Sidder på 40 pct. af København: Grundejere går til kamp for biodiversitet

Københavns Kommune og et tocifret antal private og offentlige jord- og ejendomsbesiddere indgår aftale om at bevare og forbedre den truede biodiversitet i hovedstaden.
Parterne bag partnerskabsaftalen til underskrivelsen. I midten med den konkrete aftale i hænderne ses overborgmester Sophie Hæstorp Andersen. | Foto: PR / Claudia Dons
Parterne bag partnerskabsaftalen til underskrivelsen. I midten med den konkrete aftale i hænderne ses overborgmester Sophie Hæstorp Andersen. | Foto: PR / Claudia Dons

Flora og fauna skal have bedre muligheder for at udfolde sig i landets hovedstad. Sammen med Københavns Kommune har 19 af byens – og nogle af landets – største grundejere indgået en partnerskabsaftale i anledning af FN’s biodiversitetsdag, 22. maj.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Aftalens formål er, at hovedstadens eksisterende natur bevares og udvikles ”på tværs af kommunale, almene, statslige og private arealer i byen,” som det formuleres af parterne, der samlet set ejer 40 pct. af grundarealet i København.

”Hvis vi skal sikre, at København også i fremtiden er en grøn by, hvor københavnerne har adgang til bynatur, og hvor biodiversiteten har gode vilkår, så er det helt afgørende, at vi handler i fællesskab,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i meddelelsen.

”Derfor er jeg glad på naturens vegne og stolt af, at så mange aktører med ansvar for byens arealer i dag går sammen om at øge biodiversiteten i byen. Det handler om at tænke biodiversitet ind i alt lige fra udviklingen af nye byområder til renovering og nybyggeri på byens eksisterende grunde.” 

Alliancen har afsæt i den kommunale strategi Biodiversitet i København 2022-2050, hvis fokus er at bevare og forbedre den eksisterende biodiversitet, at skabe ny biodiversitet i byen, at understøtte viden og uddannelse om natur og biodiversitet, og at skabe frivillige fællesskaber om biodiversitet.

Alene i Danmark risikerer flere end 1800 dyre- og plantearter at uddø, og pladsmangel samt ødelæggelse af levesteder angives i meddelelsen som den primære årsag til biodiversitetskrisen.

På årlige partnerskabsmøder vil de 20 aktører diskutere og præsentere ”resultater, indsatser og best practice,” lyder det. Aftalen skal efter planen revideres efter to år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også