Aktører på kontormarkedet frygter at markedet har toppet

Investorerne i det danske kontormarked har kronede dage med høj efterspørgsel og lav tomgang. Men ifølge en ny rapport fra Colliers frygter flere investorer, at markedet har toppet, skriver Berlingske.
Danske Banks hovedkontor på Kgs. Nytorv i København. | Foto: Ritzau Scanpix/Jacob Grønholdt-Pedersen.
Danske Banks hovedkontor på Kgs. Nytorv i København. | Foto: Ritzau Scanpix/Jacob Grønholdt-Pedersen.

På overfladen går det godt i det danske kontormarked. Tomgangen falder, befolkningstilvæksten stiger og det samme gør investorernes lyst til at købe kontorejendomme. Men i investor-manegen ulmer en utryghed og en frygt for, om markedet for kontorejendomme har toppet, skriver Berlingske.

Danmarks største erhvervsmægler, Colliers International, stiller netop dette spørgsmål i sin såkaldte Markedspuls for første kvartal af 2019 og konstaterer, at en del investorer frygter, at svaret viser sig at være et ja. Mægleren vurderer dog, at efterspørgslen på kontorer er stor nok til at absorbere en økonomisk krise.

"Det afgørende, når lejerne vælger, er, om ejendommene er tidssvarende. Den ældre bygningsmasse er faktisk rigtig efterspurgt. Specielt dem, der kan ombygges til en new yorker-stil. Men selvfølgelig er nyere byggeri også efterspurgt, fordi flere og flere virksomheder kigger på, hvad energiklassen er, og du kan aldrig få en gammel ejendom op i en høj energiklasse," siger Stig Lintrup, adm. direktør i mæglerfirmaet Lintrup & Norgart, til avisen.

"Gamle ejendomme" indebærer alle ejendomme, der er opført før år 2000 og ikke kun dem med over 100 år på bagen. Derfor må flere aktører spørge sig selv, om de har den type kontorer, der er behov for, om der bliver bygget for meget nyt, eller om nogle af de ældre kontorer skal konverteres til andre formål.

Colliers og Lintrup & Norgart er dog ikke helt enige om, hvad der kommer til at ske med eventuelt overskydende kontorejendomme. Når eksempelvis Danske Bank fraflytter sit gamle hovedsæde ved Holmens Kanal og Kgs. Nytorv, vurderer Colliers, at det vil blive konverteret til boliger og detail. Hos Lintrup & Norgart tror man, det vil fortsætte som kontorer, skriver Berlingske.

Danske Bank flytter til Postgrunden fra Holmens Kanal i 2023 

Erhvervsmæglere venter fremgang trods lavere omsætning

Amerikanske Wework åbner i København

Catella: Usikkerhed styrer uden om det nordiske ejendomsmarked

Andelen af tomme kontorlokaler i København stiger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også