Rapport: Afskaffelse af renoveringsparagraf vil koste statskassen milliarder

Hvis regeringen fjerner udlejeres mulighed for at renovere boliger og derefter løfte huslejen, kommer det til at koste statskassen op mod to milliarder, skriver Børsen på baggrund af konsulentrapport. Ministeren afventer redegørelse fra ekspertgruppe.
Boligminister Kaare Dybvad (S) til Folketingets åbning. | Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.
Boligminister Kaare Dybvad (S) til Folketingets åbning. | Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Vælger S-regeringen at fjerne udlejeres mulighed for at gennemføre de såkaldte paragraf 5 stk. 2-renoveringer, der giver mulighed for at hæve huslejen i fraflyttede lejemål, vil det koste statskassen op mod 2 mia. kr.

Det viser en ny rapport, som konsulentbureauet Copenhagen Economics har foretaget for lobbyorganisationen Ejendomdanmark, skriver Børsen.

Ifølge rapporten, der beskriver et worst case scenario, vil værdierne på de danske pensionsselskabers udlejningsejendomme, hvor der i dag er omkostningsbestemt husleje, falde med mellem 6 og 10 mia. kr., hvis man fjerner ejernes økonomiske gulerod i form af renoveringer. Det vil igen føre til et dyk i pensionsafkastskatter på 0,9 til 1,6 mia. kr. Derudover vil det koste 300 til 400 mio. kr. i tabte skatteindtægter, at håndværkerne får mindre at lave, konkluderer rapporten ifølge Børsen.

Et ekspertudvalg nærstuderer netop nu området, og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) får en redegørelse senere på måneden.

"Den ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til en justering af boligreguleringsloven, er endnu ikke nået til vejs ende i sit arbejde. Set i det lys giver det ikke mening at lade spekulationerne få frit løb om, hvad der vil ske efter en justering af loven. Heller ikke når det gælder pensionskasser og statskassen. Når ekspertgruppens rapport udkommer, skal der igangsættes politiske drøftelser om, hvilke ændringer der skal ske i forhold til boligreguleringslovens paragraf 5 stk. 2. Til den tid – når der kommer konkrete politiske løsninger på bordet – vil det give bedre mening at diskutere konsekvenser," skriver Kaare Dybvad Bek i en mail til Børsen.

Ministerens partikollega, boligordfører Henrik Møller, har ifølge Berlingske torsdag, sagt, at en total afskaffelse af paragraf 5 stk. 2 ikke ligger i kortene.

Boligminister Kaare Dybvad Bek, der tidligere har haft en hård retorik over for især Blackstone og havde bebudet et indgreb mod ejendomsinvestoren, sagde til Bloomberg i oktober, at Blackstone er velkommen i Danmark på linje med andre investorer. Det skete kort efter, at Blackstone i et interview med EjendomsWatch havde gjort klart, at man fremover vil agere langt mere imødekommende over for sine lejere end hidtil.

"Vi kommer ikke til at lovgive omkring et enkelt firma, men måden, det har kørt på indtil nu, er ikke holdbar. Hvis Blackstone vælger at ændre adfærd i Danmark til en mere holdbar vej her end andre steder i verden, så er det klart, at de har lov at være her på samme vilkår som andre," sagde ministeren til mediet.

Boligminister nedtoner retorik over for Blackstone

Boligministeren bliver inspireret af Bertel Haarder: Ideologi kan forandre ting

Borgmester: Blackstone skal stoppes hurtigt

Boligminister kalder det "en bunden opgave" at få bygninger i spil i grøn omstilling 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også