Fristende købstilbud til andelsforeninger skaber splid og konflikter blandt beboere

Andelsboligforeninger modtager i stigende grad uopfordrede købstilbud fra private investorer. De lukrative millionsummer kan dog skabe voldsom splid blandt andelshaverne, hvor man ikke altid er enige om et salg. I konkret handel med PFA skulle beboere skrive under på, at pensionsselskabet har optrådt korrekt og været lydhør.
Andelsboligforeningen Kanslerhus på Østerbro i København, der efter uenighed blandt beboerne nu er solgt til PFA. | Foto: PR
Andelsboligforeningen Kanslerhus på Østerbro i København, der efter uenighed blandt beboerne nu er solgt til PFA. | Foto: PR

Flere uger med søvnløse nætter blev resultatet for parret Kristoffer Kjær og Sanne Sørensen, da deres andelsforening på Østerbro i København helt uventet endte i en salgsproces.

Konflikten med de andre beboere om at sælge ejendommen udløste ubehagelige samtaler på trappeopgangen, og selvom parret egentlig ikke ønskede at sælge, gav de til sidst efter for presset.

"Jeg var aldrig flyttet ind i en andelsforening, hvis jeg havde vidst, at det her kunne forekomme. Forestil dig at sidde hjemme i din stue en søndag aften med dine unger i den tro, at du boede i verdens fedeste andelsforening, som du ville give videre til dine børn, når de blev store nok. Og så kommer der én ned oven fra og siger: Nu sælger vi det hele," fortæller Kristoffer Kjær.

Parret er ikke ene om at være endt i en voldsom konflikt på grund af et uopfordret købstilbud på den andelsboligforening, hvor de bor.

I takt med de stigende boligpriser modtager flere og flere andelsforeninger lukrative tilbud fra investorer, som ønsker at købe hele ejendommen, fortæller adm. direktør i Andelsforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), Jan Hansen.

Storopkøb af andelsboligforeninger vækker bekymring: Betalelige boliger forsvinder 

Problemet er, at mens det for nogle er en gylden billet, er det for andre et tab af deres bolig samt muligheden for at blive boende i hovedstaden flere år frem til en rimelig leje.

"Det, vi ser, er, at det skaber uro i foreningen. Det starter diskussioner internt i foreningen og uvenskaber, hvor nogle føler sig presset til at gå med til et salg," siger Jan Hansen og fortsætter:

"Ender det ikke med et salg, så vil dem, der ville sælge, føle, at der er nogle af de andre beboere, som har været en stopklods. Det kan forfølge ejendommen i flere år, og måske vil det ikke være særlig rart at bo der."

PFA: Det er ikke noget vi blander os i

I Sanne Sørensen og Kristoffer Kjærs tilfælde er det pensionsselskabet PFA, som i juli købte deres andelsforening på Kanslergade i København for 262 mio. kr. I alt har pensionsselskabet indtil videre i år købt foreninger for 480 mio. kr., viser tingbogen.

Det møder kritik af ABF, at et pensionsselskab køber og opløser andelsforeninger, fordi det ifølge direktøren betyder, at betalelige boliger for almindelige danskere forsvinder.

PFA’s ejendomsdirektør henviser til, at det kundeejede pensionsselskab ikke på nogen måde gør noget forkert eller ulovligt – det er nemlig andelsforeningerne selv, som siger ja til at sælge.

"Hvis der er en andelsboligforening, der gerne vil sælge til os eller andre, så er der en demokratisk proces, og hvis der er flertal, så sælger de ejendommen. Det er ikke noget, jeg blander mig i," siger Michael Bruhn.

Kristoffer Kjær mener dog på ingen måde, at den demokratiske proces blev fulgt i forbindelse med salget af hans andelsbolig. Han føler sig ført bag lyset af bestyrelsen, som ikke præsenterede andelshaverne for salget før 14 dage inden en ekstraordinær generalforsamling, hvor der skulle stemmes om at sælge ejendommen og gives uigenkaldelig fuldmagt til bestyrelsen til salget.

Sanne Kjær Sørensen siger: ”Vi forsøgte at få et punkt på dagsorden: En afstemning om at udskyde afstemningen, således vi kunne træffe en beslutning på et oplyst grundlag. Men da det var en ekstraordinær generalforsamling, kunne vi ikke få et punkt på dagsordenen.”

Hos PFA siger ejendomsdirektør Michael Bruhn, at han ikke kender til den konkrete proces og henviser til, at det er en sag mellem beboerne og deres bestyrelse, hvis ikke den demokratiske proces er blevet fulgt:

"Det er jo ikke mit problem. Der var også nogle beboere som skrev, at der var diskussioner om, hvordan købesummen skulle fordeles mellem beboerne derude. Jeg skrev, at det blander jeg mig slet ikke i. Der er en andelsboligforening, der sælger til PFA, og vi betaler det, de vil have for den. Hvordan de så slås om pengene bagefter, blander jeg mig ikke i."

Men er det fuldstændig ligegyldigt for jer som pensionsselskab, hvis der er foregået noget forinden, som måske ikke har været i orden?

"Det har jeg jo ingen viden om overhovedet. Der er bare nogle, som har sagt, at det er uhensigtsmæssigt, sådan pengene er blevet fordelt. Det er ikke noget vi, som køber blander os i – det kan vi jo ikke," svarer Michael Bruhn.

Skulle underskrive erklæring

Det undrer Kristoffer Kjær og Sanne Sørensen, at PFA’s ejendomsdirektør siger, at han ikke har viden om, at der var problemer med handlen. De peger på, at de allerede 24. maj gjorde ham opmærksom på, at handlen giver en skævvridning, hvor nogle andelshavere ville blive forfordelt.

Michael Bruhn svarede dengang tilbage, at han ville undersøge sagen, da han ikke kendte detaljerne. 27. maj svarer Michael Bruhn, at han ikke deltog i et møde om emnet, som skulle afholdes dagen efter. På dette møde modtog Sanne Sørensen og Kristoffer Kjær en erklæring fra PFA’s rådgiver på sagen, Capital Investment, som de skulle underskrive. Heri står:

"Vi har som andelshavere i A/B Kanslerhus oplevet, at Capital Investment på vegne af PFA har været imødekommende og forhandlingsvillige. Det er derfor tilsvarende vores indtryk, at PFA har opført sig professionelt og samtidig været lydhør over for Andelsboligforeningens og andelshavernes ønsker, hvorfor forhandlingerne er foregået i god tone."

Over for EjendomsWatch siger Michael Bruhn, at PFA ikke har kendskab til erklæringen, men at det må være noget Capital Investment selv har valgt at sende ud, fordi de oplevede en masse brok i ejendommen.

"Stadig vil jeg sige, at hvis det er sådan, så må de jo afklare det internt. Jeg forstår simpelthen ikke, at PFA er skurken, hvis en bestyrelse i en andelsboligforening ikke kan finde ud af at gøre det rigtige," siger han.

PFA i ny trecifret millionhandel – overtager endnu en andelsboligforening i København

PFA og Industriens Pension køber 80 andelsboliger i Kolding

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også