Boligpriser i Sverige og Norge tvinges ned

Kvadratmeterpriser i Sverige og Norge, der ligger langt over København, er på vej ned i to hovedstæder efter politiske indgreb.
Foto: Ritzau Scanpix.
Foto: Ritzau Scanpix.
AF RITZAU FINANS

Sverige og Norge er i gang med massive stramninger på boligmarkedet for at få boligpriserne til at falde, efter at Sverige har oplevet historiske prisstigninger, skriver Berlingske Business.

Tidligere i år nåede kvadratmeterprisen i nogle områder i Stockholm over 110.000 svenske kr. (cirka 85.000 kr.). De høje priser har gjort, at det svenske finanstilsyn sidste år greb ind og stillede krav om afdrag, hvis en husholdnings lån overstiger 50 pct. af boligens værdi. Tilsynet er nu klar med yderligere tiltag.

"I Stockholm har stigningerne i to år været eksorbitante, men deres tiltag virker, og kravene slår nu igennem i faldende boligpriser. Kravet om løbende afdrag er skærpet jævnligt. De taler nu om yderligere tiltag med krav om, at høj belåning følges af krav om 3 pct.'s afdrag om året, som vil svare til afdragene på et 30-årigt fastforrentet lån i Danmark," siger Nordeas cheføkonom, Helge J. Pedersen, til Berlingske Business.

I Norge har den borgerlige regering reageret endnu hårdere efter en lignende prisudvikling i Oslo, og siden 1. januar i år har man ikke kunnet optage boliglån på over fem gange sin årsindkomst. Yderligere kræver regeringen, at låntagere skal stresstestes for en rentestigning på fem procentpoint, før de godkendes til et boliglån.

Helge J. Pedersen vurderer, at udviklingen i København nærmer sig de svenske og norske tilstande, men der er ikke tale om en såkaldt boligboble endnu.

Sadolin & Albæk: Risikoen for en ejendomsboble er ikke-eksisterende

Realkredit Danmark: Oslos boligpriser er en dansk "reminder"

Boligindgreb efter dansk model udløser prisfald i Oslo 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også