Markant bydelsprojekt vinder på struktur men halter efter på CO2-mål

”Som noget nyt vil vi gå ind i et samarbejde med bydelens investorer og andre aktører om de steder, hvor der er bygget,” siger formand bag sjællandske Nærheden i kølvandet på ny Rambøll-evaluering.
Nærheden skyder disse år op i Hedehusene mellem København og Roskilde. | Foto: PR / Candello Media
Nærheden skyder disse år op i Hedehusene mellem København og Roskilde. | Foto: PR / Candello Media

En netop offentliggjort evaluering af bydelen Nærheden i Hedehusene viser bl.a., at parterne bag har nydt godt af medvinden på markedet, samtidig med at faktorer som ledelsesmæssig stabilitet og en fleksibel forhandlingsstrategi over for bygherrer har givet pote.

Målsætningen om CO2-neutralitet er dog ikke indfriet, fremgår det af en pressemeddelelse fra duoen Høje-Taastrup Kommune og Realdania By & Byg, der lancerede udviklingsprojektet for over ti år siden, i 2013.

Evalueringen er foretaget af Rambøll Management og baserer sig ud over dataanalyser bl.a. på interview med aktører i og omkring projektet samt beboere i bydelen.

”De interviewede aktører, herunder ejendomsudviklere og investorer, giver generelt udtryk for, at de rette kompetencer har været til stede i projektet,” lyder én af konklusionerne i publikationen.

Plads til forbedring

Hvad Nærhedens tiltrækningskraft angår, peger sidstnævnte ikke mindst på adgangen til natur og fællesskaber samt den umiddelbare nærhed til hovedstaden. Mens en nyetableret skole og daginstitution tæller som plus, trækker fraværet af caféer og restauranter ned.

”Evalueringen bruger vi til at skærpe vores blik for, hvor vi især skal sætte ind, og her er vi helt enige i ønsket om en café og andre serviceerhverv, der kan skabe byliv – så det går vi efter, rammerne er etableret,” fortæller Carsten Koch, formand for Nærheden P/S og tidligere socialdemokratisk skatte- og sundhedsminister, i meddelelsen.

”Derudover vil vi fortsat arbejde for kvaliteten i de dele af området, som endnu ikke er færdigbygget, og som noget nyt vil vi gå ind i et samarbejde med bydelens investorer og andre aktører om de steder, hvor der er bygget, for at sikre, at bydelen bevarer sin attraktivitet og kvaliteter i årene fremover.”

En nyetableret skole er noget af det, som har trukket beboere til Nærheden. | Foto: PR / Tine Binau, Nærheden P/S
En nyetableret skole er noget af det, som har trukket beboere til Nærheden. | Foto: PR / Tine Binau, Nærheden P/S

Når det kniber med visionen om en CO2-neutral bydel, skyldes det tilsyneladende, at målet ”har været for ambitiøst i forhold til, hvad der har været praktisk realiserbart,” som det formuleres.

Ligeledes har ejere og ledelse undervejs måttet erkende, at det var nødvendigt at nedjustere bebyggelsesprocenten ”for at give plads til mere attraktive byrum.” Af samme grund blev det oprindeligt forventede indbyggertal reduceret fra 10.000 til et sted mellem 7000 og 8000.

To år efter projektets lancering blev udviklingsplanen for Nærheden vedtaget i 2015. Yderligere to år senere, i 2017, blev det første spadestik til boliger taget, og i 2018 flyttede de første beboere ind. For et halvt år siden, i efteråret 2023, var halvdelen af boligkapaciteten fyldt op.

Bydelen forventes færdigetableret i 2028.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også