Butikslukninger lurer hos køkkenkoncern med 180 forhandlere

”Vi har været for optimistiske,” siger topchef for børsnoterede TCM Group, der bl.a. står bag Svane Køkkenet, Tvis Køkken og Aubo.
Torben Paulin har været adm. direktør i TCM Group siden marts 2020. | Foto: Ladefoged Joachim/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix
Torben Paulin har været adm. direktør i TCM Group siden marts 2020. | Foto: Ladefoged Joachim/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Køkkenfirmaet TCM Group, der står bag køkkenbrands som Svanekøkkenet, Tvis, Nettoline og Aubo, må igen revidere udsigterne for året.

Efter en nedjustering af forventningen til indtjeningen i maj, der blev efterfulgt af en nedpræcisering i august, har det børsnoterede selskab onsdag dæmpet prognosen endnu et nøk.

Bagtæppet er en fortsat vigende udvikling i markedet med lavere fart på byggeriet og usikre forbrugere, men også en intern budgetfejl og forhøjet risiko for butikslukninger i forhandlernettet, fortæller adm. direktør Torben Paulin.

”Vi er gået fra nogle gode, travle år under covid-19, hvor mange brugte tid og penge på at renovere køkken, til den modsatte grøft, hvor inflation og stigende renter lægger en dæmper på forbrugslysten. Og der må vi konstatere, at vi har været for optimistiske i forhold til konsekvenserne for vores omsætning og salg,” siger topchefen i TCM Group, Torben Paulin.

TCM Group har flere køkkenbrands i porteføljen med Svane Køkkenet blandt de største. | Foto: Svane Køkkenet/PR
TCM Group har flere køkkenbrands i porteføljen med Svane Køkkenet blandt de største. | Foto: Svane Køkkenet/PR

Han uddyber, at selskabet overvejende sælger til erhvervsmarkedet i byggeriet, hvor flere faktorer spiller ind end i salget til private. 

”Det er flere forskellige segmenter med forskellig bremselængde, der gør det svært at se frem.”

Hvor stor nedgangen i salg og ordretilgang har været, vil han ikke uddybe, før det endelige regnskab for 3. kvartal offentliggøres i november. 

Risiko for butikslukninger

Udviklingen har ikke kun skubbet til beslutningen om at nedjustere, men også fået TCM Group til at sætte flere penge af til eventuelle tab.

Konkret skyldes det, at udviklingen kan få flere butikker blandt koncernens omkring 180 forhandlere og franchisetagere i Danmark og Norge til at dreje nøglen om.

”Når vores omsætning er lavere end forventet, er risikoen for, at der er butikker, der ikke har tilstrækkelig aktivitet større, og det er derfor vi øger hensættelserne,” siger Torben Paulin.

Han uddyber, at hensættelserne hidtil har været på et større encifret millionbeløb. Der er altså tale om en forholdsvis høj ekstra hensættelse.

Hvilke brands og butikker, der er mest udsatte, vil Torben Paulin ikke konkretisere. Men risikoen er generelt størst for nyåbnede butikker, uddyber han.

”De er generelt mere sårbare, fordi de har investeret i at starte dem op og ikke har bygget en økonomisk buffer op endnu.”

Menneskelig fejl

Ud over et vigende marked har TCM også måttet nedjustere som en konsekvens af en intern fejl.

I forbindelse med kvartalsregnskabet opdagede TCM Groups finansdirektør, CFO Thomas Hjannung, der blev ansat i marts, et stort misforhold mellem de budgetterede og faktiske indtægter, TCM Group har på at være mellemmand for andre leverandører på entrepriseopgaver, hvor TCM Group ikke er eneste leverandør, men samler trådene – såkaldte transitindtægter.

”Af en eller anden grund har vi budgetteret indtægterne for højt. Det er vanskeligt, fordi det er afregning fra flere leverandører, der indgår, men det er en menneskelig fejl,” siger Torben Paulin.

Skal I gennemgå andre poster for at se efter fejl?

”Det er et relevant spørgsmål, men vi har en rimelig høj standard i vores revision som børsnoteret selskab, og der er ikke nogen, der har kunnet vinde noget ved det,” siger Torben Paulin.

Ejendomsvurderinger spøger

TCM Group forventer efter nedjusteringen en omsætning på 1,04–1,09 mia. kr. for hele året mod tidligere 1,05-1,125 mia. kr. Samtidig ventes nu et justeret driftsresultat (EBIT) i niveauet 40-50 mio. kr. mod tidligere 68-90 mio. kr.

Trods de sænkede prognoser er Torben Paulin fortrøstningsfuld på den længere bane. Der er ”masser” af gode takter i dansk økonomi, understreger han. Men både rentestigninger og de nye, stærkt kritiserede ejendomsvurderinger, der skal indfases fra nytår, gør markedet afventende, oplever han.

”Der er en stor usikkerhed om renterne, og om de vil stige yderligere, og så spiller hele den unødvendige usikkerhed om ejendomsvurderinger også ind. Der er kunder og boligejere, der er usikre på, hvad det kommer til at betyde for køb eller salg af hus eller lejlighed, hvor man typisk tænker et nyt køkken ind.”

TCM Group kommer med regnskab for tredje kvartal 18. november.

De foreløbige tal for kvartalet viser en omsætning på 258 mio. kr. i kvartalet mod 265 mio. kr. i samme kvartal året før og et justeret driftsresultat (EBIT) på 3 mio. kr. mod 21 mio. kr. i samme kvartal året før.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie DetailWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også