Rift om lejeboligerne: Hovedstaden oplever det største fald i tomgang

Der bliver færre og færre ledige lejeboliger i Danmark, og specielt i Region Hovedstaden er tomgangsdykket markant. Fra Ejendomdanmarks side peger man bl.a. på fleksibilitet og en afsmittende effekt fra det boomende ejerboligmarked som årsager til, at flere danskere i dag ønsker at leje sig til tag over hovedet.
I Region Hovedstaden er tomgangen inden for lejeboliger det seneste år faldet med 2,2 procentpoint. | Foto: Emil Agerskov
I Region Hovedstaden er tomgangen inden for lejeboliger det seneste år faldet med 2,2 procentpoint. | Foto: Emil Agerskov

Kampen om de ledige kvadratmeter har bredt sig til det private lejeboligmarked, og der er i dag, hvad der svarer til 5800 færre ledige lejeboliger end for et år siden. Det viser en ny opgørelse fra brancheorganisationen Ejendomdanmark.

På et år er den såkaldte økonomiske tomgang inden for lejeboligsegmentet således faldet med 1,7 procentpoint til 3,3 pct.

Ifølge Morten Marott Larsen, underdirektør hos Ejendomdanmark, er det faktorer som ”fleksibilitet, færre forpligtelser og moderne rammer,” der i stigende grad får danskerne til at vælge at leje sig ind i en bolig.

”Samtidig er udviklingen gået meget hurtigt på ejerboligmarkedet, og det har naturligvis også en afsmittende effekt på andre dele af boligmarkedet,” påpeger Morten Marott Larsen i en pressemeddelelse.

”Det er naturligt nok dyrere at leje 100 kvadratmeter end 50. Det skaber en stor efterspørgsel på de mindste boliger – men også de større har der tydeligvis været efterspørgsel på. Det kan f.eks. være børnefamilier, der gerne vil have mere plads uden at skulle navigere rundt på et til tider meget varmt ejerboligmarked.”

Især i hovedstadregionen springer tendensen i øjnene trods en relativ høj byggeaktivitet; her er tomgangen det seneste år faldet 2,2 procentpoint til et niveau på 2,7 pct. Det højeste udbud af lejeboliger findes i Region Nordjylland, hvor tomgangen lyder på 6,5 pct.

Fulde huse: Ejendomdanmark efterlyser mere boligbyggeri efter fald i tomgang

Klumme: Ejer versus lejer – fordomme, fakta og fremtid

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også