultaterne for 2015, hvor virksomheden landede en driftsindtjening på 5,2 mio. kr. og et overskud efter skat på 3,6 mio. kr. Dermed har selskabet haft sorte tal på bundlinjen 11 år i træk.

Leverandør til NASA

Indtægterne kommer især fra salg af medicinsk udstyr, som bliver anvendt af den europæiske rumfartsorganisation ESA og den amerikanske pendant NASA. Udstyret bruges til at overvåge tilstanden hos udsendte astronauter, når de opholder sig på Den Internationale Rumstation, ISS.

En af de astronauter, som har anvendt selskabets rummedicinske måle- og motionsudstyr, er danske Andreas Mogensen. Da han var på rumstationen i september sidste år, testede han blandt andet firmaets stationære rumkondicykel. Den er udviklet til at måle hjertefrekvensen under motion i rummet.

"Vi har fået en stor eksponering via Andreas Mogensens besøg på rumstationen, hvor vi var dybt involveret og havde en masse aktiviteter," fortæller Thomas A. E. Andersen.

"Det har skabt en interesse, som ikke nødvendigvis direkte giver kontrakter, men til gengæld gør det nemmere at skaffe for eksempel ingeniører på den længere bane. Derudover giver det også firmaet et positivt image," fortsætter han.

Attraktiv arbejdsplads

Over de seneste år er medarbejderantallet steget hos virksomheden, der i dag har 18 fuldtidsansatte.

Direktøren har en forventning om, at det fremadrettet kun bliver lettere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft i form af blandt andet ingeniører, hvis firmaet formår at brande sig selv på den rette måde.

"Efter at vi har været inde over projektet med Andreas Mogensen, har vi også allerede oplevet et stigende antal uopfordrede ansøgninger fra folk, der gerne vil arbejde hos os. Det er selvfølgelig positivt," påpeger Thomas A. E. Andersen.

Han betegner samtidig fremtiden som positiv for Danish Aerospace Company. Det begrunder han med, at flere af de internationale partnere enten har forlænget deres brug af den internationale rumstation eller også er godt på vej til det.

"Det skaber et rigtig godt grundlag og fundament for de næste mange års aktiviteter. Det er både i forhold til implementering og brug af forsøg på rumstationen, men også udvikling af udstyr til rumstationen," siger direktøren.

Derudover nævner Thomas A. E. Andersen, at selskabet er ved at udvikle nyt udstyr og tilpasse eksisterende produkter til en blomstrende industri inden for rumturisme, som han ser et stort potentiale i.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også