Klar til at brænde plakater: Jakob Axel Nielsen står ved en skillevej og næste beslutning er afgørende

Den tidligere Calum-direktør kom ikke i Folketinget igen som håbet. ”Ikke mange mennesker har lyst til at svæve i usikkerhed,” siger han. Over for EjendomsWatch Mennesker ser han sig afklaret med situationen og fortæller om jagten på næste kapitel i sit arbejdsliv.
Jakob Axel Nielsen husker fra sin tid som sundhedsminister, at han flere gange kom gående efter endt arbejdsdag over Knippelsbro i København. Her spekulerede han på, hvad han skulle beskæftige sig med, når ministertiden var ovre. For ministerjobs er kun til låns, som han siger. Og det er vigtigt at have en plan efterfølgende. | Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.
Jakob Axel Nielsen husker fra sin tid som sundhedsminister, at han flere gange kom gående efter endt arbejdsdag over Knippelsbro i København. Her spekulerede han på, hvad han skulle beskæftige sig med, når ministertiden var ovre. For ministerjobs er kun til låns, som han siger. Og det er vigtigt at have en plan efterfølgende. | Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

På vejene fra Aalborg Lufthavn og vestpå ses Jakob Axel Nielsens ansigt med jævne mellemrum ude i rabatten. I slutningen af oktober fremstår han let smilende og med milde øjne på store plakater med den karakteristiske grønne konservative farve.

Da EjendomsWatch taler med Jakob Axel Nielsen på den anden side af folketingsvalget 1. november, er det en skelsættende tid i hans liv. Afhængig af hvordan de næste måneder udspiller sig, kan det blive et endegyldigt farvel til drømmen om politik.

Den nu tidligere Calum-direktør har ellers brugt de seneste mange måneder på at brolægge vejen direkte til Folketinget. Han har været der før og har ikke lagt skjul på, at efter 12 år i det private erhvervsliv – små 11 hos Calum – ville han tilbage.

En ny direktør i form af 36-årige Cato Barslund blev tidligt kørt i stilling til at overtage efter Jakob Axel Nielsen. Sidstnævnte er rykket op i bestyrelsen, så hænderne har været frie til at gøre politisk comeback. Og man kan som bekendt planlægge sig ud af meget, men verdens gang har det med at gå, som den selv vil. Og 2076 personlige stemmer var ikke nok til at sende Jakob Axel Nielsen i Folketinget.

”Det er ikke fordi, jeg slet ikke har noget at lave nu. Jeg har jo mine bestyrelsesposter. Men jeg har været vant til at stå op klokken seks og gå ned at træne og så ind på arbejdet og være direktør. Nu er det jo noget med at sparke sig selv op og sørge for at komme i gang.”

Valgudskrivelsen

Jakob Axel Nielsen er ikke uden erfaring, når det kommer til politik. Han var for en kort bemærkning transport- og energiminister i 2007 og blev herefter sundhedsminister frem til 2010, hvor han med egne ord under en stor ministerrokade måtte sige farvel til Folketinget. Derefter fulgte et direktørjob på Aleris Privathospitaler, inden han blev direktør hos den nordjyske udvikler Calum.

Flere omkring Jakob Axel Nielsen har i årenes løb haft ham mistænkt for at ville stille op til næstkommende valg. Der var både valg i 2011, 2015 og 2019.

”Men nej, det jeg gjorde ikke. Jeg tog 12 år ude i det private erhvervsliv for at vise, at jeg er en seriøs og troværdig aktør.”

Inden valgudskrivelsen 5. oktober i år havde Jakob Axel Nielsen regnet med, at danskerne ville stemme ham ind, da det så godt ud for hans parti, De Konservative. Men selvom meningsmålingerne i en periode så flotte ud, beskriver han et parti som værende i ”frit fald.”

”Meget tidligt kunne jeg godt se, at det gik den forkerte vej. Så jeg vidste godt, at heroppe i Nordjylland ville det blive et slag mellem Per Larsen og mig. Nu kan jeg jo tillade mig at være mere åben omkring det hele – det kunne man ikke før valget. Men jeg regnede med, at det ville blive et spørgsmål om de personlige stemmer.”

Da stemmerne var talt op, måtte Jakob Axel Nielsen se sig slået af Per Larsens 2383 personlige stemmer. Altså var der blot 308 stemmer til forskel.

Han kalder sig ”ikke superskuffet,” fordi han netop har taget tilløb til, at det var et muligt scenarie.

Uden at ville gisne for meget om, hvad der kunne have tippet valget til Jakob Axel Nielsens fordel, pointerer han, at der i hans storkreds, Aalborg Vest, var mange listestemmer. En typisk tendens i byerne kontra landområderne, forklarer han.

”Hvis jeg havde været i stand til at vende mine egne vælgere i min kreds, så de ikke stemte på parti, men på kandidat, var det gået anderledes.”

Kaffen drikker ikke sig selv

Den tidligere Calum-direktør tager sin nuværende livssituation med ophøjet ro, men også alvor. Det er derfor ikke nok at udsende mails til potentielle kommende arbejdsgivere eller samarbejdspartnere.

Han fragter sig selv til både Aalborg, Aarhus og København for at holde kaffemøder. Og det er en ny og lidt besværlig situation selv at skulle holde styr på sin kalender, en opgave han indtil nu har haft hjælp til.

”Men ved du hvad, jeg tror egentlig, at det er sundt. Der er selvfølgelig ikke mange mennesker, der har lyst til at svæve i usikkerhed, men det er sådan, det er.”

Da samtalen falder på, hvor han ser sig selv i fremtiden, nævner han flere forskellige områder. Først ejendomsbranchen og det private erhvervsliv, som han med egne ord er formet af.

”Selvom jeg ved rigtig meget om fast ejendom, så ved jeg i ren beskedenhed også rigtig meget om sundhed, fordi jeg har holdt min viden ved lige, siden jeg var sundhedsminister og direktør på et privathospital,” forklarer han med henvisning til sin tid hos Aleris. Og derfor kunne et job med sundhed som omdrejningspunkt også have interesse.

Eller energi. Her er det ikke erfaringen, der fylder i rygsækken, men interessen. Den stammer fra den korte tid som transport- og energiminister. For energi er alting, som han siger. ”Energi er erhverv, energi er den grønne omstilling, energi er sikkerhedspolitik, og energi er forsyningssikkerhed.”

Jakob Axel Nielsen har flere bestyrelsesposter, bl.a. er han formand i softwarevirksomheden Gatehouse. Så hvis ikke han lander et job i det private, er han åben for, at hverdagen kan udfyldes med flere bestyrelsesposter.

Kun til låns

Kort efter, at de personlige stemmer ved folketingsvalget var talt op, ringede en headhunter til Jakob Axel Nielsen. Han inviterede ham på, ja, mere kaffe. Uden at ville sætte navn på vedkommende fortæller Jakob Axel Nielsen, at de kender hinanden fra tidligere, da han befandt sig i en lignende situation efter den store ministerrokade og dengang skulle ud i erhvervslivet og ”vedligeholde min markedsværdi.”

Da EjendomsWatch fanger Jakob Axel Nielsen, kommer han lige fra headhunteren, og han er bl.a. blevet rådet til ikke at lægge sig fast på en retning for tidligt. For så risikerer man at overse muligheder. Og han skal også turde at sige nej, lyder det.

”Men jeg er helt afklaret med, at hvis jeg skal derud, hvor jeg er formet, altså det private erhvervsliv, så er det farvel til politik. Så må jeg brænde plakaterne.”

For det private erhvervsliv og politik er svært uforenelige. Det private erhvervsliv arbejder med lange tidshorisonter, som betyder, at man ikke kan få en direktørstilling eller andet betroet job og samtidig have ambitioner om at stille op til næste valg, slår han fast. Det havde dog været noget andet, hvis han kom fra det offentlige. Her kan et job godt overvintre en valgkamp.

”Men det er vilkårene, og det er måske en forklaring på, at så få tager den chance, som jeg har taget.”

Han sammenligner Danmark med f.eks. USA, hvor det ifølge Jakob Axel Nielsen ikke er ualmindeligt, at man skifter mellem det private og det offentlige eller bliver politiker.

”I Danmark er vi meget dårlige til at pendle, men alting har brug for den synergi og viden på tværs. Jeg synes, at jeg har været en bedre direktør, fordi jeg har været chef i et ministerium.”

”Embedsmænd har en meget høj integritet, og du kan ikke mærke, om de stemmer Enhedslisten eller Konservative. Nogle private erhvervsfolk kommer buldrende ind i diverse kommunale forvaltninger og vælter ind over den integritet. Og så går tingene i baglås,” uddyber han.

Allerede da Jakob Axel Nielsen var minister for 12 år siden, forberedte han sig på at pendle mellem de forskellige job. For han vidste, at job i politik kun er til låns.

”Jeg er meget afklaret, for jeg har prøvet det før. Og jeg vil ikke græde over spildt mælk. Hvis jeg skal være realistisk med en tidshorisont, så udfordrer det virkelig min tålmodighed, for vi kommer nok på den anden side af jul. Så nu må jeg rejse mig ved den verden, jeg er en del af, nemlig det private erhvervsliv.”

Calum-direktør med kurs mod Folketinget: ”Jeg vil gøre politik langsom”

Banken sagde nej, senere solgte han fra for milliarder: 50-årig udvikler ”har prøvet lidt for mange kriser”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu