De fleste studieboliger i København kan betales med SU

En ny undersøgelse, der omfatter næsten 33.000 studieboliger, viser, at hovedparten efterlader et rådighedsbeløb på mindst 2000 kr. om måneden, når huslejen er betalt.
Foto: Pexels / Liza Summer
Foto: Pexels / Liza Summer

Hjerteskærende historier om studerende i København, der afkræves huslejer på 9000 kr. eller mere om måneden, er langt fra udtryk for det generelle billede i landets hovedstad.

Ifølge en ny undersøgelse af 270 kollegieafdelinger med tilsammen næsten 33.000 studieboliger har kun 16 pct. af dem en leje på over 5800 kr., som er det beløb, mange får fra den statslige studiestøtte SU.

Over 10.000 studieboliger har en husleje på under 3000 kr., mens antallet når op på 22.000, hvis beløbsgrænsen sættes ved 4500 kr., viser undersøgelsen, som firmaet bag hjemmesiden Kbh-kollegier.dk står bag.

”Vores undersøgelse viser, at de fleste studieboliger i København er til at betale med SU’en – især hvis man medregner boligstøtte. Dog er spændet mellem de billigste og dyreste studieboliger ret stor. Det betyder, at studerende får ret forskellige økonomiske levevilkår afhængigt af, hvilken studiebolig de får. Nogle kan sagtens leve for SU’en alene, mens andre er nødt til at arbejde ret meget ved siden af studiet, for at få det til at løbe rundt,” udtaler firmaets grundlægger Rasmus Damkjær i en kommentar til undersøgelsen.

Den konstaterer, at tendensen går mod stigende gennemsnitlige huslejepriser, da nyopførte boliger bliver dyrere, og der er årlige stigninger i huslejen, mens ældre kollegieafdelinger og studieboliger forbliver billige.

”I København er der 10 afdelinger, der udlejer boliger til under 2000 kr. om måneden. Det drejer sig f.eks. om de ældre kollegier Elers Kollegium, Borchs Kollegium, Valkendorf Kollegiet og Scharlings Studiegaard,” skriver Kbh-kollegier.dk, der lever af at sælge information til studerende, der søger et kollegier.

Undersøgelsen viser også, at hvis man ønsker et rådighedsbeløb på minimum 2000 kr. om måneden, så har 53 pct. af kollegierne i København og omegn faktisk en minimumshusleje på 3800 kr. eller herunder, så der er luft i budgettet i forhold til SU-indkomsten.

I den modsatte ende findes f.eks. studieboliger i Store Kongensgade, Urban Rigger og på Lærkevej. Her starter førstnævntes husleje på 9800 kr.

Aarhus-kollegie nedlægger over 600 værelser

Ny planlov giver kommuner lov til at øremærke boliger til unge

DSB-grund bliver til studielandsby

Over 1500 danske studieboliger solgt i milliardhandel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også