EjendomsWatch

Generationsskifte hos familieejet storcenter: Vil fortsætte ejerskab "i mange, mange år"

Ejerfamilien bag Rødovre Centrum er ved at køre femte generation ind i virksomheden. Det markerer, at familien endegyldigt har besluttet at holde fast i ejerskabet, efter man i 2018 droppede milliardsalg. "Vi hører til i Rødovre, og derfor bliver vi i Rødovre," siger bestyrelsesformand til EjendomsWatch.

Anden, tredje og fjerde generation i ejerfamilien bag Rødovre Centrum. Sidste medlem af anden generation, Svend Knudsen, der sidder forneden yderst til højre, er for nyligt gået bort, oplyser familien. | Foto: Klaus Sletting

Det var Nordeuropas største overdækkede indkøbscenter, da gartner Aage Knudsen åbnede Rødovre Centrum i 1966. Gennem årerne er centeret vokset til ca. 100.000 kvm, mens ejerandelene er blevet leveret nedad gennem generationerne.

I dag er femte generation godt igang med at blive indviet i familieforetagendet. Senest har bestyrelsesformand Torben Andreasen, barnebarn af stifteren, indledt et generationsskifte i sit familieled, der ejer en fjerdedel af Rødovre Centrum.

"Jeg har været så heldig at få to børnebørn inden for det sidste halve år, og det har givet anledning til at vurdere, hvordan det skal gøres. Der har vi fundet en konstruktion, som er værd at bygge på, og den har vi så kørt igennem her i de seneste måneder," siger Torben Andreasen til EjendomsWatch.

Rødovre Centrum har et samlet areal på 97.185 kvm plus 3700 kvm bolig. Dertil kommer 54.000 kvm parkeringshus. | Foto: Google
Rødovre Centrum har et samlet areal på 97.185 kvm plus 3700 kvm bolig. Dertil kommer 54.000 kvm parkeringshus. | Foto: Google

Den nye konstruktion går ud på, at der er blevet lavet et nyt ejerselskab, som de to børnebørn begynder at få ejerandele, og som eventuelle nye børnebørn også vil få andel i. En proces, der i princippet kan starte, "så snart man har et personnummer," som Torben Andreasen siger.

"Jeg kom selv med som aktionær for 50 år siden fra min bedstefar, og jeg har givet mine aktier videre til mine børn, mens de var meget små. Så vi har hele tiden været meget på forkant. Det her er et familieforetagende, og vi vil gerne være sikre på, at vi kan bevare det," siger den i dag 62-årige bestyrelsesformand.

Undgår skattesmæk

Fremsynetheden har ikke altid været der i familien Knudsen/Andreasen, men er kommet med tiden; belært af fortidens fejl.

Torben Andreasen fortæller, hvordan skattereglerne var lige ved at sætte en stopper for det første generationsskifte i Rødovre Centrum.

"I min gren af familien har vi altid sagt: Vi skal sikre os, at vi ikke løber ind i de problemer, som min bedstefar løb ind i, da han skulle give det videre. Det var ikke uden problemer. Der blev lavet nogle krumspring dengang, for at få det på plads," siger Torben Andreasen.

Rødovre Centrums adm. direktør er Torben Andreasens lillebror, Jesper Andreasen, der her ses foran et billede af sin morfar, grundlæggeren Aage Knudsen. Jesper Andreasen har selv tre børnebørn, der for et par år siden fik ejerandele i centeret – som de første i familiens femte generation. | Foto: Martin Kurt Haglund/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Rødovre Centrums adm. direktør er Torben Andreasens lillebror, Jesper Andreasen, der her ses foran et billede af sin morfar, grundlæggeren Aage Knudsen. Jesper Andreasen har selv tre børnebørn, der for et par år siden fik ejerandele i centeret – som de første i familiens femte generation. | Foto: Martin Kurt Haglund/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Tanken er, at man vil lave en glidende overgang fra én generation til den næste, så man undgår store skattesmæk. Præcis hvor længe denne overgang vil tage, kan Torben Andreasen dog ikke svare på.

"Det kommer an på, hvordan det kommer til at gå i detailhandlen, og hvordan tingene udvikler sig. Nu har vi lagt en struktur, som passer til de regler, der er i øjeblikket, men der kan ske ting, der får det til at gå hurtigere, og der kan ske ting, der får det til at gå langsommere," siger Torben Andreasen og fortsætter:

"I og med at vi nu har en plan om at beholde det, så skal vi også sørge for, at det bliver lagt til rette på måde, der gør, at vi kan fortsætte ejerskabet i mange, mange år fremadrettet. Det ville være ærgerligt, hvis det var en skatteregel, der gjorde, at vi skulle sælge et livsværk, som vi har en meget stor veneration for."

Det her er et familieforetagende, og vi vil gerne være sikre på, at vi kan bevare det

Torben Andreasen, tredje generation i Rødovre Centrum

Salg faldt til jorden

Spørgsmålet om et potentielt salg har længe hængt i luften over Rødovre Centrum. Det var således meget tæt på, at centeret kom på nye hænder, da ejerfamilien i 2018 satte ejendommen til salg for en pris i omegnen af fem mia. kr.

Salget faldt dog i sidste ende til jorden, da en potentiel køber ønskede at lave en selskabshandel i stedet for en ejendomshandel. Dette ville efterlade familien med de 410 mio. kr. i udskudt skat, som lå i selskabet på daværende tidspunkt.

"De ville pludselig lave en anden type handel, som ville betyde, at vi gik glip af mange penge. Derudover ville de lave en masse ændringer i centeret, som ikke var i vores ånd. Derfor endte forhandlingerne lige før jul 2018," siger Torben Andreasen.

Bestyrelsesformand i Rødovre Centrum Torben Andreasen, 62, har netop påbegyndt et generationsskifte til sine børnebørn. | Foto: Privatfoto
Bestyrelsesformand i Rødovre Centrum Torben Andreasen, 62, har netop påbegyndt et generationsskifte til sine børnebørn. | Foto: Privatfoto

Bestyrelsesformanden mener ikke, at de forliste salgsbestræbelser var helt uden formål. Han påpeger, at det har hjulpet familien til at tage aktivt stilling til deres ejerskab af Rødovre Centrum.

"Nu har vi taget beslutningen, at vi hører til i Rødovre, og derfor bliver vi i Rødovre. Det er konklusionen på den proces, som har været god at være igennem. Det har givet stof til eftertanke, og sat nogle ting sat på plads, i forhold til hvad vi skal, og hvad vi ikke skal. Og nu er vi så videre i en ny proces," siger Torben Andreasen.

Igennem de kriser, der har været – kartoffelkuren og finanskrisen og hvad ellers – der har vi altid klaret os væsentligt bedre end mange andre centre

Torben Andreasen, tredje generation i Rødovre Centrum

Godt regnskab på vej

Selv hvis familien besluttede sig for at sælge, så er markedet for butikscentre ikke just glohedt for tiden. Som tidligere omtalt af EjendomsWatch har en lang række centerejere allerede taget store nedskrivninger på deres ejendomme, som følge af coronakrisen og de medfølgende nedlukninger.

Men billedet er faktisk ikke så dårligt hos Rødovre Centrum, fortæller bestyrelsesformanden. Han mener, at det især er de nedlukkede modebutikker, der har givet udfordringer for mange centre, mens Rødovre Centrum har en anden profil.

"Vores hovedforretning er dagligvarer, og så har vi 50 klinikker med tandlæger og den slags, der giver et godt flow af kunder. Så igennem de kriser, der har været – kartoffelkuren og finanskrisen og hvad ellers – der har vi altid klaret os væsentligt bedre end mange andre centre, der fokuserer på tøj," siger Torben Andreasen.

Selvom Rødovre Centrum ikke har kunnet undgå nedlukninger i det seneste år, så kommer centeret styrket ud af coronakrisen, lyder det fra bestyrelsesformanden. | Foto: Tariq Mikkel Khan
Selvom Rødovre Centrum ikke har kunnet undgå nedlukninger i det seneste år, så kommer centeret styrket ud af coronakrisen, lyder det fra bestyrelsesformanden. | Foto: Tariq Mikkel Khan

Bestyrelsesformanden varsler samtidig, at selskabets regnskab, der bliver aflagt i næste måned, kommer til at være godt. Tomgangen er lav, og man har gode finansieringsvilkår, "så der skal virkelig ske meget store ændringer i detailhandlen for at slå os ud," siger Torben Andreasen.

Og kigger man fremad, så fortsætter ekspansionen af Rødovre Centrum.

"Vi har normalt altid planlagt byggerier i krisetider, det har vi også gjort den her gang. Vi satser på åbne et restaurationsområde/fødevareområde, som vi er i gang med at projektere og leje ud," siger Torben Andreasen.

"Restauratørerne har lidt svært ved at finde kuglepennen, men vi er i gang med at projektere det, og vi satser på at starte byggeri op i løbet af efteråret," fortsætter han.

Storcenter udvider under coronakrisen: "Behov for mere gourmet og færre bølgefritter"

Storcenter-ejer foreslår regeringen at droppe ny skat og lukke populær skattefinte i stedet 

Storcenter i opråb: Vi har stadig åbne butikker

Genåbning: Storcentre forudser konkurser blandt butikker

Familieejet storcenter må se overskuddet svinde ind – farvel til millionudbytte 

Mere fra EjendomsWatch

Poul Erik Bech spår 20 pct. nedgang i salget af privatboliger næste år

Stigende grundskatter kan udløse "en deroute, der vil noget" i priserne, lyder det fra mæglerveteranen Poul Erik Bech i anledning af ny undersøgelse blandt investorer og lejere. Den viser, at 2022 vil byde på et markant fald i aktiviteten på privatboligmarkedet. Og en dark horse lurer i horisonten.

Familie sælger feriepark til kapitalfond

Selskabet First Camp, der har den norsk-baserede kapitalfond Norvestor i ryggen, overtager fra nytår ferieparken Jesperhus på Mors, der tidligere er blevet nedskrevet i værdi.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier