Hotelfamilie må styrke sin likviditet "væsentligt" for at kunne fortsætte driften

Coronakrisen har været hård for Brøchner Hotels, som i lighed med Scandic og Milling Hotels har været nødsaget til at få tilført ekstra kapital. I maj lukkede virksomheden et femstjernet hotel efter mindre end to år, men koncernen hænger alligevel på en millionregning til husleje. (Opdateret)
Søren Brøchner-Mortensen er tredje generation i familieforetagendet Brøchner Hotels, som i maj måtte lukke Hotel Herman K efter mindre end to år. Nu hænger virksomheden på en millionregning. | Foto: Nicolai Lorenzen / Jyllands-Posten
Søren Brøchner-Mortensen er tredje generation i familieforetagendet Brøchner Hotels, som i maj måtte lukke Hotel Herman K efter mindre end to år. Nu hænger virksomheden på en millionregning. | Foto: Nicolai Lorenzen / Jyllands-Posten

"Lige nu klarer langt de fleste hoteller sig godt, men de gode tider får en ende, og så er det de trestjernede hoteller, som får de største udfordringer. Budgethoteller og de fire- og femstjernede vil klare sig bedst."

Sådan lød profetien fra hotelejeren Søren Brøchner-Mortensen til Finans 10. februar i år, inden coronakrisen fuldstændigt ændrede branchen.

Fire måneder senere kan Søren Brøchner-Mortensen, som i dag har seks hoteller, konstatere, at det ikke kun er de trestjernede hoteller, som er stødt på udfordringer under coronakrisen.

Brøchner Hotels drev nemlig det nu lukkede femstjernede luksushotel Herman K, som i maj drejede nøglen om efter mindre end to år.

Brøchner-koncernen slipper dog ikke der, for lejekontrakten med ejeren, Dansk Management Group, var uopsigelig.

Brøchner-koncernen lukkede Hotel Herman K i maj efter mindre end to år på banen. Koncernen er efterladt med en millionregning, fordi kontrakten er bundet af en uopsigelighedsperiode. | Foto: Hotel Herman K
Brøchner-koncernen lukkede Hotel Herman K i maj efter mindre end to år på banen. Koncernen er efterladt med en millionregning, fordi kontrakten er bundet af en uopsigelighedsperiode. | Foto: Hotel Herman K

Det efterlader ifølge seneste årsregnskab Brøchner med en millionregning., som skal betales til bygningens ejer, Dansk Management Group, selvom der altså ikke længere kommer nogen indtægter til Brøchner, der udover det hedengangne Herman K står bag fem københavnske hoteller og ét i Aarhus.

I regnskabet for Herman K, der blev offentliggjort fredag, er det anført: "Selskabet har indgået huslejekontrakt med en samlet forpligtelse på ca. 45-55 mio. kr. i uopsigelighedsperioden."

Over for EjendomsWatch bestrider kommunikationsmedarbejder Sofie Kragh Ingvorsen dog, at selskabet hænger på dette beløb, men ønsker med henvisning til fortrolighed ikke at forklare nærmere.

Alarmklokker

Men det er ikke kun med Herman K, at Brøchner har et hængeparti. Hele koncernen er nemlig stødt på udfordringer, som gør, at der er behov for frisk kapital, hvis familieselskabet skal køre videre, fremgår det af årsregnskabet.

Koncernen er dog godt tilfreds med 2019-regnskabet for Brøchner Holding Group, som både rummer Brøchner Ejendomme, der ejer hotelejendommene, og Brøchner Hotels, hvor hotellerne drives igennem. Koncernen kom ud af 2019 med et plus på 8,2 mio. kr. – en halvering fra 2018 – og Brøchner anfører, at der er lavet tocifrede millioninvesteringer i renoveringer af hoteller.

Egenkapitalen er opgjort til 301 mio. kr., hvilket ikke giver penge i hånden. Det har derfor været nødvendigt at få stillet "væsentligt yderligere likviditet" til rådighed, skriver selskabet under afsnittet "going concern".

"Tager man højde for de udgifter, vi har haft, og den manglende omsætning i forbindelse med de to store investeringer, er vi tilfredse med årets resultat," skriver adm. direktør Nickolas Krabbe Bjerg i et skriftligt svar til EjendomsWatch.

Datterselskabet Brøchner Hotels, der opererer hotellerne, måtte æde et tab på 5,7 mio. kr. i 2019, men "der er tilstrækkeligt kapitalgrundlag og likviditet til driften for minimum det kommende regnskabsår," skriver ledelsen i regnskabet.

Hentet 41 mio. kr.

Det har ikke været muligt for EjendomsWatch at få et interview med Søren Brøchner-Mortensen eller direktør Nickolas Krabbe Bjerg, men Sofie Kragh Ingvorsen har sendt en række skriftlige svar.

Hvilken del af forretningen er det, der har fået tilført likviditet?

"De massive investeringer som Brøchner Holding Group har foretaget i 2019 er investeringer i koncernen som helhed; udviklingen af kapacitet i hoteller og optimering af eksisterende faciliteter," skriver Sofie Kragh Ingvorsen til EjendomsWatch.

Hvor mange penge er der lånt i 2019-2020?

"Vi har optaget lån for 30 mio. til investering i åbningen af Hotel Ottilia samt delvis nedlukning og renovering af Hotel Astoria i en periode på 9 måneder," skriver kommunikationschefen.

Men det er ikke det samlede beløb, kommunikationschefen oplyser til EjendomsWatch. Virksomheden har også optaget yderligere lån i flere af sine ejendomme, hvor hotellerne drives fra.

Facaden på hotellet SP34 i København, som er en del af Brøchner-hotelkæden. SP34 er et af de hoteller, som har fået et nyt lån | Foto: PR
Facaden på hotellet SP34 i København, som er en del af Brøchner-hotelkæden. SP34 er et af de hoteller, som har fået et nyt lån | Foto: PR

Det gælder bl.a. det firestjernede hotel SP34 i Sankt Peder Stræde i det indre København, som i april har optaget et nyt lån på 25 mio. kr. udstedt af Nykredit, fremgår det af tingbogsoplysninger.

Det betyder, at ejendommen, som Søren Brøchner-Mortensen købte for 46 mio. kr. i 2013 og som har en offentlig vurdering på 140 mio. kr., samlet set har tinglyste lån for 157 mio. kr. siden overtagelsen.

Også Søren Brøchner-Mortensens ejendom i Stormgade 16, hvor Hotel Danmark ligger, har lånt penge af Nykredit. Der er i april tinglyst et lån på 15 mio. kr.

Ejendommen er købt i 2014 for 45 mio. kr. og har i dag en offentlig vurdering på 74,4 mio. kr. Samlet set er der tinglyst lån for 75,3 mio. kr.

(Artikel opdateret kl. 12.45 med yderligere detaljer, underrubrik ændret.)

Familie trækker stikket på luksushotel i København efter to år

Hotel-ægtepar måtte i banken og låne: "Vi har gjort os fortjent til det" 

Brøchner ombygger gammelt hovedbibliotek til nyt designhostel

Brøchner Hotels skal have ny adm. direktør: "Vi skal ikke have en specialist mere" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også