Milliardinvestor jagter opkøb trods rentesmæk: "Vi bruger de penge der er"

Bo-To Ejendomme booster sin driftsindtjening, mens overskuddet for andet år i træk udhules markant. Vejle-investoren har netop overtaget gældsplaget ejendomsselskab med biograf og natklub.
Tomas Kjær Andersen (tv.) og Bo Svenningsen etablerede i 2010 virksomheden Rejo Invest, der otte år senere blev omdøbt til Bo-To Ejendomme. Ifølge firmaets hjemmeside købte partnerduoen imidlertid allerede sin første ejendom i 2003. | Foto: PR / Bo-To Ejendomme
Tomas Kjær Andersen (tv.) og Bo Svenningsen etablerede i 2010 virksomheden Rejo Invest, der otte år senere blev omdøbt til Bo-To Ejendomme. Ifølge firmaets hjemmeside købte partnerduoen imidlertid allerede sin første ejendom i 2003. | Foto: PR / Bo-To Ejendomme

Bundlinjen fortsætter med at styrtdykke i koncernen bag Bo-To Ejendomme. Driftsresultatet har dog fortsat pil opad, og hvad bruttofortjenesten angår, er tallet nu tæt på at runde de 100 millioner.

Det viser et netop offentliggjort regnskab fra Vejle-baserede Bo-To Holding, hvor ejerskabet er delt ligeligt mellem direktørduoen Bo Svenningsen og Tomas Kjær Andersen, og hvis investeringsejendomme ved udgangen af 2023 var opgjort til 2,4 milliarder.

Siden rekordåret 2021 har resultatet før skat i Bo-To Holding bevæget sig fra 332 mio. kr. til 180 mio. kr. sidste år, og ved udgangen af 2023 var overskuddet decimeret til lige knap 69 mio. kr. I samme periode er driftsresultatet steget fra 48,8 til over 75 mio. kr.

”På selve regnskabssiden går det fint på alle parametre, vi kan selvfølgelig mærke, at renterne er steget. Det gør en forskel om renten hedder minus en eller plus seks,” fortæller Tomas Kjær Andersen til EjendomsWatch.

Koncernens renteomkostninger løber ifølge regnskabet op i 45 mio. kr., hvilket næsten svarer til en tredobling i forhold til 2022.

Ved nytårstid var de samlede gældsforpligtelser opgjort til lige over 1,3 mia. kr. – heraf udgør langfristede gældsforpligtelser såsom realkreditgæld ca. 90 pct. – mens egenkapitalen lød på 883 mio. kr., og soliditetsgraden stiger 0,54 procentpoint til 36,33 pct.

Kan sagtens absorbere overskudsdyk

Det hører med til historien, at værdireguleringen af koncernens investeringsejendomme lyder på relativt beskedne 30 mio. kr., hvilket var knap 100 mio. kr. mindre end i 2022. I 2021 lå opskrivningerne i størrelsesordenen små 300 mio. kr.

Tomas Kjær Andersen afviser da også enhver bekymring over resultatnedgangen.

”Det er jo en af de få ting, vi ikke kan kontrollere. På driftsresultatet har vi jo en klar trend, der går opad. Vi har heldigvis så sund en drift, at vi sagtens kan absorbere det,” lyder det fra Tomas Kjær Andersen.

Ifølge cvr har Bo-To netop overtaget den nyligt opførte Domus Axel-karré med boliger, butikker, biograf og p-hus i det centrale Fredericia. | Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur
Ifølge cvr har Bo-To netop overtaget den nyligt opførte Domus Axel-karré med boliger, butikker, biograf og p-hus i det centrale Fredericia. | Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

”Det er jo sjovt, når tallet er stort, kan man sige, men det er jo ikke noget, vi lever af.”

Koncernens investeringsejendomme er i 2023 vurderet ud fra forrentningskrav, der spænder fra 4,15 til 10 pct. Dermed er de laveste afkastkrav i porteføljen hævet fra 3,5 til 4,15 pct., mens de højeste er faldet fra 10,5 til 10 pct. siden 2022.

Ud over Vejle er størstedelen af koncernens aktiver placeret i større jyske provinsbyer som Haderslev, Esbjerg, Fredericia og Kolding, og administrationen af ejendommene står datterselskabet Bo-To Ejendomsadministration for.

Køber yderligere op i naboby

For to år siden var Bo-To tæt på at kunne slå dørene op for 26 nye boliglejemål i Fredericias gamle banegård, da en omfattende brand satte en brat stopper for projektet. Siden måtte duoen ifølge Tomas Kjær Andersen ”starte forfra,” og i denne måned kan Bo-To så afholde det sidste åbent hus-arrangement i Oldenborggade.

”Den har været hård for organisationen. Vi har haft mange folk til at arbejde på den, og finansielt har det krævet nogle muskler, selvom der selvfølgelig er forsikring på,” siger Tomas Kjær Andersen.

Siden er der købt yderligere op i byen ved Lillebælt, og efter længere tids forhandling er der netop kommet hul på det, Tomas Kjær Andersen kalder ”en lidt sjov case”: En selskabshandel med den centralt beliggende Domus Axel-karré, der bl.a. inkluderer en biograf og natklub.

”Den har været en dårlig forretning for ham, der lavede det, så han har tumlet med det i mange år,” fortæller Tomas Kjær Andersen om det relativt nyudviklede byggeri, som den lokale erhvervsmand Mogens Ussing står bag.

Prisen er hemmelig, men ifølge det seneste regnskab for det gældsplagede selskab, var omsætningsaktiverne ved udgangen af tredje kvartal 2023 nedskrevet til 34 mio. kr. fra 69,1 mio. kr. året før.

Tomas Kjær Andersen spår, at duoen bag koncernen ”kommer til at købe væsentligt mere her i 2024” end sidste år, hvor det blev til opkøb for små 50 mio. kr.

”Vi bruger de penge, der er i virksomheden, når der er noget frit,” fastslår han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår