Brancheorganisationer: Tvungne lukninger kan knockoute butikker

Frem til 30. marts skal en lang række forretninger og store shoppingcentre i landet holde lukket. Dansk Industri og Dansk Erhverv opfordrer til at hjælpe de små butikker, hvis ikke det skal ende med konkurser. Ejendomdanmark bakker op om tiltag og frygter, at udlejere ender med regningen.
Storcebtret Field's bliver ligesom sine konkurrenter rundt om i landet ramt af de nye tiltag onsdag aften mod coronavirussens spredning. | Foto: Niels Hougaard
Storcebtret Field's bliver ligesom sine konkurrenter rundt om i landet ramt af de nye tiltag onsdag aften mod coronavirussens spredning. | Foto: Niels Hougaard
AF RITZAU OG JØRGEN BENDSEN

Statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede tirsdag aften, at en række butikker og forretninger skal lukke onsdag klokken 10 som det seneste tiltag mod spredningen af coronasmitte i Danmark.

Tiltaget møder opbakning fra danske erhvervsorganisationer, der er dog ikke lægger skjul på, at det kommer til at gøre ondt på mange mennesker.

Dansk Industris direktør, Lars Sandahl Sørensen, beder politikerne om at tage hånd om, at de butikker og forretninger, der skal lukke - herunder frisører, natklubber og fitnesscentre - ikke ender med at gå konkurs.

"Jeg er sikker på, at de her virksomheder forstår alvoren," siger Lars Sandahl Sørensen.

"Men det er bare rigtig mange menneskers livsgrundlag, der bliver hevet væk under fødderne på dem. Det er erhvervsdrivende og forretninger, som vi alle sammen har glæde af, og som vi alle ønsker skal genopstå."

"Vi har en forpligtelse til at hjælpe dem igennem ved at dække deres lønninger og dække deres udgifter på et niveau, så de kan komme gennem den her krise og genopstå," tilføjer han.

Frygter udlejere ender med regningen

Også Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, føler med mange af de små og mellemstore virksomheder.

"En lang række virksomheder, som allerede var i knæ, står til at blive slået helt ned under gulvbrædderne. Det her gør ondt, det kan jeg lige så godt sige," siger han i en pressemeddelelse.

Hos Ejendomdanmark, der er talerør for udlejere af fast ejendom, støtter regeringens tiltag i coronakampen. Men:

"Hvis ikke der kommer hjælp til de butikker, små selvstændige og også udlejere, der rammes af de seneste tiltag, så bliver konsekvenserne voldsomme," lyder det i en pressemelding fra adm. direktør i Ejendomdanmark Jannick Nytoft, der opfordrer lejere og udlejere til sammen at finde lokale løsninger på situationen.

"Kassen vil jo desværre være tom ved dette nødvendige skridt. Der vil ikke være penge til hverken løn eller husleje. Der er risiko for, at ejere af lejemålene kommer til at ende med regningen, når butikker lukkes ned af myndighederne. Derfor en inderlig opfordring til at hjælpe bredt, så regningen ikke blot bliver parkeret hos udlejerne i sidste ende," fortsætter Jannick Nytoft.

V: Konkurser kan ikke undgås

Oppositionens største parti, Venstre, har tidligere foreslået to ting for at hjælpe de mindre virksomheder gennem tiden uden indtægter.

Dels skal ordningen om lønkompensation fra staten udvides, så den omfatter selvstændige. Dels skal de momsindbetalinger, som er lavet 3. marts, vendes om og betales tilbage til virksomheder.

Argumentet fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lyder, at regeringens hidtidige udskydelse af kommende momsbetalinger ikke hjælper, når der potentielt ikke er noget salg at betale moms af.

Adspurgt medgiver Jakob Ellemann-Jensen, at det selv med sådanne tiltag næppe bliver muligt at redde alle arbejdspladser og virksomheder.

"Mange mennesker kommer til at miste deres arbejde. Der er mange mennesker, som har mistet deres arbejde," siger han tirsdag aften.

"Der er også virksomheder, som kommer til at gå konkurs på grund af den krise, som vi står i."

"Nu handler det om, at så mange af de virksomheder, som folk har knoklet bagdelen ud af bukserne for at få op at stå, også er der, når vi kommer ud på den anden side," siger han yderligere om situationen.

Regeringen lukker storcentre og forbyder forsamlinger på over ti personer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også