Nykredit udråber København som billigste hovedstad i Skandinavien

Selv om priserne på ejerlejligheder i København fortsat stiger, er der ingen boligboble på vej i hverken hovedstaden eller Danmark som helhed, mener eksperter.
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
AF MANDAG MORGEN

Det er dyrt at købe lejlighed i København, hvor priserne er steget markant de senere år. Men boligpriserne i København er fortsat markant lavere end boligpriserne i de øvrige skandinaviske hovedstæder.

Det viser en undersøgelse, som Nykredit har lavet for Ugebrevet Mandag Morgen.

Nykredits beregninger viser, at en lejlighed i København i dag i gennemsnit koster 40.782 kr. pr. kvadratmeter, mens den i Stockholm koster 67.901 svenske kr. (godt 49.000 kr.) og i Oslo 67.084 norske kr. (godt 52.000 kr.)

Priserne i Stockholm og Oslo er altså mere end 20 procent højere end i København, regnet i danske kroner, og op imod 66 procent højere regnet i den lokale valuta.

"Vi har ingen boligboble i Danmark," siger Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Viden Center under Realdania til Mandag Morgen.

Samme melding lyder fra professor i økonomi ved Institut for Finansiering ved Copenhagen Business School (CBS), Michael Møller, og fra chefanalytiker og boligøkonom Mira Lie Nielsen, Nykredit.

"Generelt bruger danskerne kun omkring 24 pct. af deres indkomst på bolig i dag. I 2006 var det tal noget højere, cirka 45 pct., og derfor er vi ikke i samme situation som dengang," siger Mira Lie Nielsen.

"Boligbyrden i København har været stigende de seneste år, men er fortsat ikke højere end gennemsnittet for de seneste 20 år, så man kan ikke snakke om en boble," siger Mira Lie Nielsen.

Finans Danmark har samtidig for Ugebrevet Mandag Morgen regnet på, hvor meget priserne er steget i de skandinaviske hovedstæder siden 2006, hvor boligmarkedet var på sit højeste i nyere tid.

Disse beregninger viser, at boligpriserne i København siden da kun er steget med ca. 20 pct. fra 2006 til 2017, mens de i Stockholm og Oslo er steget med mellem 80 og 95 pct. fra 2006 til 2016.

Curt Liliegreen peger på, at ejerlejligheder i København kun tæller godt 4 pct. af det danske ejerboligmarked.

"Ejerlejligheder i København er et meget lille hjørne af det danske boligmarked. Så det har praktisk taget ingen betydning for dansk økonomi, om det går op eller ned med priserne på dette specielle marked. Det, der betyder noget, er, hvordan det går med huspriserne i Haslev og Viborg og resten af landet. Og her er udviklingen stabil. Vi er langtfra en boligboble, hvilket også EU konstaterer," siger Curt Liliegreen.

Professor Michael Møller mener slet ikke, at man kan bruge ordet ”boble” i forbindelse med boliger.

"Det er så dyrt at handle ejerbolig, at folk køber ejerbolig for at bo der i en del år. Så mens man måske kan købe en aktie, som man mener, er overvurderet, fordi man tror, at den vil blive endnu mere overvurderet, inden den falder, og man regner med at sælge, før den falder, så giver det ikke meget mening at gøre det samme med boliger. Man skal i hvert fald satse på en meget, meget langvarig ’boble’ i så tilfælde," siger han.

Michael Møller mener, at boligprisen specielt i København først og fremmest er grundværdi. Grunde lever evigt, og det er særdeles vanskeligt at lave en fornuftig prissætning på et evigtlevende aktiv, når den lange obligationsrente er omkring én pct. og inflationen noget tilsvarende. Man kan rationelt argumentere for meget forskellige ligevægtsprisniveauer på ejerboliger, mener professoren.

"Man hører folk tale om boligboble, og når man så spørger, hvor meget boligpriserne er for høje, svarer de typisk 20-30 pct. Men vi har ikke brug for bobleteori for at have en uenighed om, hvad prislejet bør være. Hvis fem finansanalytikere laver fundamentalanalyser på det samme aktieselskab, vil der også være en betydelig forskel på det tal, de når frem til som fair værdi," siger Michael Møller og fortsætter:

"Mange råbte, at der var en boligboble i London i midten af 00'erne og følte sig retfærdiggjort, da finanskrisen kom. Men man skal prøve at se på den langsigtede prisudvikling på ejerboliger i London op til i dag og se så, om man så kan få øje på en boligboble."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Mandag Morgen)

Boligpriser i Sverige og Norge tvinges ned

ECB-chef rynker brynene over det danske boligmarked

Regeringen klar med nye krav til boliglån

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også