EjendomsWatch

Rådgivningsopgaver har hjulpet grøn fondsforvalter tilbage til sorte tal

Færre restriktioner og øget bevågenhed om energibesparelser i bygninger sikrer fremgang for Sustain Solutions, der forvalter pensionsselskabet PKA's energirenoveringsfond.

Foto: SustainSolutions//PR

Sustain Solutions er atter tilbage med overskud på kistebunden efter et år plaget af coronanedlukninger og mangel på energibesparelsesprojekter hos kernesegmentet i den almene sektor.

Et underskud på godt 3 mio. kr. i regnskabet for 2019/20 er vekslet til et overskud på 0,5 mio. kr. i det seneste regnskab for 2020/21, mens bruttofortjenesten i samme periode er gået fra 2,9 mio. kr. til 8,9 mio. kr.

Løsningen har blandt andet været en bredere opgaveportefølje, hvor Sustain Solutions har suppleret sine hovedaktiviteter inden for finansiering af større energirenoveringsprojekter hos de almene boligforeninger med nye rådgivningsopgaver.

"Jeg synes, at den kur, vi udskrev til os selv under Covid, har virket. I erkendelse af, at projekterne i den almene boligsektor af naturlige årsager lå stille under coronapandemien, har vi været meget fokuserede på at gribe alle de forskellige muligheder inden for energirådgivning og -konsulentarbejde, som er mindre påvirket af corona," siger adm. direktør Christian Niepoort, der er direktør og hovedaktionær i Sustain Solutions.

Konkret er der tale om opgaver inden for blandt andet bestemmelse af energimærker og grønne screeninger, fortæller Christian Niepoort.

"Vi har fået føjet en hel masse konsulentaktiviteter til vores arbejde og har oprustet ganske betydeligt med fire nye ingeniører og energiteknologer. Så på den måde er vi mere robuste," forklarer han.

Ramt af restriktioner

En vægtig del af forklaringen på sidste års underskud skal findes i de forsamlingsforbud, der fra marts 2020 blev indført for at begrænse coronasmitten i Danmark. De udgjorde en tyk kæp i de økonomiske hjul hos Sustain Solutions.

Selskabet administrerer PKA's energirenoveringsfond på i alt 300 mio. kr., som yder bidrag til energirenoveringsprojekter i særligt de almene boligforeninger.

Indtjeningen får fonden gennem de økonomiske besparelser, som kunderne løbende opnår ved et lavere energiforbrug, og kunderne skal dermed ikke selv have penge op af lommen i forbindelse med renoveringerne.

Men coronanedlukningen har betydet, at mange boligforeninger ikke har kunnet mødes og godkende de planlagte energirenoveringer, hvormed projekterne er blevet udskudt.

Christian Niepoort håber, at ophævelsen af restriktionerne kan medvirke til, at Sustain i det nuværende regnskabsår formår at løfte bundlinjen til mellem 1 og 1,5 mio. kr.

"Der er stadig nogle ubekendte, og vi ved ikke, hvad vinteren og foråret bringer i forhold til nedlukninger. Men vi er er også mere uafhængige af restriktionerne i dag," siger han.

Energirenovering i fokus

Direktøren glæder sig også over, at energieffektiviseringer af bygninger i disse år oplever stigende medvind som værktøj til at nedbringe CO2-udledningerne.

I maj 2020 blev et politisk flertal enige om en grøn boligaftale, der afsatte 30 mia. kr. fra Landsbyggefonden til renovering i den almene boligsektor over de kommende fem år. Det blev i november fulgt op med en aftale om at udvide den såkaldte bygningspulje, der yder bidrag til energibesparelsesprojekter i de danske boliger.

I EU har man valgt at øremærke 37 pct. af sommerens genopretningsfond på 5.600 mia. kr. til projekter inden for grøn omstilling, hvor energirenovering af boligmassen står højt på listen hos mange politikere.

"Vi observerer et ret fornuftigt og stigende fokus på det her område," siger Christian Niepoort, der alligevel håber at se "endnu mere bastante lovkrav" inden for energieffektiviseringer i fremtiden.

"Helt generelt for energirenoveringsmarkedet gælder det jo, at der ikke er specifikke krav til, hvor meget der skal energieffektiviseres, når man bygger om. Det mener vi ville være naturligt at kigge på," siger han.

"Jeg ville da godt kunne se et system, hvor man lod aktører som os komme ud til bygningsejere for at vurdere, om vi er villige til at tage en investering i energieffektivisering."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch.)

Sustain Solutions har sparet 70 pct. mere CO2 end ventet i stort renoveringsprojekt

Grøn fondsforvalter forventer hurtigt comeback efter rekordunderskud 

Coronakrisen rundbarberer resultaterne i Sustain Solutions

Sustain Solutions vil skrue op for grønne løsninger i boliger med nyt laboratorium

Sustain Solutions færdiggør nyt solcelleprojekt 

Mere fra EjendomsWatch

Poul Erik Bech spår 20 pct. nedgang i salget af privatboliger næste år

Stigende grundskatter kan udløse "en deroute, der vil noget" i priserne, lyder det fra mæglerveteranen Poul Erik Bech i anledning af ny undersøgelse blandt investorer og lejere. Den viser, at 2022 vil byde på et markant fald i aktiviteten på privatboligmarkedet. Og en dark horse lurer i horisonten.

Familie sælger feriepark til kapitalfond

Selskabet First Camp, der har den norsk-baserede kapitalfond Norvestor i ryggen, overtager fra nytår ferieparken Jesperhus på Mors, der tidligere er blevet nedskrevet i værdi.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier