Politiet efterforsker ejendomshandler Peter Norvig for mulig fusk med coronamillioner

Erhvervsstyrelsen har meldt tidligere ejendomsmægler Peter Norvig til politiet. Styrelsen mener, at har han søgt om coronastøtte, han ikke har ret til. Ifølge EjendomsWatchs oplysninger efterforsker politiet nu sagen. Norvig kender ikke noget til nogen efterforskning og afviser alle anklager.
Peter Norvig afviser selv anklager om coronasvindel. | Foto: Martin Zakora / Ritzau Scanpix
Peter Norvig afviser selv anklager om coronasvindel. | Foto: Martin Zakora / Ritzau Scanpix

Københavns Politi er i gang med at efterforske den tidligere højtprofilerede ejendomsmægler Peter Norvig for mulig svindel med lønkompensation fra coronahjælpepakkerne. Det sker på baggrund af en politianmeldelse fra Erhvervsstyrelsen.

Det erfarer EjendomsWatch fra flere af hinanden uafhængige kilder.

Peter Norvig har bedt Erhvervsstyrelsen om lønkompensation til 16 ansatte i mæglervirksomheden Living Homes.

Det sagde styrelsen nej til, fordi der i ansøgningen ikke kunne redegøres for, at Living Homes faktisk var 16 medarbejdere, som EjendomsWatch kunne fortælle onsdag.

Desuden slog styrelsen fast, at Norvig og Living Homes slet ikke var berettiget til lønkompensation fra coronahjælpepakker, da virksomhedens økonomiske problemer ifølge styrelsen ikke har noget med corona at gøre.

I december, måneder før coronakrisen kom til Danmark, modtog virksomheden nemlig en konkursbegæring.

Living Homes, eller B2B Property som det hedder i dag, er siden blev reddet flere gange.

Foto: Skærmbillede fra Erhvervsstyrelsens afgørelse
Foto: Skærmbillede fra Erhvervsstyrelsens afgørelse

Langt fra 16 ansatte

Oplysninger, som Erhvervsstyrelsen indhentede hos skattemyndighederne viste, at der ikke var 16 ansatte i virksomheden.

Ifølge CVR-registret er der heller ikke 16 medarbejdere. Flere tidligere medarbejdere, som EjendomsWatch har været i kontakt med, siger, at Living Homes var milevidt fra 16 ansatte.

Politiet er gået ind i sagen, fordi Erhvervsstyrelsen har indgivet anmeldelse og dermed sendt sagen videre, som proceduren er. Men styrelsen afviser over for EjendomsWatch at kommentere konkrete sager.

Ifølge EjendomsWatchs oplysninger er politiet nu i gang med at kulegrave sagen. Det betyder, at flere, der har været med omkring Living Homes, skal afhøres, før det vurderes, om der skal rejses sigtelse.

Samlet har Peter Norvig og Living Homes søgt lønkompensation for 1,825 mio. kr. over fire omgange.

Hårde straffe

Da EjendomsWatch onsdag kunne fortælle om sagen, lagde flere kilder med indsigt i reglerne for coronakompensation op til, at sagens alvor gør det til et naturligt skridt, at Erhvervsstyrelsen politianmeldte Peter Norvig.

Bent Greve, professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, lagde ikke fingre i mellem.

"Der er ikke indsat dokumentation for de ansatte, og der er søgt om støtte til flere, end der har været ansat. Det vil jeg karakterisere som svindel," lød det fra Bent Greve.

Siden sommer er der faldet flere domme for coronarelateret kriminalitet, der kan sanktioneres med firedobbelte straffe, efter Folketinget fik vedtaget i hastelov fra april.

Jurist: En sag for Bagmandspolitiet

Jakob Dedenroth Bernhoft, der er jurist og direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura, minder Norvigs forsøg på at få kompensation særligt om en dom fra Østre Landsret i oktober.

Her fik en 29-årig direktør en ubetinget fængselsdom på to år og tre måneder samt en tillægsbøde på 1,2 mio. kr. for svig i forbindelse med coronahjælp.

Direktøren søgte om at få udbetalt 427.500 kr., som han godt vidste, virksomheden ikke var berettiget til støtte.

"Det kan minde om sagen fra Østre Landsret. Og det er tiden, der må vise, om det ender med en kæmpebøde og så lang fængselsstraf. Man må gå ud fra, at det er noget, Erhvervsstyrelsen vil kigge nærmere på ved en politianmeldelse, og så bliver det Bagmandspolitiet (SØIK, red.), der skal afgøre det," sagde Jakob Dedenroth Bernhoft.

På Aalborg Universitet betegnede professor på Juridisk Institut Birgit Feldtmann, der har speciale strafferet, det som en sag, der lagde op til et retsligt efterspil. Også selvom Erhvervsstyrelsen bremsede Norvigs forsøg på at få lønkompensation.

"Det er strafbart at ansøge for medarbejdere, man ikke har. Selvom man ikke har modtaget pengene, så er det også strafbart, for det er et forsøg på at få nogle penge, man ikke har ret til," sagde Birgit Feldtmann.

Norvig afviser anklager

Peter Norvig har ikke selv hørt om noget om politiets efterforskning.

"Det kommer helt bag på mig. Der er ikke noget som helst coronasvindel i det her. Der er søgt om tilskud til de rigtige medarbejdere, og vi har dokumenteret det hele overfor Erhvervsstyrelsen. Så det tager vi stille og roligt," siger Peter Norvig til EjendomsWatch.

Erhvervsstyrelsen afviste i oktober Peter Norvigs ansøgning om lønkompensation, hvilket Norvig har klaget over i november med henblik på at få sagen genoptaget.

Han har endnu ikke hørt fra styrelsen. Det undrer ham.

"Erhvervsstyrelsen kunne måske overveje at vende tilbage. Det er en mærkelig måde at kommunikere på," lyder det fra Peter Norvig.

Styrelse har Peter Norvig under mistanke for at forsøge at få coronamillioner ulovligt

Styrelse siger nej til at give mæglertitel tilbage til Peter Norvig: "Nærliggende fare for misbrug"

Peter Norvig får minister på banen: Forbud mod at drive virksomhed kan blive aktuelt

Peter Norvig i knæ: Økonomiske krav truer igen mæglerforretning på livet

Direktør Luksusmægler får rekordhøj bøde efter 10. forseelse på fem år: Ejer blev ikke informeret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også