Hovedperson i familieretssag var involveret i fejlslagent milliardprojekt i Tuborg Havn

MURSTEN OG MYSTISKE MILLIONER: Sagsøger i retssag i familieejet ejendomsselskab var indblandet i milliardprojekt, der faldt til jorden i 2015. Kurator i det senere konkursbo har varslet sagen indbragt for politiet. Sagsøgeren fralægger sig ansvar i sagen.
Advokatfuldmægtig Martin Goldschmidt forklarer til EjendomsWatch, at hans rolle i det hedengangne Fenero Capital var at sparre med ledelsen. | Foto: Peter S. Mygind
Advokatfuldmægtig Martin Goldschmidt forklarer til EjendomsWatch, at hans rolle i det hedengangne Fenero Capital var at sparre med ledelsen. | Foto: Peter S. Mygind

En årelang retssag i det familieejede Julius M. Goldschmidt Holding (JMGH), som EjendomsWatch har beskrevet i en række artikler, trækker nu tråde til en speget sag om et fejlslagen milliardprojekt i Tuborg Havn nord for København.

En af sagsøgerne i retssagen, advokatfuldmægtig Martin Goldschmidt, har nemlig været involveret i affæren.

Det kan EjendomsWatch nu løfte sløret for, i den første af flere artikler om personkredsen omkring det nu hedengangne Fenero Capital, hvor direktør og ejer Thorbjørn Reinholdt Nielsen er blevet idømt to års konkurskarantæne.

”Thorbjørn Reinholdt Nielsen kom i 2015 med et projekt og havde brug for advokatbistand. Så han insourcede mig til at rådgive om styring i det konsortie, der ejede det selskab, der hed Fenero, som forsøgte at købe en grund ude i Tuborg Syd,” sagde Martin Goldschmidt i et interview med EjendomsWatch i marts.

Kurator i boet efter Fenero Capital, der senere gik konkurs, har ifølge Berlingske varslet, at sagen vil blive overdraget til politiet, der nu skal undersøge, om der er sket bedrageri og dokumentfalsk i selskabet.

Finansiering fra obligationer

Fenero Capital ApS blev oprettet i marts 2015 af det London-baserede Fenero Capital Limited, hvor Thorbjørn Reinholdt Nielsen er en af de registrerede ejere. Selskabets formål var at købe Carlsbergs ca. 100.000 kvm gamle bryggerigrund i Tuborg Havn i Hellerup og udvikle 50.000 kvm luksusboliger på grunden.

Der var brug for mange penge for at realisere projektet. Alene købet af grunden kostede i omegnen af 800 mio. kr., og omkostningerne til advokater og andre rådgivere hobede sig op i løbet af 2015. Ikke mindst fordi man havde entreret med to tyske pengeinstitutter, Berenberg Bank og IKB Deutsche Industriebank, der skulle rejse kapital ved at udstede obligationer.

Det var her, Martin Goldschmidt kom ind i billedet. Selskabets daværende direktør, Thomas Køhl Christensen, fortæller til EjendomsWatch, at han kontaktede den senere JMGH-sagsøger med det formål, at han skulle varetage kontakten til selskabets egne og bankernes advokatforbindelser.

”Det var mig, der oprindeligt hev Martin Goldschmidt, som jeg kendte fra ejendombranchen, ind i Fenero. Han var tilknyttet fra juli 2015, men på grund af samarbejdsvanskelligheder blev han opsagt ultimo samme måned,” siger Thomas Køhl Christensen.

”Herefter blev han en del af moderselskabet sammen med Thorbjørn (Reinholdt Nielsen, red.),” fortsætter den tidligere Fenero-direktør, der i dag er partner hos ejendomsrådgiveren Norvik.

Masser af advokater

EjendomsWatch har kontaktet Martin Goldschmidt, der tager afstand fra Thomas Køhl Christensens udlægning.

”Det anførte er faktuelt forkert, udokumenteret, og ikke gengivet korrekt,” skriver Martin Goldschmidt i en mail til EjendomsWatch mandag, hvor han dog ikke ønsker at blive citeret for, hvad de påståede fejl består i.

I interviewet med EjendomsWatch i marts forklarer Martin Goldschmidt, at han blev insourcet til Fenero Capital fra Odense-baserede Maare Advokatanpartsselskab, hvor han var tilknyttet som advokatfuldmægtig.

Netop Maare Advokatanpartsselskab har været i vælten i de seneste år. Selskabet gik konkurs på grund af en skattegæld, og ejer og direktør Ole Maare er selv gået personligt konkurs og anmeldt til politiet af kurator. Ole Maare har også været indsat som direktør i flere selskaber med forbindelse til Martin Goldschmidt.

Om sin tid med Fenero Capital fortæller Martin Goldschmidt, at han kommunikerede med selskabets advokatforbindelser, Bruun & Hjejle i Danmark og Clifford Chance i Tyskland, og de to tyske bankers advokatforbindelser, Kromann Reumert i Danmark og White & Case internationalt.

”Advokatomkostningerne løb derudad, og de kom ikke rigtig nærmere nogen løsninger. Hverken i relation til Carlsberg eller i relation til en stor obligationsudstedelse,” siger Martin Goldschmidt i interviewet.

”Efter det var der nogle omstændigheder, der gjorde, at vi var nødt til at slutte samarbejdet med Bruun & Hjejle, og så kom DLA Piper (daværende Lett, red.) ind over i stedet,” fortsætter han.

Suspekte forhold

De nærmere omstændigheder omkring bruddet med Bruun & Hjejle kommer Martin Goldschmidt ikke ind på. Men Bruun & Hjejle har senere fået medhold i retten for sit millionkrav mod Fenero Capital i forbindelse med manglende betalinger.

Efterfølgende var det også Bruun & Hjejle, der blev indsat som kurator i selskabets senere konkursbo. Her rettede kuratoren blikket mod en kapitalforhøjelse på 75 mio. euro (ca. 550 mio. kr.), som bestyrelsesformanden i Fenero Capital, advokat Arne Linde Olsen, registrede i sensommeren 2015 med henvisning til en bank i Monaco.

Ifølge den pågældende bank har selskabet dog aldrig haft en konto, og derfor har kurator varslet, at man vil indbringe sagen for politiet.

Martin Goldschmidt kommer ikke ind på dette forhold i EjendomsWatchs tidligere interview. Han omtaler dog, at han på et tidspunkt blev opmærksom på ”nogle forhold,” der fik ham til at stoppe i projektet.

”I den undersøgelse, der skulle til, for at vi kunne udstede obligationerne, blev vi opmærksom på nogle forhold, der gjorde, at både DLA Piper (daværende Lett, red.) og jeg måtte trække os fra sagen. Mere kan jeg ikke kommentere på det,” siger Martin Goldschmidt.

Fortsatte samarbejde

Da pensionsselskabet Danica senere i december 2015 købte grunden i Tuborg Havn, fortsatte Martin Goldschmidt dog samarbejdet med Thorbjørn Reinholdt Nielsen, som han i de følgende to år drev flere selskaber sammen med.

”Bagefter sker der det, at projektet forliser, fordi der kommer en meget velhavende spiller på banen, nemlig Danica, og køber grunden. Så står de tilbage med nogle penge, som de gerne vil bruge på nogle danske projekter, men de ved ikke, hvor de skal finde det henne,” forklarer Martin Goldschmidt om sine senere forretninger med Thorbjørn Reinholdt Nielsen.

I løbet af 2017 ragede de to forretningspartnere dog uklar med hinanden, og de selskaber, de drev sammen, er efterfølgende gået konkurs under ledelse af Thorbjørn Reinholdt Nielsen.

I foråret 2020 gik Martin Goldschmidt selv personligt konkurs på baggrund af en gæld på 67 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Kurator i boet, Michael Gregersen fra Horton Advokatpartnerselskab, har oplyst, at man er i gang med diverse omstødelighedsundersøgelser angående selskaber, hvor Martin Goldschmidt er direktør og tidligere ejer.

Kurator vil have politiet til at undersøge fejlslagent milliardprojekt i Tuborg Havn

Ejendomsfamilie i årelangt retsopgør: ”De er bedøvende ligeglade med loven” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu