Pensionskasser øremærker 350 milliarder til grøn omstilling

Pengene vil gå til alt fra investeringer i eksempelvis vindmølleparker, i mere energieffektive bygninger og i virksomheder, der bidrager aktivt til den grønne dagsorden, siger Pensiondanmark-topchef.
Torben Möger Pedersen, næstformand i Forsikring & Pension samt topchef i Pensiondanmark, understreger, at der er tale om et "forpligtende tilsagn". | Foto: Mik Eskestad/Jyllands-Posten.
Torben Möger Pedersen, næstformand i Forsikring & Pension samt topchef i Pensiondanmark, understreger, at der er tale om et "forpligtende tilsagn". | Foto: Mik Eskestad/Jyllands-Posten.
AF RITZAU

Den danske pensionssektor vil frem mod 2030 investere svimlende 350 mia. kr. i den grønne omstilling.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) og repræsentanter for pensionsbranchen på et pressemøde i New York natten til mandag dansk tid.

Torben Möger Pedersen, næstformand i Forsikring & Pension samt topchef i Pensiondanmark, understreger, at der er tale om et "forpligtende tilsagn".

"Pengene vil gå til alt fra investeringer i eksempelvis vindmølleparker, i mere energieffektive bygninger og i virksomheder, der bidrager aktivt til den grønne dagsorden," siger han.

"Vi vil selvfølgelig løbende rapportere om, hvordan det går med at nå målet."

De ekstra 350 mia. kr. betyder, at mere end ti procent af de samlede danske pensionsmidler i 2030 vil være investeret i grønne tiltag.

"Men tallet kan meget vel blive større, hvis der viser sig attraktive investeringsmuligheder," siger Torben Möger Pedersen.

Udmeldingen kommer op til mandagens klimatopmøde i New York.

Statsminister Mette Frederiksen har svært ved at få armene ned.

"Når danske pensionskasser vælger at tilkendegive, at de vil investere 350 milliarder i den grønne omstilling, så er det et kæmpestort skridt," siger hun.

Pensionsselskaberne har som formål at få danskernes opsparinger til at vokse. 

Det gælder fortsat, når det drejer sig de enorme investeringer i klimatiltag, som pensionskasserne forventer fornuftige afkast på.

Flere undersøgelser har dog vist, at private investeringer på klimaområdet sjældent kommer de fattigste lande til gode.

Det bliver ofte kritiseret af NGO'er, fordi nogle af de fattigste lande samtidig er dem, der mærker de hårdeste konsekvenser af den globale opvarmning.

Mette Frederiksen mener, at pensionskasserne "selvfølgelig" skal have afkast på deres investeringer. Når det gælder klimastøtte til de fattigste lande, så henviser hun til, at regeringen vil have flere tiltag på sin kommende finanslov.

"Vi har flere forslag til, hvordan vi kan gøre dele af vores udviklingsbistand grønnere," siger hun.

Allerede natten til mandag annoncerede hun, at Danmark afsætter 150 mio. kr. til klimafonden Global Climate Facility. Fonden skal ifølge statsministeren hjælpe med at få grønne investeringer derhen, "hvor pengene ikke kommer af sig selv".

Danske pensionskasser fortsætter maratonopkøb af ejendomme for milliarder 

AP Pension udskiller alternative investeringer fra ejendomme

Pensam sadler om: "Vi kan ikke bare blive ved med at bygge dyrere og dyrere"

Endnu en pensionskasse får pris for grønt byggeri 

Pensionskasser står klar med milliarder til infrastruktur 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også