Danske Shoppingcentre låste elpriser fast før krig og inflation: "Vi priser os lykkelige"

I efteråret 2021, da der ikke var en buldrende inflation eller krig i Ukraine, låste ejeren af 18 danske butikscentre flere af sine elpriser fast på længere kontrakter. De gælder dog ikke butikkerne.
Jesper Faurholdt er chef for Danske Shoppingcentre med 18 af landets store centre. På billedet er Jesper Faurholdt i shoppingcentret City 2 ved Taastrup. | Foto: Gregers Tycho
Jesper Faurholdt er chef for Danske Shoppingcentre med 18 af landets store centre. På billedet er Jesper Faurholdt i shoppingcentret City 2 ved Taastrup. | Foto: Gregers Tycho

Som aktør i detailbranchen er det svært at komme uden om de stigende elpriser. Det gælder også for Jesper Faurholdt, der er adm. direktør i Danske Shoppingcentre, der er Danmarks største ejer af butikscentre med 18 storcentre i Københavnsområdet og de større provinsbyer.

Her mærker man også de stigende priser, men en aftale fra sidste efterår har vist sig at få stor betydning for, at centerejeren forventer, at budgetterne for i år holder.

”Generelt er vi ramt ligesom alle andre. Men det, vi har gjort, er, at vi allerede i efteråret 2021, inden priserne stak af, låste en del af vores elforbrug på faste og lidt længere kontrakter. Det gør, at det måske er lidt mindre hårdt for os end for andre,” siger Jesper Faurholdt.

De låste kontrakter gælder for 50 pct. af Danske Shoppingcentres samlede forbrug og gælder til og med 2023. De resterende 50 pct. købes fortsat til spotpris.

Danske Shoppingcentre har gennem årene arbejdet med at nedbringe forbruget i de 18 storcentre, selskabet ejer, og i foråret hyrede koncernen, der er ejet af pensionskæmperne ATP og Danica Pension, for første gang en ESG-chef for at skrue op for ansvarligheden.

I perioden 2015 til 2021 er det lykkedes at nedbringe energiforbruget med cirka 30 pct. Det er blandt andet sket ved, at der i 2014 og 2015 blev installeret solcelleanlæg på tagene af 9 af de 18 centre.

”Vi har foretaget en del investeringer gennem årene, og det hjælper os i denne situation,” siger Jesper Faurholdt.

Vil ikke mærke forskel

De største udgifter i centrenes energiforbrug er især opvarmning og nedkøling af indkøbscentrene, mens også belysning tager en betydelig luns af budgetterne.

I sidste uge fortalte det familieejede storcenter Rødovre Centrum, at det forventer at sænke temperaturen til omkring 19 grader til vinter, mens også Jysk samt dagligvarekoncernerne Coop og Salling Group forventer at skrue ned for varmen. Samtidig lyder meldingen fra Søstrene Grene, at butikskæden er i gang med at skifte butikkernes belysning ud med LED-pærer.

Ud over at sænke temperaturen overvejer Rødovre Centrum at slukke hver anden pære i gangene, mens der i dagstimerne formentlig vil blive slukket helt for lyset.

Initiativerne fra det familieejede storcenter møder opbakning hos brancheforeningen Dansk Detail og Wear, der er en del af Dansk Erhverv.

”Jeg synes, det er et spændende og ansvarligt tiltag. Her viser Rødovre Centrum, at de gerne vil påtage sige et medansvar for at spare på energien. Jeg er sikker på, de vil møde forståelse fra deres kunder,” lød det fra direktør Nikolai Klausen.

Danske Shoppingcentre har allerede skiftet al belysning ud med LED-pærer, men centerejeren er mere tilbageholdende med at sænke temperaturerne.

Adm. direktør Jesper Faurholdt vil ikke sætte et konkret tal på, hvad vintertemperaturen bliver i de 18 storcentre, men selskabet hele tiden arbejder med ”at optimere temperaturen”.

”Men det er en balance, fordi det skal stadig være godt og kundevenligt at komme. Det er klart, at det er en måde, hvor man kan spare noget energi, men kunderne kommer ikke til at mærke nogen forskel,” siger Jesper Faurholdt.

Ingen silver bullet

I forhold til sidste år har Danske Shoppingcentre øget energiforbruget med 8 pct. Perioderne er dog svære at sammenligne, påpeger Jesper Faurholdt, fordi centrene var tvangslukkede de første 3,5 måneder af året, hvilket reducerede forbruget markant.

Trods de låste kontrakter på halvdelen af energiforbruget, fylder de stigende priser ”rigtig meget lige nu” hos ledelsen, og det har fremskyndet flere initiativer til at nedbringe forbruget.

”Der er ingen silver bullet, altså én ting, man kan gøre. Vi gør 25-30 samtidigt, der allesammen hjælper. Det er f.eks. at optimere nogle temperaturer. Det kan være for ventilation. Det kan være, hvornår de tænder lyset, eller om facadelys skal slukkes. Alle de ting er med til, at vi kan holde vores omkostninger til budgetterne,” siger Jesper Faurholdt.

Danske Shoppingcentre står for energiudgifterne til fællesområderne i centrene, mens butikkerne selv afholder udgifterne i butikkerne. De låste kontrakter, som Danske Shoppingcentre indgik for et års tid siden, omfatter ikke butikkerne i centrene.

Ifølge Danske Shoppingcentre har de stigende udgifter dog ikke betydet en stigende tomgang – altså flere tomme butikker. Faktisk er udlejningsprocenten højere end på samme tidspunkt sidste år, mens der i pipelinen for udlejning er godt fyldt op med kontrakter til kommende butikker.

Jesper Faurholdt afviser, at energipriserne kommer til at resultere i stigende lejepriser for butikkerne i de 18 shoppingcentre, men selv om situationen er god i øjeblikket, kan tingene hurtigt ændre sig.

”Bekymringen lige nu er, at det kan godt være, det går godt, men vi ved også godt, at tingene kan hurtigt gå den anden vej, og vi kigger ligesom alle andre ind i en fremtid, der er usikker, og vi ved ikke, hvad vi skal forvente,” siger Jesper Faurholdt.

Storcenterkæmpen leverede i 2020 et gyserregnskab på med et underskud på 869 mio. kr., hvilket var stærkt påvirket af coronapandemiens udbrud. i 2021 formåede Danske Shoppingcentre at vende bøtten, og trods fortsatte nedlukninger i de første 3,5 måneder leverede selskabet et overskud på 517 mio. kr.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie DetailWatch.)

Storcenter skruer ned for varmen i 160 butikker: ”Vigtigt at sende et signal”

Temperatur i statens bygninger sænkes og lyset slukkes

Klumme: Ejendomsdrift får øget strategisk betydning for virksomheder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også