M. Goldschmidt-direktør ser muligheder på den anden side af stormvejret

Om to-tre år vil der mangle boliger, siger adm. direktør Søren Bjørn Hansen til EjendomsWatch efter tirsdagens årsrapport.
Søren Bjørn Hansen, adm. direktør hos milliardinvestoren M. Goldschmidt Holding. | Foto: PR / M. Goldschmidt Holding
Søren Bjørn Hansen, adm. direktør hos milliardinvestoren M. Goldschmidt Holding. | Foto: PR / M. Goldschmidt Holding

Søren Bjørn Hansen må sætte tre gange ”rigtig” foran ordet ”godt”, når han skal beskrive udviklingen i den ejendomsforretning, han er sat i spidsen for.

En helt almindelig ejendomsforretning er der da heller ikke tale om – men derimod M. Goldschmidt Ejendomme under M. Goldschmidt Holding, der sidder på en af de største privatejede ejendomsporteføljer i Danmark.

Milliardaktiverne inden for bolig og erhverv indbragte i 2022 familiekoncernen 192 mio. kr. i lejeindtægter svarende til en vækst på 28 pct., og i indeværende år forventes tallet at runde 220 millioner.

”Vi er et selskab med fokus på velbeliggende boliger af høj kvalitet, og det er bare et godt sted at være, når det stormer udenfor,” uddyber adm. direktør Søren Bjørn Hansen over for EjendomsWatch efter tirsdagens årsregnskab.

Det samlede overskud for de seneste to regnskabsår i M. Goldschmidt Holding overstiger milliarden, og ved nytårstid havde koncernen en balance på 9 mia. kr.

Begrænset risiko

Stigende renter har været med til at presse afkastkravene op og værdierne ned i løbet af det forgangne år, hvilket har skrællet 173 millioner af de trods alt positive værdireguleringer på koncernens investeringsejendomme.

”Perifere beliggenheder er de første, der giver efter, når der kommer pres på, men vi har ikke perifere beliggenheder. Vi har primære beliggenheder i København og Hellerup, og så har vi nogle supergode boliger med sammenhængende enheder i Ringsted og Hillerød,” siger Søren Bjørn Hansen.

”Hvis markedet i slutningen af året er, hvor det er i dag, så kommer vi ikke til at skrue mere på det. Jeg tror ikke på, at afkastene kører ned, så risikoen er på den opadgående side, men lige nu er det ikke en stor risiko.”

Mikael Goldschmidt bygger i alt 122.000 kvm i Frederiksbro i Hillerød. | Foto: PR / M. Goldschmidt Holding
Mikael Goldschmidt bygger i alt 122.000 kvm i Frederiksbro i Hillerød. | Foto: PR / M. Goldschmidt Holding

To tredjedele af koncernens realkreditlån består af det, Søren Bjørn Hansen i dag beskriver som ”de gode gamle, ultralave fastrentelån.”

”Lige nu pisker renterne op, og før i tiden piskede de ned. Afkastkravene på fast ejendom spejler jo et eller andet sted renteudviklingen samt udbud og efterspørgsel,” konstaterer Søren Bjørn Hansen.

”Jeg tror stadig, den udenlandske kapital er til stede i København. Det er det, vi oplever. Spørgsmålet er, om udbuddet er der. Mon ikke der er en del sælgere, der sidder på hegnet for at se, hvad der sker?”

Vil lukrere på manglende udbud

For et par uger siden blev ejendommen på byggefelt 12 i M. Goldschmidt Holdings Hillerød-projekt Frederiksbro sat i drift, hvilket betyder, at koncernen har tre igangværende projekter tilbage. 

Ifølge Søren Bjørn Hansen har han kikkerten rettet mod 2025, hvor samtlige projekter er i drift, og hvor der forventes lejeindtægter i størrelsesordenen 275 millioner.

”Mange stopper med at bygge nye boliger, og to-tre år fra nu vil der være noget udbud, som kommer til at mangle. Det kunne måske være en mulighed for de få – os selv inklusiv – som alligevel vælger at sætte noget i gang nu, fordi konkurrencen om lejerne om to-tre år vil være en anden, og det, der måtte være blevet bygget for meget i de boomende år, vil være absorberet af markedet,” lyder det fra topchefen.

”Når det stormer lidt, kommer der også nogle muligheder, og her tænker jeg på køb af ejendomme, som kunne være attraktive for os at kigge på. Priserne har dog ikke sat sig så meget, og jeg synes ikke, det er attraktivt nok endnu i forhold til det afkast, vi kan få ved at realisere egne ting.”

Søren Bjørn Hansen blev efter to år som investeringsdirektør (CIO) udnævnt til viceadm. direktør ved udgangen af 2016, og små fire år senere røg han frem i allerforreste geled, da han overtog topchefposten fra Mikael Goldschmidt, der i stedet satte sig i formandstolen.

Mikael Goldschmidt, der grundlagde familiekoncernen tilbage i 1979, er i dag 66 år gammel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også