Pengetanken Realdania lander milliardtab – ejendomme trækker op

”Det er selvfølgelig aldrig tilfredsstillende med et underskud,” erkender Realdania-topchef Jesper Nygård, der ikke desto mindre var med til at uddele midler for over 1 mia. kr. i det forgangne år.
Jesper Nygård, adm. direktør hos Realdania | Foto: PR / Ricky John Malloy
Jesper Nygård, adm. direktør hos Realdania | Foto: PR / Ricky John Malloy

2022 udviklede sig ikke ligefrem, som størstedelen af klodens investorer havde forventet eller håbet. Således heller ikke hos Realdania.

Årsregnskabet fra den filantropiske investor viser, at 2021’s massive vækst blev afløst af milliardtab i det forgangne år, men at Realdanias uddelte midler ikke desto mindre igen overgik milliarden.

Alt i alt kaster 2022 et underskud før skat af sig på små 2,4 mia. kr., hvilket står i skærende kontrast til bundlinjeplusset på 3,6 mia. kr. i 2021. Afsættet for foreningens filantropiske aktiviteter er dens kommercielle investeringer, og her blev der slået et hul i jorden på minus 6,6 pct. svarende til et negativt afkast på 1,8 mia. kr. Året forinden lød de to tilsvarende tal til sammenligning på 19,4 pct. og 4,7 mia. kr. 

Ved udgangen af 2022 var Realdanias kommercielle investeringsformue skrumpet ind til lige over 25 mia. kr. Heraf tegnede de globale ejendomsinvesteringer sig for mere end 1,8 mia. kr. svarende til 7,3 pct. mod 5,4 pct. året forinden. Ejendomsinvesteringerne var én af blot to aktivklasser, der sidste år gav positivt afkast, nærmere bestemt 155 mio. kr. svarende til 11 pct.

”2022 var et svært år på aktiemarkederne i lyset af den globale situation med krig i Ukraine, coronasituationen i Kina og stigende renter i forsøget på at dæmpe inflationen. Det påvirkede i høj grad årets resultat, der er væsentlig under de forventninger, som blev meldt ud ved regnskabsaflæggelsen for 2021,” siger Realdanias adm. direktør, Jesper Nygård, i en pressemeddelelse.

”Det er selvfølgelig aldrig tilfredsstillende med et underskud. Når det er sagt, kan vi dog alligevel glæde os over, at afkastet i lyset af verdenssituationen og markedsudviklingen har været tilfredsstillende, og at vi også i 2022 har kunnet støtte projekter over hele landet med et markant beløb.”

En af grundene til, at Realdania-uddelingerne alligevel runder milliarden, er, at foreningen kunne indtægtsføre 553 mio. kr. fra såkaldte bortfald af tidligere års uddelinger, der primært skyldes, at etableringen af UN Live Museum i København sidste sommer måtte opgives. Dertil kommer en skattemæssig indtægt på 566 mio. kr. som følge af det negative investeringsafkast.

Selvom Realdania har et erklæret mål om ”at skabe øget livskvalitet gennem det byggede miljø”, blev der i det forgangne år ”helt ekstraordinært” doneret 100 mio. kr. til ofrene for krigen i Ukraine. 

I indeværende år forventer Realdania-ledelsen – i lighed med de forgangne år – at kunne uddele mellem 500 og 600 mio. kr., mens forventningerne til resultatet efter skat og uddelinger ligger i intervallet 200-300 mio. kr. Sidstnævnte nøgletal var i det forgangne år minus 1,8 mia. kr.

”Det økonomiske resultat i Realdania afhænger i væsentligt omfang af kursudviklingen på de globale, finansielle markeder og i mindre målestok af markedsudviklingen for fast ejendom,” hedder det i beretningen.

”Forventningerne til resultatet i 2023 er baseret på forudsætninger om et lavt vækstniveau og moderat stigende renter,” lyder det videre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også